Semakan Keputusan Permohonan UPU Kemasukan Ke IPTA 2010 Lepasan SPM

TERKINI : Keputusan Rayuan Ke IPTA Program Pengajian Lepasan SPM Sesi Akademik 2010

Para pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau yang setaraf dengannya yang ada membuat permohonan UPU kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) 2010 bagi sesi 2010/2011 boleh membuat semakan keputusan permohonan mereka mulai 1 Mei 2010..

Semakan Keputusan

Semakan keputusan permohonan ke IPTA ini boleh dibuat melalui;

Penerimaan Tawaran

  • Semua calon yang berjaya wajib membuat pengesahan setuju untuk menerima tawaran dari IPTA dalam tempoh tujuh hari iaitu pada atau sebelum 10 Mei 2010.
  • Pengesahan penerimaan tawaran ini boleh dibuat melalui laman web IPTA yang berkenaan. Sila rujuk Senarai IPTA dan klik pada Semakan Permohonan.
  • Pihak IPTA akan mengeluarkan surat tawaran rasmi kepada calon yang berjaya mulai 3 Mei 2010(TB).
  • Calon yang berjaya boleh membuat pengesahan dan mencetak surat tawaran melalui laman web IPTA tersebut mulai pada tarikh yang sama. Maklumat lebih terperinci akan diperolehi melalui surat tawaran ini.

Pendaftaran

  • Program Diploma – Tarikh pendaftaran pelajar baru ke IPTA adalah 3 dan 4 Julai 2010.
  • Program Asasi – Tarikh pendaftaran pelajar baru ke Pusat Asasi IPTA adalah 23 Mei 2010.
    Sila rujuk Bantuan Kewangan Pelajar Asasi IPTA untuk maklumat pembiayaan belajar.

Rayuan

  • Sila buat rayuan di Permohonan e-Rayuan Lepasan SPM/Setaraf Sesi Akademik 2010/2011
  • Hanya calon yang gagal menerima sebarang tawaran ke IPTA dibenarkan mengemukakan rayuan melalui aplikasi e-Rayuan ke Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi dalam tempoh 10 hari bekerja selepas keputusan rasmi permohonan kemasukan ke IPTA diumumkan.
  • Calon gagal mendapat tawaran ke IPTA tetapi berjaya ke Matrikulasi KPM dan yang telah mendaftar dengan Matrikulasi KPM, boleh mengemukakan permohonan rayuan tetapi semasa proses back-end calon yang telah berdaftar dengan Kolej Matrikulasi KPM diselaraskan dan tidak akan dipertimbangkan dalam proses rayuan kemasukan ke IPTA.
  • Tarikh tutup permohonan e-Rayuan adalah pada 15 Mei 2010 dan keputusan rayuan akan dimaklumkan pada minggu ketiga Julai. Jika tiada sebarang tawaran diterima dari IPTA sehingga 31 Julai (TB) maka rayuan anda dianggap gagal.

Pilihan Tawaran

Dijangkakan ramai calon yang mempunyai keputusan cemerlang akan menerima lebih daripada satu tawaran. Pemohon yang berjaya perlu membuat keputusan yang bijak dan tepat serta mendaftar ke program yang dipilih mengikut jadual yang ditetapkan. Bagi pemohon yang tidak berjaya ke IPTA tetapi menerima tawaran ke institusi lain dinasihatkan mendaftar ke program berkaitan kerana tawaran tempat ke IPTA adalah terhad.

Maklumat

  • Sebarang pertanyaan yang berkaitan boleh dikemukakan kepada pihak UPU di talian 03 8883 5858 atau 03 8883 5848 atau 03-8883 5801/5802 atau faks 03 8889 4260 atau e-mel : [email protected]
  • Pertanyaan boleh juga dikemukakan terus kepada IPTA yang berkenaan, sila rujuk Senarai IPTA Universiti Di Malaysia.

Nota : TB = Tarikh Belum disahkan oleh UPU

266 thoughts on “Semakan Keputusan Permohonan UPU Kemasukan Ke IPTA 2010 Lepasan SPM

  1. nyet_comell says:

    salam..sy dpt dua tawaran..matrikulasi dan upu….sy nk tye,klu sy g matrik..tp rase x sesuai,nk out….blh ke ke upu????atau plih satu sahaja??

