Semakan Tawaran Ke Tingkatan Enam Bawah 2010


Pelajar lepasan SPM 2009 boleh membuat semakan tawaran ke Tingkatan 6 Bawah bagi tahun 2010 mulai 3 Mei 2010. Tawaran ke Tingkatan Enam ini diberi kepada mereka yang memenuhi Syarat Kelayakan Masuk Ke Tingkatan 6 2010 yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.

Semakan Tawaran

Semakan ke Tingkatan 6 ini boleh dibuat dengan dua cara iaitu;

  1. Melalui laman web Kementerian Pelajaran Malaysia di Semakan Tawaran Tingkatan 6 2010.
  2. Secara sms dengan menghantar MOE<jarak>T6<jarak>KP<jarak>No. Kad Pengenalan dan hantar kepada 15888.

Pendaftaran

  • Pendaftaran pelajar baru Tingkatan Enam Bawah tahun ini adalah pada 10 Mei 2010.
  • Mereka yang terpilih perlu mencetak surat tawaran secara online dan membawanya semasa mendaftar nanti.

Rayuan

  • Mereka yang tidak mendapat tawaran ke Tingkatan 6 ini boleh membuat rayuan ke Jabatan Pelajaran Negeri berkenaan melalui pengetua sekolah asal murid dengan mengunakan Borang T6BKK mulai 10 Mei 2009.
  • Syarat-syarat untuk membuat rayuan boleh dirujuk di Syarat Kelayakan Masuk Ke Tingkatan 6 2010.
  • Tarikh tutup membuat rayuan ke Tingkatan 6 adalah 1 Jun 2010.

Pertukaran Jurusan

  • Mereka yang ingin menukar jurusan iaitu dari Jurusan Kemanusian kepada Jurusan Sains atau sebaliknya perlu membuat permohonan.
  • Permohonan pertukaran jurusan hendaklah dikemukakan melalui Pengetua kepada Jabatan Pelajaran Negeri berkenaan.
  • Permohonan pertukaran jurusan perlu dibuat dalam tempoh 24 Mei sehingga 27 Mei 2010.

Pertukaran Sekolah

  • Dalam Negeri – mengikut tatacara biasa dan diputuskan oleh Jabatan Pelajaran Negeri berkenaan.
  • Antara Negeri – pemohon perlu melapor diri terlebih dahulu di sekolah pusat Tingkatan Enam di mana murid telah ditempatkan, dan membuat permohonan pertukaran antara negeri melalui Pengetua sekolah tersebut seperti biasa

PLKN

  • Bagi mereka yang sedang menghadiri kursus PLKN dan telah mendapat tawaran Tingkatan 6 perlu memaklumkan kepada sekolah yang telah ditempatkan untuk pendaftaran lewat selepas tamat kursus PLKN.

Matrikulasi

  • Mereka yang telah ditawarkan pengajian ke Kolej Matrikulasi tidak akan ditawarkan untuk memasuki Tingkatan 6. Jika pelajar berkenaan menolak tawaran ke Kolej Matrikulasi dan ingin masuk ke Tingkatan 6, mereka perlulah membuat permohonan.

Maklumat

  • Jika mempunyai sebarang pertanyaan mengenai pengambilan kemasukan ke Tingkatan 6, sila hubungi Jabatan Pelajaran Negeri yang terdekat atau mana-mana sekolah yang ada menawarkan kelas Tingkatan 6.
  • Sebarang pertanyaan juga boleh dikemukakan kepada Kementerian Pelajaran melalui Pn. Norchahaya Abd. Ghani di talian 03 8884 9456 atau En.Md.Jamal Hj.Bongkek 016 220 8322 atau En.Selamon Kosrin 03 8884 9352 dan no. faks 03 8888 6673.

127 thoughts on “Semakan Tawaran Ke Tingkatan Enam Bawah 2010

  1. […] Semakan Tawaran Ke Tingkatan Enam Bawah 2010 […]

  2. kuzairysafiyan says:

    salam…saya dpt tawaran f6 dan pada masa yg sama sy membuat rayuan matrikulasi…saya nk tanya.,ada x peluang untuk mendapat tawaran di matrikulasi…???terima kasih

    • Jemputan ke sessi taklimat & temuduga pendidikan bagi program Diploma Lanjutan dan Ijazah Sarjana Muda Kepujian……Di iktiiraf oleh MQA ( Msian Qualification Agency) dan UK.. Pinjaman PTPTN disediakan…. Suasana kampus, hostel disediakan……. Call segera utk dptkan tempat….Pengambilan utk July Intake sudah bemula….Jangan lepaskan peluang…. Yatie 019 6019548

    • Jemputan ke sessi taklimat & temuduga pendidikan bagi program Diploma Lanjutan dan Ijazah Sarjana Muda Kepujian……Di iktiiraf oleh MQA ( Msian Qualification Agency) dan UK.. Pinjaman PTPTN disediakan…. Suasana kampus, hostel disediakan……. Call segera utk dptkan tempat….Pengambilan utk July Intake sudah bemula….Jangan lepaskan peluang…. Yatie 019 6019548…..salam dik, boleh tak bagi saya peluang utk bantu adik buat pilihan? jika adik masuk form 6, adik kena habiskan masa 2 tahun utk dptkan sijil STPM dan bile dpt good result bleh terus sambung degree lagi 3 tahun kan? so all together will takes dlm 5 tahun. apa kata adik terus amik degree sekarang ikut bidang yang adik inginkan… masa yg diambil cuma 4 tahun… University yg igin sya tawarkan menyediakan campus dan hostel yg sempurna… Peluang kerjaya dah menanti bile grad nanti…… buatlah keputusan yg betul utk masa depan adik. saya ingin membantu…. Call saya…intake july sudah bermula…. yatie 019 6019548

  3. […] Semakan Tawaran Ke Tingkatan Enam Bawah 2010 […]

  4. Wa….got such thing now oo….

  5. senang je sekarang nie..boleh check dengan online … berbeza dengan dulu… huhu :-)

  6. aku_insan says:

    salam.syukur sngt kpd ilahi sbb sy dpt f6..8 least 1 sluran utk ke uni dh djamin sy dpt..lega rasanya..ras brsmngt nk ke skolah la plak…

  7. hehe..aku pn bersyukur kt tuhan coz dpt msk form 6..

  8. Sy dpt form 6 … Sy nak tya pendapat ,, lebh baik sy masok form6 @ uitm??

  9. berapa bidang jurusan yang ditawarkan didalam tingkatan 6. Untuk jurusan sains, apakahsubjek yang perlu diambil,dan untuk jurusan kemanusian apakah subjek yang perlu diambil.

  10. Confius lahh !!! Nak dftr f6 dlu ker ??? or tggu jer kptsn e-rayuan upu dlu ??

  11. ya..
    saya pun dpt juga form6 nie.

  12. salam…sy dpt f6 dan upu..
    dan sy nak tnya apakh sukjek bgi jurusan sains…coz sy dtawarkn ke jurusan tersebut…

  13. killa_92 says:

    slam..sy dpt fom6 jrusan kmnusiaan,sbjek pe yg akn sy amek?biasswa akn dpt x?bp sthu sy bku fom6 nie sume tbal2 nagan mhal..

  14. lambert!!!! says:

    yes sya dpt msuk jgk..wpun kuat main masa sigu mngajar..hahahaha…:)thanks GOD 4 aways b with me…

  15. salam…saya ada masalah ni.masa spm saya amik aliran sains agama..saya dapat f6 jurusan agama sedangkan minat saya kearah subjek sejarah,kesusasteraan dan tamadun.Cita-cita saya nak jadi alli sejarah.Macam mane nak tukar aliran? apa yang harus saya lakukan untuk mencapai cita-cita saya?tolong saya.hati saya tngh remuk rendam ni.

  16. ANYONE BG PENDAPAT MANA LG BAIK MASUK F6 OR PEGI UITM JURUSAN PENGURUSAN PERNIAGAAN(PENGANGKUTAN) TOLONG LA SY KONFIUS NI….

  17. sy dpt twaran f.6 lam jurusan agama n sy dr sek men agm bntuan rakyt, camne nk tukar jurusan n nk mtk tkr ke sek kerajaan?tlg la…………plz

  18. jurusan kemanusiaan tuh kira sastera ke?subjek apa yg kena blaja?confuse nih..stpm nih susah ke nak masuk universiti kalau aliran sastera?komen jap…

  19. confuse says:

    nak tnya ckit..if time form 5 ..sy x amik akaun..then sy dpt tawaran form 6 jurusan kemanusiaan..if sy amik subjek akaun.rasa2 mcm na..ok x..?im not sure laa..

  20. salam sume..sy pum dpt f6 kt STAR,,tp sy dgr sekolah ni tk bgus…tp ckgu sy ckp sementara ni msuk je f6 ni smentara tggu rayuan upu.lau tak dpt jgk,stay la f6 n lau tk suka skola tu,,pindah skola.

  21. ayonz lambert!!!! says:

    ah…p skul lage nnti…aya..awl pagi bngun..2 y sya mls 2..haiz bener2,,but xpa..4 my future i will do n b more patient….n i hope u all 2..think positive..peace..

  22. aliran kemanusian tu bljr subjek pe jer ? coz, sy dpt twrn dlm aliran tu, ok ke? senang nak score? & kalau nak sambung degree nanti course apa yg seswai?

  23. saya pun dpt form 6 agama gak aliran agama x silap ade blajar sejarah,syariah,usuludin,bahasa arab, so kalo nk jadi ahli sejarah pun x de mslah lah mntk course sejarah boleh,pengajian islam boleh,bahasa arab pun boleh so x de mslah

  24. time ksi h kpd SFW.Tapi skang saye ade msalh yang lbih brat.saya dapt tawaran unikl bdang radiografi.Tpi sye x mnat.Ibu bape saya mesti sruh saye pegi Unikl punyer.Tapi saye x mnat bdang sains.Bile dfikirkan balik rase nyesal pulak apply Unikl.Rase cam nak nangis je ble fikir masala ni.Memang dh nangis pown.Waaa…saye nk msuk f6.tpi sure mak saye x bagi nyer.sedihyer

  25. wani,ko apply unikl camner?dier skali ngan upu ker?tlg la aq coz aq tak dpt apa2 twrn pn termasuk upu…

  26. man_curious says:

    salam nilam..alhamdulillah dpt jg f6..lega sy memang spruh ati nk pegi dh f6 sbb tau betpa bnyk benefit f6 bnding ngan matrik n dip..nk tnya je lar, jurusan sains dia apa pilihn subject leh amik yea????nk sngt tau spya sng nanti ….tlong view n reply…

  27. unikl ni swasta,tpi under MARA,so bayaran die ckit jelah.skang bleh apply,tpi untuk RCMP di ipoh ajelah.kalau nak apply,tngok kat perakmed.edu.com.Skang bleh apply borang utk Radiografi dan Fisioterapi saje.anyway,gud luck 4 u lola

  28. Unikl ni swasta tpi under MARA.so die bkan upiu.klau nk apply skang bleh lgi sblum 31 Mei.Tpi kt ipoh ajelh.Yang ade diploma radiografi dan fisio aje.kalau nk apply ble download borang kt Perakmed.edu skang

  29. MUHAMMAD says:

    alhamdulillah…ALLAH MAHA ADIL…walaupun xdpt kplspm, matrikulasi n ipta, akhirnya sy ditempatkn dlm f6 aliran agama di smka segamat…nilam, apakah subjek yg perlu diambil dalam jurusan agama f6??? dan mcmane nk tukar ke sekolah ke KISAS?