    • trma upu jaa sbb cg sya da ckp klo kuar mtrk nnt kna bsaing ngn bdak spm ngn bdak mtrk yg lain plak nak msuk u…

  2. alhamdulillah..
    saya dpt PASUM…
    tp saya x de byk info pasal asasi sains kt um ni…
    boleh bg info skit x?
    (saya amik sains fizikal)
    thx in advance!!
    gud luck to everyone else!

  3. PandanganPelajar says:

    SAYA DAH CHECK.
    BILA NAK SAHKAN TAWARAN NI?

  4. Nurkaer says:

    salam…

    sy dpt tawaran program diploma sains kat UiTM.. sy jgk dpt tawaran matrikulasi…
    so, skang tgh pening nk pilih mane..spm sy b tuk bio n fzk, c+ admath, c kimia..
    so, rasenye sy bleh adapt ke ngan matrx…or lebih baik pilih jalan selamat dgn amik diploma jer?

  5. nk tanye says:

    salam..
    sy nk tny..
    sy dpt kos tmhidi sains n teknologi kt usim..
    ley x lau sy tukr kos tmhidi prgigian lau dpt pointer tinggi kt tkhidi sains n teknologi ni..
    hrp dpt memberikan respon dgn segera..
    tq..

  6. NURKAER: BUAT SOLAT ISTIKARAH JE

  7. sy dh mryu pgrm matrksi utk akaun..so adakah kmungkinan bsar sy xdpt ipta????

  8. Air-pul says:

    nk tnye ckit…klu kita da bayar yuran untk matrik p lum daftar lg b 2 dapat tawaran asasi sains kt uitm leh x klu nk claim blik duit 2??

  9. keliru_92 says:

    emm…sy pat mtrk acc n dip acc at uitm..
    mybe..sy g uitm..
    by the way..
    a fast track kn kt uitm…
    n..lmbt sket pg..
    myb g mtrk jap dlu..
    bley ke?

  10. aik…cne ley semak result?bkbn ke kul 12 tghari?

  11. Nyet_Comell dan Keliru_92,
    Salam… tahun lepas boleh tapi tahun ini tidak pasti pula tetapi anda mungkin akan dikenakan bayaran bila hendak berhenti dari Matrikulasi sebelum mendaftar ke IPTA.

    Nuzz,
    Cuba lihat di Asasi Sains Universiti Malaya mungkin ada maklumat yang boleh membantu.

    Pandangan Pelajar,
    Pengesahan tawaran perlu dibuat dilaman web IPTA berkenaan, sila rujuk Senarai IPTA Universiti

    Nurkaer,
    Salam… anda perlu tahu apa minat dan cita-cita diri anda. Cuba baca komen-komen di Semakan Keputusan Permohonan Matrikulasi PST Sesi 2010 mungkin boleh membantu.

    Nk Tanye,
    Salam… Biasanya penempatan ke program peringkat ijazah memang berdasarkan keputusan tamhidi/asasi. Sila hubungi USIM untuk kepastian.

    Cinta,
    Tidak tentu.

    Air-Pul,
    Setahu saya boleh kecuali bayaran untuk MUET tidak dikembalikan.

  12. budak kecik says:

    sy dpt diploma sains kat uitm. lepas habis diploma nanti, boleh tak saya further study kat overseas ataupun kat universiti local selain uitm??

  13. slm,,sy bun2 nak msk asasi kejuruteraan n sain komputer kew,,matrik teknikal.. boleh bagi pendapat??

  14. nilam,
    assalamualaikum ,

    saya nak tanya , saya sudah semak keputusan kemasukan ke UPU guna internet , dan saya tak dapat , tapi saya semak keputusan kemasukan ke UPU guna SMS saya dapat pula , so which one the truth ?

  15. asal x bleh cek result neh?

  16. sy dapat dip pgurusan teknologi pejabat . tengah buntu nk msuk uitm or form6 .
    haishh

  17. saya dapat 10A… but saya gagal mendapat sebarang tawaran dari upu…
    entah mana silapnya… Alhamdulillah saya dapat tawaran matrikulasi…
    mungkin hikmah disebaliknya ialah saya tak perlu lagi membuat pilihan…

  18. salam nilam,
    sy dapat matrikulasi (sains) & diploma in mechanical engineering (uitm)..sy nak tanya :
    1. tempoh diploma (uitm) + ijazah (uitm) berapa lama?
    2. tempoh diploma (uitm) + ijazah (unversiti lain) berapa lama?
    3. tempoh matrikulasi + ijazah (mana-mana U) berapa lama?

    p/s : boleh balas di email sy..terima kasih..