  30. MUHAMMAD says:

    alhamdulillah…ALLAH MAHA ADIL…walaupun xdpt kplspm, matrikulasi n ipta, akhirnya sy ditempatkn dlm f6 aliran agama di smka segamat…nilam, apakah subjek yg perlu diambil dalam jurusan agama f6??? dan mcmane nk tukar ke KISAS dari SMKAS?

  31. WAHAI KAWAN KAWAN & RAKAN RAKAN.. SEBELUM ANDA BERTANYA ADALAH LEBIH BAIK ANDA USAHA SENDIRI.. THERE’S NEW THING IN TOWN CALLED “GOOGLE”. TRY IT OKAY?

    TAPI SY STILL NAK TOLANG SHBT2 SAYA KAT SINI. OK, SUBJEK YANG BOLEH DIAMBIL IALAH

    1)PENG. AM (WAJIB!)
    2)B.MELAYU
    3)SEJARAH
    4)EKONOMI
    5)PENG PERNIAGAAN
    6)KESUSTERAAN MELAYU
    7)KESUSTERAAN ENG
    8)GEOGRAFI
    9)B.CINA
    10)B.ARAB
    11)PERAKAUNAN
    12)MATH T(X LEH AMBIL TOGETHER WITH MATH S)
    13)MATH S(X LEH AMBIL TOGETHER WITH MATH T)
    14)USULUDDIN
    15SYARIAH
    16)FIZIK
    17)KIMIA
    18)BIO
    19)SC FIZIKAL
    20)LUKISAN AND MANY MOREEE

    ->SAYA NAK KENA AMIK SUBJEK APA??
    WELL, ITS ACCORDING TO YOUR SCHOOL. APA YANG DI KASI TU LAH YANG DI AMBIL. LET’S SAY KORANG NAK AMIK SUBJEK YANG TAK DIAJAR LANGSUNG LAT SEK i.e MUZIK, KORANG KENA KUMPUL AT LEAST 15 ORANG YANG NAK BELAJAR SUBJEK TU.

    ->MATA PELAJARAN BAPE BANYAK?
    4 ADALAH YANG WAJIB, KERANA KLO AMIK 5 SUSAH NAK DVDE TIME. MATA PELARAN TERMASUK PENG.AM. MUET WAJIB AMBIL TAPI X DIKIRA AS PELJRN.

    ->SAYA X PERNAH AMIK AKAUN, KALO AMIK NOW?
    BOLEH LAH SANGAT2222…CUMA NAK KENA COPE UP NGAN ORG YG DA BEL AKAUN LA. DONT WORRY, THEYRE SURE GONNA WAIT FOR U. I THINK…

    ->MATH T APE? MATH S?
    MATH T UNTUK DAK2 ALIRAN SAINS AND MATH S 4 ART STREAM.

    ONE WORD, KALAU TGH WAT E RAYUAN BETTER SECURE PLACE KAT F6 DULU, CUBA KALAU TAK DAPT UPU, NAYA KANG,..

    FYI, SY BUKAN EX F6, SO CORRECT ME IF I;M WRONG. I’M JUST TELLING WHAT I NOE.

    TO CHOOSE EITHER U OR F6, IS IN YOUR HAND. DONT ASK PEPEL WAT I SHUD CHOOSE.

    THANKS AND WISHES U GUYS ALL DA BEST..

    ps DO CORRECT ME IF I’M WRONG.. I DONT WAN TO BUAT AJARAN SESAT HERE. THANKS

  32. WAHAI KAWAN KAWAN & RAKAN RAKAN.. SEBELUM ANDA BERTANYA ADALAH LEBIH BAIK ANDA USAHA SENDIRI.. THERE’S NEW THING IN TOWN CALLED “GOOGLE”. TRY IT OKAY?

    TAPI SY STILL NAK TOLANG SHBT2 SAYA KAT SINI. OK, SUBJEK YANG BOLEH DIAMBIL IALAH

    1)PENG. AM (WAJIB!)
    2)B.MELAYU
    3)SEJARAH
    4)EKONOMI
    5)PENG PERNIAGAAN
    6)KESUSTERAAN MELAYU
    7)KESUSTERAAN ENG
    8)GEOGRAFI
    9)B.CINA
    10)B.ARAB
    11)PERAKAUNAN
    12)MATH T(X LEH AMBIL TOGETHER WITH MATH S)
    13)MATH S(X LEH AMBIL TOGETHER WITH MATH T)
    14)USULUDDIN
    15SYARIAH
    16)FIZIK
    17)KIMIA
    18)BIO
    19)SC FIZIKAL
    20)LUKISAN AND MANY MOREEE

    ->SAYA NAK KENA AMIK SUBJEK APA??
    WELL, ITS ACCORDING TO YOUR SCHOOL. APA YANG DI KASI TU LAH YANG DI AMBIL. LET’S SAY KORANG NAK AMIK SUBJEK YANG TAK DIAJAR LANGSUNG LAT SEK i.e MUZIK, KORANG KENA KUMPUL AT LEAST 15 ORANG YANG NAK BELAJAR SUBJEK TU.

    ->MATA PELAJARAN BAPE BANYAK?
    4 ADALAH YANG WAJIB, KERANA KLO AMIK 5 SUSAH NAK DVDE TIME. MATA PELARAN TERMASUK PENG.AM. MUET WAJIB AMBIL TAPI X DIKIRA AS PELJRN.

    ->SAYA X PERNAH AMIK AKAUN, KALO AMIK NOW?
    BOLEH LAH SANGAT2222…CUMA NAK KENA COPE UP NGAN ORG YG DA BEL AKAUN LA. DONT WORRY, THEYRE SURE GONNA WAIT FOR U. I THINK…

    ->MATH T APE? MATH S?
    MATH T UNTUK DAK2 ALIRAN SAINS AND MATH S 4 ART STREAM.

    ONE WORD, KALAU TGH WAT E RAYUAN BETTER SECURE PLACE KAT F6 DULU, CUBA KALAU TAK DAPT UPU, NAYA KANG,..

    FYI, SY BUKAN EX F6, SO CORRECT ME IF I;M WRONG. I’M JUST TELLING WHAT I NOE.

    TO CHOOSE EITHER U OR F6, IS IN YOUR HAND. DONT ASK PEPEL WAT I SHUD CHOOSE.

    THANKS AND WISHES U GUYS ALL DA BEST..

    ps DO CORRECT ME IF I’M WRONG.. I DONT WAN TO BUAT AJARAN SESAT HERE. THANKS

    PS(saya caps lock kerana nak org baca, so x ditanya berkali2. jgn igt sy mare yerrrr…)

  33. salam….
    camne nie…
    nak tgu rayuan upu ke msok form6 ek??
    kalo xlapor dri nty twaran dibtalkn an….
    camne ek….. erm……….

  34. pilot92 says:

    assalamualaikum, nilam….
    sekiranya kita menolak tawaran ke tingkatan 6, perlukah kita mengesahkan perkara tersebut kepada pihak sekolah yg kita ditempatkan?

  35. kepada muhammad saya pun dapat di smka segamat wani bincanglah dengan ibu bapa anda baik2 sebab kalau dibuat kajian peluang lagi cerah ke u selepas stpm nak2 kita pulak aliran agama anyway buat solat istikharah dahulu

  36. FARAWAY_KANON92 says:

    SAYA DPT TWRN T6 BIDANG KEMANUSIAAN DAN SAYA JG TLAH MEMBUAT E-RAYUAN UPU, ADAKAH SAYA PERLU MASUK T6 DAHULU UTK SEMENTARA MENUNGGU KEPUTUSAN UPU?

  37. kanon masuk jer form 6 dulu kalo dpt rayuan upu tu baru decide nk gi u or nk troskan form 6

  38. Time ksih kpd SFW.Nnti sye slow talk ngan ibu bape sye

  39. adik2…sape yg dpt f.6 n tgh wat rayuan upu, msuk je dl f.6….nnt klu dpt twrn u, blh brnti f.6..dl kwn2 akak rmi yg kuar f.6 sbb dpt u…jd xde mslh…

    sspe yg nk tkr jrusan sains ke sstera, vce vrsa, kne dftr dl kat sklh yg dtwrkn..n kmdian, bru mntk tkr jrusn…dl akak dpt sains, n tkr jrsn sstera..dlm bln 7 cmtu, akak dh msuk jrsn sstera..

    biasswa f.6 dsediakn..kne tnye kat ckgu yg urskn bhgian bisswa kat sklh msing2..

    kpd yg tkt xdpt msuk u dgn amik f6 aliran sstera, jgn tkt..akak pn dl amik jrsn sstera..alhmdllh dh sem akhir kat u ni..yg pntg blaja rjin2…pointr kne lbh 3..insyaAllah…

    sekian…

  40. thanx wani for the info..aq da apply unikl..mintak2 bleh..tp sblom tu aq akan dftar form 6 this 10 may..gud luck 4 u too :)

  41. syukur dapat masuk form6……hope dapat blaja sungguh2…….biarkan kita merangkak dahulu sebelum boleh berlari dengan pantas…form6 umpama kita merangkak dahulu…….kejayaan umpama kita boleh berlari dan bernafas dengan lega………ok gud luck for sume………..

  42. bobby lashley says:

    salam semua….
    nak tanya skit….
    kputusan pra diploma uitm keluar bila eh???

  43. insan yg malang says:

    sya sdih sbb dpt tngktan 6…sya malu ngn kwn2 sya sbb sya trpksa mmkai pkaian srgam skolah…sya nk smbg bljr ke oversea tp sya tkt sya org yg pling pndai di sna..ini akn mybabkan org d sna mbnci sya…

    • program yg saya tawarkan adlah frm UK… sama mcm adik belajar kat overseas.salam dik, boleh tak bagi saya peluang utk bantu adik buat pilihan? jika adik masuk form 6, adik kena habiskan masa 2 tahun utk dptkan sijil STPM dan bile dpt good result bleh terus sambung degree lagi 3 tahun kan? so all together will takes dlm 5 tahun. apa kata adik terus amik degree sekarang ikut bidang yang adik inginkan… masa yg diambil cuma 4 tahun… University yg igin sya tawarkan menyediakan campus dan hostel yg sempurna… Peluang kerjaya dah menanti bile grad nanti…… buatlah keputusan yg betul utk masa depan adik. saya ingin membantu…. Call saya…intake july sudah bermula…. yatie 019 6019548

  44. insan yang malang ,

    nape nak malu plak ? sy pelik la . awak pkir org yg masuk form6 ni sume x gune ke ?? awak tengok la betol2 form6 punye kelebihan . x de sebab nak malu kalau dapat form6 . haishh .

  45. askum..sy nak tya ni.sy dapat form6 kt smka,jurusan agama.if sy pndah p smk besa,ambik kemanusiaan,pa jadi pas kuar ek?

  46. insan yang malang : memang malanglah budak ni… komen merepek macam budak tak matang. dia ni lepasan spm ke upsr? haha…:D

  47. dlm jurusan kmanusiaan matapelajaran pe yg perlu kte belajar??susah x?

  48. Jensen_Ross says:

    sesiapa bole xplain kat saye x…form 6 ni susa ke? aunty,uncle n cousin saye kate susa sesgt n saye mustahil bole catch up! ape betul ke kena jadi bookworm n setiap chapter diajar kalau lambat catch up…ianya akan menjadi lebih beban kalo nak study balik???? plez,ari isnin ni kena daftar!

    plez guyz help me! i m really clueless!!!!

    n thanx 4 ur comments! really appreciate it!

  49. ridsect says:

    f6 dftar 9 hb..sila cek balik…tq

  50. Sesiapa bole tlg sy??…sy nak tau besanya yuran untk form 6 tu brapa?? Sbb sy kena sedia pd hari pendaftarn ……

    Terima Kasih kpd sesiapa yg mjawab…..