  19. bengang_92 says:

    bngng gilerrr…x dpt…

  20. Budak Kecil,
    Boleh, bergantung kepada CGPA semasa anda tamat belajar nanti.

    Azhari dan Wina,
    Salam… pastikan minat dan cita-cita anda. Kemudian dapatkan maklumat lanjut mengenai kedua-dua program tersebut. Selepas itu pilihlah yang mana terbaik untuk anda mencapai cita-cita dan memenuhi minat anda itu. Jangan lupa minta petunjuk dariNya juga.

    Jay,
    Salam… Terdapat tiga laman web untuk membuat semakan, cuba ketiga-tiga. Saya pasti anda dapat.

    Dayah,
    Cuba lagi, talian memang sesak.

    Ati,
    Mungkin tapi cuba buat semakan sekali lagi.

    efariz,
    Salam… secara amnya
    1 7 tahun atau 5.5/6.5 tahun (fast track)
    2 7 tahun atau 6 tahun (transfer credit)
    3 5 tahun (PST) atau 6 tahun (PDT)

    Bengang_92,
    Sabar pasti ada hikmahnya.

  21. miszvanila says:

    salam nilam..
    sy dpt dua twran,,mtrik prlis utk akAun n dipL0ma p’akAunan kt uitm..whAt sh0uld i ch0ose???urm,,klu da sjil lcci bleh p’cptkn tmp0h dipLoma kn?s0 brpa thn utk dipL0ma+degree???

  22. salam
    sy dpt 2 twran..mtrik and upu
    sy dpt kos sc hyt kat mtrik n dploma kjutraan mekanikal kat uitm..hehe
    tp plhan sy matrik..hehe
    sy bt kptusan ni pas sy pk baek2 n sdalam2 nyer..
    arap2 kptusan yg sy bt ni btol…hehe.
    pe yg pting,kte brusehe sdaya upaya ble blajar kt matrik..
    k lah,u all doakan sy ea..hehe..
    may allah bless u all..salam..

  23. 9A 2B dlm spm..tp tak dapat upu..normal ke tu?

  24. danisha says:

    Salam Nilam…..
    Sy dpt asasi undang2 under UiTm dan mtrx Changlun,Kedah alrn akaun…So:
    1.Which one is better?sy mmg mnt sgt2 sbjk yg kena hfl mcm sjrh.asasi undg2 n relate dgn sbjk yg kena hfl kan?tp,the biggest prblm,sy n drh gmrh,mmg akan rase neves sgt2 time ada prsntation,jd mcm mana nak jd peguam kalau mcm n?prtndgn debat@bahas pun x pernah msk….
    2.Yg mana satu sng dpt keje?akauntan @ peguam?
    3.asasi undg2 under UiTM 1 1/2 thn,under KPM 1 thn.jd blh k kalau sy nak tkr under KPM?Blh bg link x?
    4.Brknaan bntuan kwgn utk pljr asasi IPTA,adakah sy perlu membuat sbrg prmhnn @ trs smk j status permohonan 3 Mei n?

    Diharapkan Nilam dan siape2 sj dpt mnjwb kesemua soalan sy a.s.a.p.thnx a lot

  25. salam,
    saya nak tanya..
    saya dpt twrn asasi kejuruteraan n sains komputer (uiam)
    apa beza course ni dgn asasi kejuruteraan yg lain??

  26. Macam mana nak buat pgshn twrn kat UiTM n?????????Tlg,tkt trlps trkh plk.Srt twrn blh ctk brmula 3 Mei n k?Hari n x blh buat ape2 yg pntg dulu k?

  27. a.aisyah says:

    slm..saya dpt matrix sains n uitm-chemical enginrng..mcm mane nak buat rayuan utk matrix uia?sbb plannye nak masuk uia..tp bila nak buat rayuan,data saya dah x ada di tmpt utk permohonan mungkin sbb data sudah dihantar ke uitm..boleh lagi ke nak buat rayuan ke matrix uia?