    • salam dik, boleh tak bagi saya peluang utk bantu adik buat pilihan? jika adik masuk form 6, adik kena habiskan masa 2 tahun utk dptkan sijil STPM dan bile dpt good result bleh terus sambung degree lagi 3 tahun kan? so all together will takes dlm 5 tahun. apa kata adik terus amik degree sekarang ikut bidang yang adik inginkan… masa yg diambil cuma 4 tahun… University yg ingin saya tawarkan menyediakan campus dan hostel yg sempurna… Peluang kerjaya dah menanti bile grad nanti…… buatlah keputusan yg betul utk masa depan adik. saya ingin membantu…. Call saya…intake july sudah bermula…. yatie 019 6019548

  51. yuhuuuuu………10mei ni dftar….back to school..lalalalalala~~~~~~~~~~~

  52. ridsect…..ape kebendenye 9 hb???skola ttup ler….ckgu2 pun cuti

  53. keliru lar…npe d surat tawaran 9 mei daftar form 6,,,tpi kat sini 10 mei….y mane satu btul niey??????

  54. alahai . pasal tarikh pon x paam . hmm . kalu kat ngeri yg skola ari ahad , dorang start ari ahad . 9hb . kalau ngri yg start ari isnin , start 10hb laa . ada paham ?

  55. assalamualaikum… tumpang tnye, sy dpt fm6 alisan sins,sy nk tmbh computing… ape ag cos yg sy kne ambek?? kimia wajib kne ambik kew???

  56. Salam,

    Saya dapat UPU (Alhamdulillah), saya dapat Form 6 jugak, tapi saya tak dapat Matrikulasi. Tapi saya buat RAYUAN, jadi, kalau saya dah buat rayuan untuk Matrikulasi, sekaligus saya ditawarkan ke Form 6, rayuan Matriks saya diterima / ditolak? Aduu, dah lah, saya memang nak MATRIKS :|

    Harap harap saya dapat matriks. AMIIN

  57. Tingkatan 6 says:

    Salam smuA, apa Yg bange sgt law dpat mas0k u? Haha aq, dapat u p0n aq t0lak tawaran 2, sbb bg aq f6 lg bg0s dari tawaran u Yg ntah pape , aq pn benci gak f6,tp, lepas bwat research, bru Aq ta0 f6 2 bg0s, ssah senang trletak pada uSaha k0rang, law k0rang blajar plg senang pn,law tade uSaha p0n ,ingat leh brjaYa? Aq lg pkai bju Sek0lah asal masa dpan aq 0k, biar MALu sekarang ,jgn malu KMuDIAN, biar ssah skang,jgn ssah kemuDian, sapa Yg angap f6 nie l0w class,0rg 2 la plg ta brtamaduN, pemikiran mcm 0rg ta sek0lah, pape guDluCk pada bdak2 f6 ta0n 2010 0k,


    Sent on a phone using T9space.com

  58. betul-betul……..:)

  59. nk tnye.. ble tarikh kome mohon f6 ni..??
    pless jwb

  60. ayam.. sape2 yang layak akan ditawarkan. tu je.. x yah mendaftar pon..

    Tingkatan 6

    jgn la dok dbgga2 kan sangat f6 tu,, ya sy taw f6 is one of d best tp ramai yg x berani nak amik coz susah. juz keep it humble… ALLAH x suka orang yg takbur..

    mcm sy, sy dapt f6.. dari abiz f5 sy nekad naj msk f6 koz sy igt spm sy x ok.. tup2 alhamdulillah, sy ok.. tp f6 sy ditawarkan science stream padahal sy nak accnt.. dan sekolah sy pulak xder akaun stream, jadi susuah nak tukar jurusan dan sekolah sekaligus…

  61. tq.. ptut la sy xd dlm snarai.. thn lps sy sek swsta…
    sy teringin gak nk msuk f6.. hurm…

  62. goodluck says:

    tingkatan 6 ni bagus sebenarnya. budak2 sekarang ja nak berjaya dengan mudah. taknak usaha tapi nak berjaya sebab tu takut masuk tingkatan 6. tapi untuk elak orang lain fikir diorang ni penakut, diorang kata tingkatan 6 tak de kelas sebab masih hidup ngan parents dan masih kena gi skolah cam budak2. ignore je kawan2 tingkatan 5 korang yang dapat masuk IPTA, famili aku pun sekarang dah jadi doktor hasil masuk tingkatan 6 la.

  63. aduh..sy msh g plkn ni.cm na nk gthu skh yg sy xdpt mdaftar awl.sy bru dpt thu sy dpt msk f6..2oun kakak sy yg tlg check nama..

  64. nishha.. says:

    hai..pd adk2 yg msh pkr2 g nk msk f6,sy nshtkn jgn le ragu2.f6 ni sijil nye diiktiraf di sluruh dunia.klu dpt result bgus t layak le smbung stdy ke luar ngra.lgpun f6 xle sesusah mana..sy sndri pun nshatkn adik sy msk f6 wlpun dpt twran dr ipta..lg satu,f6 ni blhle meringankn beban fmly.xda byran tuk stp semester cm kat ipt.t klu bgus result stpm pun dpt g msk ipt malah mgkn dpt msk ipt taraf prima gy memg susah nk msk.krg ni unv prima susah nk msk klu x dr stpm. klu dr matrix pun kna dpt pointer yg tgg bru dpt msk sna..pun xbyk unv prima yg ambil stdn dr matrix n poly..

  65. nishha.. says:

    adik sy pun dpt tawaran msk f6..sy nshtkn dia msk f6 je.melalui f6 t dia akn dpt buat byk plhan skranya nk ambil degree.xsusah pun f6 ni.sy pelik g napa smu org ask kta f6 ni susah sdgkn smua jwpn exam da dlm bku..blh dkatakn f4 nf5 dlu g susah dr f6.dlu kna bljar 11 subjek sb sy ambil 11 sub spm dlu..sdgkn f6 ni plg byk pun skh akn bg kta 5 sub je.cm sy krg ni ambil 4 sub je tuk stpm..tmbh lg f6 ni blh meringankn beban family.mka xplu kuar duit tuk byr yuran kta stp semester..dptle parent kta smpn duit tu tuk kta smbung degree t..jg napa nk cr kesusahan sdgkn kta dh di bri jalan pnylesaian…

  66. randz plkn kat mane?sy pun mc lg kat plkn nie….