  28. putri nurul says:

    salam….
    sy dpt matrik…n td check uitm pon sy dpt…
    sy confius la…mne stu nk g ek???
    nk g matrik tp tkot x bley bawak…
    nk g uitm t lmbt abih lak blaja…
    adoyyy….

  29. keliru_92 says:

    emm..yke..
    nmpaknya..
    myb tolak matrk..
    acc gak..
    sy prefer uitm..
    cos acc gak pun..
    kat uitm ade fast track..
    ley trus ijazah..
    blaja pon santai..
    n more fokus..
    emm..tp,klu lulus maktab..
    automatik bye2 to u..huhu..
    btul x kptsan sy??

  30. keliru_92 says:

    miszvanila..yup..lcci tu pntg gak..huhu
    but..
    uitm ader fast track 4 acc..
    kjap je..
    awk sme je ngan sy..
    acc je kan,,
    huhu…

  31. saya sedih ni… tak dapat gi ipta atau pun maktrik… tak tahu apa sebabnya
    boleh tak terangkan mungkin saya salah pilih course…
    dapat 4A 2B 2C 2D

    dulu saya sekolah teknik, saya minta diploma tesl tapi tak dapat.

  32. wanlina says:

    selamat tengah hari,
    saya ingin bertanya:

    Apakah matapelajaran yang ditawarkan kepada para pelajar Asasi Sains Hayat?

  33. wanlina says:

    berapa lamakah masa yang diambil oleh para pelajar asasi sains hayat untuk menamatkan kursus tersebut?

    apakah subjek-subjek yang ditawarkan kepada para pelajar kursus asasi sains hayat?

  34. saya dapat 6A 3B dalam spm 2009 tetapi tak dapat upu…tapi yang saya pelik kenapa pelajar yang dapat 5A dan 3A dapat upu tetapi saya tidak dapat???….saya nak tahu kenapa ada pelajar yang mendapat keputusan cemerlang tetapi tidak dapat upu??

  35. saya dpt asasi kejuruteraan dan sains komputer di uia…ape beza kejuruteraan komputer dgn sains komputer?which one is better?

  36. apa yg sy bleh mohon dlm masa t’dkt dgn keputusan spm, 2A, 4B, 2C, 1E. sy gagal BI. MINTAK TOLONG SESANGAT!!………..

  37. Salam, boleh tukar bidang yg kita dapat? Saya buat pilihan pertama untuk bidang itu tetapi dapat pilihan yg keenam. Ada orang lain buat pilihan keempat, dapat pilihan yg saya inginkan. Kalau dia tidak mahu terima bidang itu, boleh saya bertukar dengannya mengisi kekosongan?

  38. nak tahu kalau buat rayuan upu tahu keputusan die bulan julai kan tapi pengambilan pelajar die bagi pelajar rayuan bila ye???

  39. Air-pul says:

    saya keliru la nak pilih yg mne…antara matrik or asasi sains uitm??yg mne lg baik ye dari segi kewangan , tempoh masa , dan pluang yg lebih cerah untk smbung ke ijazah..??

  40. nikfazira says:

    kalau xdpt tawaran upu, so buat rayuan lepas tu kalau dpt, bile agaknye tarikh kemasukan 2nd intake tu?

  41. alhamdulillah dapat upu. kos analisis pelaburan.
    nak tanya, lepasan analisis diploma ni mase depan die macam mana?
    ok or tak? revelen ke tak untuk mase depan? peluang pekerjaan die banyak tak?
    kalau boleh cerite sikit pasal kos ni, dalam kepale otak mmg tengah ksong ni

    sekian terime kasih.

  42. kompius says:

    aku dpt mtrik perlis kos sains dan dploma sains kuantitatif kt uitm. mna ptut aku plih? mtrik tkut xbleh bwk plak sbb 1 thn je.. dploma plak lma smpai 3 thn.. tpi aku dgr bleh jdi 1 thn stengah klau pointer atas 3 kot utk dploma.. btol ke? ini ka yg org kata fast track?

  43. aku_insan says:

    salam nilam.alhamdulillah sy dpt dip perniagaantani upm kmpus bintulu swak..sy cuma tnya sket..sy nk tukar ke dip kesihtn haiwn dan perladngan..dua2 tu dlm stu fkulti yg sma upm kmpus bintulu..bley x sy buat penukarn wktu dftr/lpor diri 3-4jun nih????tlong reply secept yer..tq

  44. saya x dapat upu neh..kalo rayuan nih pun tak dpt nk wat camner?

  45. kalo kawan saya tak nak terima upu,boleh tak saya isi kekosongan dia?

  46. princess says:

    yang x dpt upu try rayu trus kat pejabat u yang dikehendaki..stahu akak uia mmg slalu akan bagi masuk punye…dlu ade kwn 8A xdpt upu ngan matrik..g je merayu kat pjabat uia trus dpt asasi bio sains kat uia..hehe
    akak dlu asasi undang2 uitm..mmg x rugi btul pilih tu….sangat best blaja law ni…mencabar x la sgt…tp best gile.
    skrg akak kat shah alam degree in law uitm…
    degree ni agak susah la.tp still cool…can carry on
    pengalaman asasi:jangan ade fail paper nanti susah…akak x pnah fail alhamdulillah..pointer more than 3 kne maintain..muet band 4
    kalau pointer 4 flat pon tp muet band 3 say bye2 to degree law…
    nak dpt muet band 4 mmg agak susah.tp belum cuba blum tahu :P

    • hai akak.. saya pon bdk law… tp baru asasi… btol ckp akak.. bljr law mmg x rugi.. saya enjoy giler bljr bidang ni

  47. sy nk tnye.. apa kegunaan ketiga-tiga laman web utk check result upu.. adakah ia sama shj jika kita mencuba ketiga tiga lmn web berkenaan atau sebaliknya? plezzzzz…

  48. ME and ERAh

    mungkin course yang korang pilih tu adalah course yg plg sengit saingannya.. so dyeorag amik yg top scorer.. KOKO jgn lupa…

    AMIN

    ada banyak choices. f6, SKM, Diploma kemahiran.. kalau tak pun buat rayuan.. poli ada apply tak? tengok la kecenderungan awak ke arah mana.

    TO ALL
    2nd intake maybe bila 1st intake dah habis sem 1. Januari perhaps?

    ABE

    pada pendapat saya, peluanh untuk jobs tu luas. tapi hard work la masa keja tu. and gaji banyak kot.. tu sy rasa je lar.. sbb saya pernah baca novel yg hero heroin kerja pasal pelaburan2 ni… hehe…

    KELIRU_92!!

    saya nak tanya pasal fast track tu.. alhamdulillah dapat UiTM for dip accnt. pernah dengar pasal fast track tp tak taw amenda tu? Nilam kalau tahu boleh tolong sy tak. sebenarnya saya mengharap asasi sains pengurusan & biz di UIA, tp x dpt. nagis jugak la time tu.. hehe..

    Back to topic, kalau fast track tu libatkan ACCA ke? boleh ke saya apply? help me please! sebab sy nak route yg plg cpt 4 degree.. kalau tak saya amik f6 je. HELP ME PLEASE ANYONE!!

  49. keliru_92 says:

    hi ain…minat acc ker?..mcm ni..si uitm klu awk pny pointer ok..kte akn trus jump ke degree…krenye..xyah dip la..but kne make sure pointer ok..
    jus face the world…..acc is so interesting……

  50. Salam,

    Untuk asasi Sains…IPTA mana yg terbaik?
    Bagaimana standard asasi sains di UITM?

    Terima kasih :))

  51. bukan minat account, da mmg blaja accnt so result pon okiey, tu yg nak teruskan tu.. minat tu blakang kira.. nanti belaja accnt sikit2 lama2 minat la.. ermm, abah saya cakap yang kalau dapat fast track tu kita grad month je beza ngan org lain.. betul ke?

    about the pointer, dat mean kita kena belaja berapa sem untuk tengok kite punya pointer tu?? x berpa nak paham.. thanks.

  52. ifa_4231 says:

    sedyhnyer tak dpt upu..result saye agk ok…sebelom saye mohon upu..saye ade wat semakan kelayakan..kos yg saye mohon semue lyk..tp tak dpt jgk..saye da wat rayuan upu..tp nk tahu result rayuan tu lmbt tak?sbb saye tkt dpt politeknik..kalo dpt saye nk peg..tp tkt da masok poli..rayuan upu dpt plak..adeii..mcm ne tu?dilemma psl tarikh ni..n tarikh kemasukn politeknik ble ye?sape2 tahu tak..?da pening da pkir..tlg2..