  67. tahniah kpd smua yg dpt f6.. jgn malu or ragu2 blaja kat f6 sebab ilmu tu ada di mana sj..

  68. hei…aku msuk f6..nak minta pndpt korang yg bpengalamn..,camna nak survive d f6 ngan flying color result?………..aku aliran sains..x layak masuk matix………..kasian la aku

  69. milo_ais... says:

    pd pendpt sy bg spe y ade result D dlm spm uh dpt f6 bersyukurlah…jgnlah terlalu menghrp sgt upu..sbb upu ni dy ade kre pointer kte ms spm….btw….aku xdpt poli sbb aku dpt upu…f6 ni xla sush aslkan kte usha…tp tok maklumat korg smu…1 subjek ade 2paper ….so mase exam kne bace tok 2 2 paper 2…for exmple sej..1paper sej tmdun islm n 1 peper lg sej malaysia so kte kn bce n stdy 2 2 subjek 2…jdlw kte ambk 4subjek sme gk kte ambk 8 subjek…sy dpt tau sbb ade senior dri um bgtau sy…so guest…plhlah tok mse dpn korg…stdy smart dont stdy hard

  70. Saya baru je balik dr sekolah ni. Tak sangka dpt pra-u. f6 leee. baru dpt tahu 2 hari lepas sbb x terima surat tawaran. ingatkan x dpt. dah. syukur alhamdulillah. ingatkan dah nak terus masuk alam pekerjaan. sempatlah buat part time kat kenny rogers. berenti 24 jam semalam.

  71. Junya Itagaki says:

    Saya dapat aliran kemanusiaan, masalah nya saya nak masuk kelas sains dan oleh kerana sebab2 yg tertentu, saya tak boleh menukar jurusan. Boleh tak kalau saya ambik subjek Chemistry dan Biology sbg subjek tambahan? Sebab saya nak jadi pakar forensik. Beritahu lah aku apa yg aku kene buat!

  72. salam,tadi pegi la daftar f.6 kat skool..pastu jumpa ngan bekas cikgu yg ngajar f.5 dulu..bukan main ag die kutuk aq amik f.6…low class la,stpm susah la,susah dpt kerja la..tp aq redha jer la dgr kutukan2 dr die…aq sedar diri aq sape..bkn bdk bijak pon,result spm taon lepas pn ckp2 mkn..masa 2 rasa hina sgt amik f.6 tp bila baca komen korang yg bg sermangat dan dorongan untuk meneruskan pengajian stpm,aq nekad nak amik f6..aq tak kisah apa org nk kata..kata jer lah..aq mmg harap sgt aq dpt buat yg terbaik dlm stpm..

  73. San Chess says:

    lola

    cikgu kau tu nak anak murid dia pilih jalan mudah sebab tu dia disagree kau masuk f6. bukan sebab stpm ni low class, dia takut kau gagal f6 kalau kau tak berusaha, mungkin sebab tu dia marah kau, sebab dia nak tengok kau berjaya.

  74. Jensen_Ross says:

    hmm…nak tanye skit…aku belom daftar f6 so kalo aku daftar dlm minggu ni bole ke??? yela,lambat dari tarikh yg dtetapkan so diorg cancel name aku ke? plez,de sesape tau?

  75. sue chin says:

    wokey…….bagi korang mna yg lebih baik form 6 or matriculation?

  76. san chess,
    mmg btul jgk cakap kau tu..maybe dia nak aq buat kptsn yg terbaik dlm idup aq…cuma yg aq sedih dia merendah-rendahkan mrtbt form 6…at least bagi la aq semangat skit utk teruskn pengajian aq…aq ni rasa cam tak guna la :( tp watever reason pun aq bertekad taknak men2 dah stpm ni..aq dpt gak g matrik,tp aq rsa tak bersedia utk blajar di mtrik coz kt sana persaingan hebat dan kena struggle btol2 subjek science..dahla sbjk science aq ckp2 mkn jerk huhu..

  77. Frisha I says:

    Hi. Saya tidak mendapat tawaran Tingkatan 6 kerana telah ditawarkan Program Matrikulasi. Saya telah mengisi dan menghantar borang rayuan T6BKK kepada pengetua sekolah saya pada 4 Mei, sehari selepas semakan tawaran diumumkan.

    Soalan saya adalah, bilakah borang T6BKK boleh mula dihantar ke Jabatan Pelajaran Negeri oleh pengetua sekolah saya? Dan juga bilakah saya boleh mendapat jawapan tentang rayuan saya? Sebab saya memang ingin masuk Tingkatan 6 secepat mungkin.

    Dan, pada pendapat anda, adakah rayuan saya akan diterima? Saya telah mendapat 7A+/A, 3A-(Physics, Chemistry, Agama) dan 2B+(Biology, Add Maths) untuk SPM. Kokurikulum saya juga agak baik dengan mendapat CGPA 70.81 atau gred B+. Saya juga memegang jawatan dalam Persatuan dan Badan Beruniform serta selalu juga mewakili sekolah untuk sukan dan pertandingan.

    Harap saudara/saudari dapat menolong saya. Terima kasih.

  78. Mona May says:

    sy lak dpt 2 twrn…1 d’merotai & 1 lg d’kuhara………mcm mn niyh???

  79. aq dah dpt T6 n artstream, prob nya aq mau sci bab aq mnat ngat ngan fiz… dan hendakkan dip fiz… so if i change 2 sci, do i got a chance? if yes, is the chance really really really slim????????? i consider the fact that sci is intensely hard, but i nak gak… smua ats bab mnat! mat aq D, mat+ E… huhuhu

  80. gReEnZ aPpLe92 says:

    ellOw…aku pat f6 in aliran sains tpi xpat nk join f6,cdih gler,huhuhu…mybe bkn rzeki nk studi kt f6 tue n aku xkn give up tuk jdik nurse,he2…wat mmber2 kt f6 tue studi rjin2 wokeh,gud luk tuk kowg..

  81. Jensen_Ross says:

    oi! : aku pikir beter kau tuka ke sains stream…coz u got d interest n in every single things we do…we need d interest n passion…den d hard things could be easy 4 u!!! believe 2 me…coz i also got my fren…he is in same situation like u! so i adviced him 2 change it coz in d end who will be suffer? it’s me or you???

    tapi…kau kene igt gak…bile ko da amik sains in f6..ko xleh maen2…ko kene serius …sebab ko nyer maths dpt D…pe tah lg ko nyer maths in f6…so u need 2 be really2 study hard….f6 mmg susa but if u got d diligent,passions u will cope it with successfully!

  82. i'm wonder says:

    i got aliran kemanusiaan .the subject is pengajian am ,sejarah ,p.perniagaan , ekonomi .dpt ke sye tukar ke aliran science stream ? sedangkan my spm result teruk .. situasi sye hampir sme dgn oi! .mse spm ,i was in science technical stream (sekolah teknik) . phisic ,chemistry ,mechanical engineering studies and engineering drawing .coz sye minat utk sambung degree in engineering or architecture course nnti .answer me please .thank you :)

  83. aq masi lgi urus pertukaran jrusan dan skul bab skul yg dbri takde sci stream… skrg masi kliru ngan borang kerjaya(anybody know bout it?). mnggu ni orientasi d skul 2, fun n relaxing really( kalo less ske ice breaking n buat persembhan smua 2… sna la ko boring x rasa ‘fun’ 2.) n dah brjmpa ngan byk org yg said unanimously “ur chance is no doubt slim as it can be” / “its clear dat u dont have the chance” ouch!!! after that, i’ve decided if i dont get it, repetition spm mat n mat+ i will do. another year of waste… but its all for da sake of my love in sci. i wanna live sci ok!!!! hope i do get it, got my both phantom fingers crossed. lol! da trouble i get along da way of is da management. can sum1 tell specifically me please bout da brang krjya dat i need 2 fill 4 da pr2karan jrusan…??? or please just rate my chances of getting in sci back from 1-10… now am in melancholical state watching fren goes overseas, great uni, matric, got form 6 sci…

  84. Jensen_Ross says:

    oi! : borang kerjaye ni mnentukan if u r suit wit dat stream or not…kalo kebanyakan answer u mostly related to science oppotional den aliran yg paling sesuai untuk ko ialah science stream…aku pown rase sedih coz dpt bad result 4 spm…(coz i’m playful n not giving attention to wad teacher said….akibatnyer…tgk la sape yg merana) i think u r lucky if compared 2 me…coz i want 2 take stpm but my parent wont allow n my parent force me to take dip in pharmacy padahal aku X MINAT study kat ipts nie!!! benci giler2! benci sesgt!!! rase cam nak bunuh dri je!!! jadi oi! pe kate ko g berunding ngan pengetua sek tu o penolong kana ke pe tah la( yg jawatan tinggi2 tu…)wat surat y u want 2 take dat stream( confess EVERY single things!!! doesnt matter if u use bhse pasar) nilah yg dibuat oleh kawan baek aku…coz she gotta art stream n REALLY2 dun hav d interest 2 study(she also like sci)…so she do d bes dat she can 2 got dat stream n dat skul… ko mesti ble dpt nyer dat stream…

    tapi kalo ko x dpt gak so wat r ulangan spm tu…trust me math is really easy …n so +math. i also wanna to take ulangan but my parent dun allow!

  85. Jensen_Ross says:

    Junya Itagaki : setahu saye r kalo nak mik subj tamb 4 stpm ni cume satu je so complete 5 subj r…(ni yg saye tau r) stpm ni susa n if u wan 2 take add subj can u cope it??? u think is dat easy? even art stream also is tough at stpm level…remember stpm is same level as cambridge exam…beter awak pk tul2!
    if u dun get wud u wan so go 2 ipts lah( last choice)

  86. Jensen_Ross says:

    i’m wonder
    awk minat ngan sains and aliran yg sesuai tuk awk ialah sains fizikal…so y not u tuka je ke sains stream? i noe,u noe and everyone does noe dat stpm is damn hard…and kalo kte dak sains ni amik aliran kemanusiaan in stpm 4sure kte leh cope!!! but as u said early b4 tis…u really interested in eng or arch sooo y not try take dip? dat would be more easier 4 u to cope it…tis is my opinionlah…mcm sye ckp kat oi!…sye pun de kwn yg sme cam awk tp ati die kat aliran sains kannye kat kemanusiaan…so she took decision to change it…. really u need to struggle 4 stpm and no play2 r!!!
    satu lagi,awk kne tau kemampuan diri awk takat mne tau…hah…pe kate awk tgk stpmnyer exam paper…n kat sane awk leh tau..yg awk nie blh ke wat ti mse real stpm…
    awk pun kene igt yg stpm nie kerajaan yg mark paper kte so no mercy dude! if u take dip o selain dari stpm nie u can beg to ur prof if ur mark is not satisfied!!!
    tulah sebab nape org cakap stpm nie susah…

  87. salam..
    em..ble ka sya wat rayuan 1 hri sblum tutup rayuan 2??? plezz.. anybody..

  88. salam..mcm mane nak tahu result yg wat rayuan form 6????nk tgk kat intenert ke???ke pihak jpn anta surat????pleass reply!!!!