  53. thx akak princess for da gud info..hee sy pn dpt asasi law uitm gak..agak brdebar sbb xtau cmne blaja law ni..btw tengs 4 akak princess bg info yg agk brgune 4 me..^^

  54. Nilam,
    nilam you rasa rayuan saya berjaya tak untuk dip. mechanical engineering(UiTM) & dip. ukur bahan(UiTM) , result saya bm:B , bi:B , agama:A , math:A , +math:B , fizik:B , tassawur:A , kimia:D , sejarah:C .

    apa you rasa dgn keputusan mcm ni berjaya ke utk terima rayuan dip. mechanical engineering(UiTM) & dip. ukur bahan(UiTM) ? berdasarkan pengalaman , jawab bro :(

    saya takut saya tak dapat apa apa . duduk rumah laa jawab nya .

  55. Sy dpt tawran uitm tok dip pengurusan pelancongan… Kos ini ok ke? mane lg bagus ambik tawaran nh @ g form6 je? leh sy tahu kampus uitm mana yg tawarkan kos nh?

  56. miafikmaa says:

    askm .. hmm .. saye xdapatla upu .. TAPI saya ade dapat unikop ,dip sains.. hmm .. rasenyer unikop macam mane ye .. :D

  57. sye sdih xdpt msuk ipta…mayb bkn rezeki..
    tp sye ad mhon poli..sye tkt jek xdpt msok..
    sye t’ingin nk bljr ag..tp sye da wd rayuan ipta..
    mayb sye slah pilih kos ke??result sye bley la dpt
    BM:A-,BI:E,AG:C+,SN:D,PD:D,GEO:D,SJ:C,PS:A- &
    MATH:E…tlg larh sye….

  58. kite sme ifa_4231…sye amk dip p’tadbiran awam..tp xdpt..
    sdih rse nyer…tp sye tkot xdpt poli..mcm ne nie..
    tlg la…

  59. kte sme ifa_4231…tlg lah sye…sye nk sgt msok ipta..
    sye pon da wd rayuan…cm ne nie..sye amk dip ptadbiran awam..
    mayb kos sye xsesuai ngn result ea..??

  60. pinkycoklet92 says:

    ASKUM…
    sy dpt upu..
    diploma pelancongan uitm…
    mslhnye skrg nie kwn sy yg result lg truk pon bole dpt dip sains uitm..
    arhhhhhhhhhh :( bole x sesape je la yg tbace komen sy bg pandangan
    ttg peluang kerjaye bg dip plancongan???? please tlg sy!!!!!!!

  61. salam…
    ada sesapa yang yg dapat CAT-ACCA uitm ??

    better dapat diploma perakaunan uitm or asasi ekonomi dan sains pengurusan???
    harap dapat membantu….

  62. nak tny,,,boleh ke kalo sy nk buat rayuan tp BUKAN 8 pilihn yg same sy wat mase permohonan dulu,,,,,,,,,,,,,,,,,TOLONG LA JAWAB…SY PERLUKAN JAWAPAN ANDA SECEPAT YG MUNGKIN,,,,sekian terima kasih,

  63. pretty92 says:

    salam.
    kenapa jawapan dari pihak ipta tidak memuaskan????saya berpendapat begitu kerana saya mendapat jawapan yang berbeza dari semakan yang saya buat..semakan yang dibuat melalui SMS sy dpt n then bla semak intrnet xdpt plak…mana 1 btl nie???skang ni sy runsing sgt tkut xdpt smbung blaja ag kt mana2 intitusi…tlongggggggggggggggggg laaaa….

  64. sedyhnyer tak dpt upu..skrg ni nk tunggu politeknik je..hrp2 dpt la..f6 mungkin saye dpt..nk peg mane satu ek?kalo dpt poli..bgus tak?or peg ke f6..at the same time ngh tunggu keputusn rayuan upu..masuk poli ke f6 ni?pening la nk pkir..hrp sape2 dpt bg pendapat dan nasiht?nk tunggu keputusn rayuan agk lmbt la..

  65. samea kite anna said..mohon kos jgk..kalo poli pon tak dpt sush la..kalo boleh memg tak nk masok f6..takkn nk tunggu keputusan rayuan kot..lame tu..tu pon kalo dpt..kite dlm dilemma ni..adoi!!tp yg pelik..budk yg dpt 2A leh dpt..saye tak dpt..rase mcm tak adil la..mcm ne la die pilih..ish2..