  89. Jensen_Ross says:

    c0mbiey,
    salam…boleh je sebelum deadline but cam cari nahas la kan….kan ke lebih wat awal2…kate owg benda baek mesti dipercepatkan… yg xelok,dilengah-lengahkan :)

  90. Jensen_Ross says:

    akma,
    salam…setau sayu saye jpj akan antar surat…xde nyer tgk kat internet coz bende ni bukannyer official…. lagi pown mmg kene tunggu lame skit cam kwn saye da sebulan die tunggu…besela jpj kan…so dun worry….juz wait…kay:)

  91. Jensen_Ross says:

    akma,
    oops…sori…bkn jpj tapi jpn…hehe…:P

  92. thanzz jensen_ross,,so kwn jensen dpt x f6???????owhh srt yer????ok!!!<3kene tunggu!!!

  93. Jensen_Ross says:

    you r welcome,darling…kwn saye mmg dapat f6 tapi die nak tuka sek tu yg kene tunggu lame…yg seorg lagi tu ,die wat rayuan tuk tuka sek n tuka jurusan so besok dapat jwpan dr sek…:)

  94. Jensen_Ross says:

    you r welcome darling…my fren tu mmg dapat f6 but she wannna change skul…die ni da sebulan camtu tunggu n another is waiting….die ni mintak tuka sek n aliran so besok die akn tau jawapannyer…die tunggu dlm 2 weeks r…

  95. aku dapat masuk ke f6 tapi masalah ye dpt kos sains..
    dulu aku bdk tknk n kos mechanical engnrg..
    mcm mne aku nak smbg sains.. basic mechanical adelah.. tapi sains aku dh lpe..
    lgpun aku punyer kmia agk trk.. nak msk f6 tpi pkrkan dpt kos sains terpakse tolak.. tpi ble bce kelebhn ye.. aku jdk bersemangt nk msk f6.. tpi dg terlAlu lmbt tok aku msk.. dan x sempat nk berpatah balik..

    • Jika anda masih berminat untuk masuk ke Tingkatan 6, cuba kunjungi sekolah yang berkenaan untuk mendapatkan maklumat samada anda masih berpeluang untuk mendaftar.

  96. aku dh msok f6 ni n dpt poli…konpius la skang ni nk msok poli or truskn f6…yg aku dgr skng owng bkn nk pnang sngat f6 ni…nnt klau x dpt msok u nk kja pun ssah sbb x dak skill berbndng bdk2 poli…aduyai

    • Cuba kenal pasti minat dan cita-cita diri anda. Kemudian buat pertimbangan laluan yang mana terbaik untuk anda mencapainya.

  97. tumpang bertanya smua,macam mana caranya kalau saya hendak membuat pertukaran sek daripada selangor ke kuala lumpur???
    sekolah saya yg sekrg ni jauhnya 7 km n sekolah yg saya nak mohon ni jaraknya 4km je dari rumah.so plzz pada sesiapa yg tahu prosedurnya tolong bagi tahu sya secepat yg mungkin.
    kerjasama anda amat dihargai

  98. kalau nk minta tukar ke jurusan lain bole x..tapi tarikh tu dah tutup??

  99. adui…. blum gi ada news ttg pr2karan f6 aq… KWN2 YG LEN DAH ADA BRITA KE?(jensen?? any1???) mncri2 aq d internet ttg cara2 utk merealisasikan visi aq (2kar p sci then blajar ttg sci<3). so far if x work out, aq difhmkn SPMU only option is BM n MAT je… so kne jdi lonewolf la ni utk spm nov then tick box 4 mat, mat+, n fiz!! ( am i right cuz i wasn't sure???)

    4 those who hav wat they demand, YOU LUCKY BEING!!!

  100. saya dpt bachelor of technologi communication@unitar n now im studying form 6..which is better??

  101. ape bidang pekerjaan yg sya dpt jka amek aliran srah dan geo.slain 2,sya ambl p.am,bhsa melayu dan muet.tlong trangkan pda yg tahu

  102. Trkh pendftran ke ting.6 da lama brlalu.sye skrg pelajr progrm 2 taun matrikulasi.da lebih 2 bulan di sana,sye merasakn yg sye mmg tak boleh bwk subjek sains.skrg sye bru trpkir utk msuk ke ting.6 dan nk ambik jrusan kmnusiaan kerana sye ditawarkn jrusan sains sebelum ini.tp boleh kah sye mendftar lg di ting.6..sye rase segalanya telah terlambt..tlg la sye.sye xnk truskn pngjian d metrik pdhal sye xmampu tok melakukannya..sains bkn bidg sye sejak spm lg..plez..

  103. ada tak ulangan atau exam yang boleh diambil untuk STPM sekiranya seseorang itu pernah gagal atau berumur 24?

  104. Assalamualaikum~~
    saya pelajar lepasan SPM 2011 tapi bukan warganegara malaysia,
    bolehkah saya mendapat tawaran STPM ni?

  105. salam semua..mcm mane saye nk apply stpm utk pengambilan baru tahun2011? saye calon spm2010..

    • Bagi lepasan SPM 2010, mrk yg layak akan ditawarkan tempat ke tingkatan 6 tanpa perlu memohon

  106. bla semakan senarai f6 2011 akn keluar?1a-2b+2c+2c1e blh msk f6??

  107. Jimmy Lewi says:

    agaknya bila keluar keputusan tawaran kemasukan ke tingkatan 6 rendah 2011 bagi lepasan spm 2010 ??? ….

  108. […] Semakan Tawaran Ke Tingkatan Enam 2011 […]

  109. […] Tawaran Ke Tingkatan Enam 2011 […]

  110. […] komen-komen di Syarat Kelayakan Masuk Ke Tingkatan 6 2010, Semakan Tawaran Ke Tingkatan Enam Bawah 2010, 2011 dan Pandangan Mengenai Tingkatan Enam sebagai […]

  111. […] komen-komen di Syarat Kelayakan Masuk Ke Tingkatan 6 2010, Semakan Tawaran Ke Tingkatan Enam Bawah 2010, 2011, 2012, 2013 dan Pandangan Mengenai Tingkatan Enam sebagai […]