  66. syukur alhamdulillah dapat IPTA.ada orang kata boleh tukar course kalau dapat pointer tinggi.mcm saya,drp sains kuantitatif boleh ke tukar ke bidang farmasi/perubatan/sains kesihatan?

  67. KEPADA SEMUA
    JUMLAH ANDA MEMPEROLEH (A) BUKAN PENENTU MASUK KE IPTA
    TETAPI JUMLAH MARKAH MERIT ANDA YANG PENTING DENGAN MARKAH KOKURIKULUM. INDIKATOR JUMLAH A ADALAH YANG KE-4 DIKIRA SETELAH
    MARKAH “TIE”. FAHAM????????????????????????????

  68. msyamim91 says:

    betul ckp pandanganpelajar..
    dpt a byk x tntu lg dpt msk u..
    ye la skang nie bkn ade sorang je yg dpt straight A tapi beribu..
    redha je dgn takdir..
    ade hikmah sumer 2…

  69. salam..sya da cek upu n dpt d uitm dlm pengajian pengurusan perniagaan(pengangkutan)….tp sy x tau camana sbnrnya pengajian tue….jd,nilam bleh tlg jelaskan tak tntg pengajian tue….nnti dia bljar psl apa tue?

  70. saLam…sy xdpt twrn msuk u n mtric…sdih sgt…rslt spm sy ok… juz dpt 2A 5B+ 1C+ 1D.. yg D 2 addmath.. sy nk pndpt antra unisel,poly,n form 6 yg mn ok?

  71. keliru_92 says:

    ain…sy xtau la plak bza dye a month…but..cbe think ye..if dip..then kne gradute..dah bpebulan..nak tgu kptsan msuk uijazah lagi??right..so,fast track ni cpt..sme je..around 5 year..cam dak matrk gak..bzanya..kite (klu lyk tuk fast track) trus ke ijazah acc…

  72. MSYMIM91: TERIMA KASIH MENYOKONG PENDAPAT SAYA

    KEPADA SEMUA:
    ANDA TIDAK PERLULAH TIDAK PUAS HATI SEKIRANYA BUDAK 2A 3A 4A
    DAPAT UPU. MEREKA LAYAK KERANA MEREKA MENGAMBIL DIPLOMA. MUNGKIN ANDA 6A 7A 8A 9A 10A MENGAMBIL ASASI(RAMAI SAINGAN). JADI INDIKATOR A BUKANLAH PENENTU KE IPTA SEBALIKNYA JUMLAH A+ YANG ANDA PEROLEHI DENGAN MARKAH KOKURIKULUM ANDA SERTA KURANG MENDAPAT A-.
    ADAKAH ANDA FAHAM????????????? SEKIRANYA ADA SOALAN TANYA SAYA.

  73. PEMILIHAN KE IPTA SUDAH DITETAPKAN SECARA TULUS DAN BENAR BERDASARKAN MARKAH MERIT ANDA.

  74. pandangan pelajar,
    saya dpt 4a+,5A
    markah koko sy 75
    kalu mcm ni boleh masuk ipta x?
    tak layak ke sy untuk masuk ipta(asasi)?
    matriks pon tak dpt..
    kenapa ye?
    berapa peratus kemungkinan saya diterima selepas wat rayuan?

  75. yes
    saya dapat
    ASASI KEJURUTERAN KIMIA DAN ELEKTRIK
    di
    UNIVERSITI TEKNOLGI

  76. yes
    saya dapat
    ASASI KEJURUTERAN KIMIA DAN ELEKTRIK
    di
    UNIVERSITI TEKNOLOGI(apa entah)
    tak ingat confuse ada 2 U teknologi..
    selama 3 SEMESTER yang bersamaan 3 TAHUN TAK SILAP aku
    lepas tu aku boleh kerja.
    haha.

  77. NUR:
    SILA BERI GREDSPM SECARA DETAIL MENGIKUT SUBJEK.
    SAYA AKAN BANTU ANDA MENGIRA MARKAH MERIT.

  78. redfacemisery says:

    salam
    nk tnya kalau dapat asasi sains : sains gunaan, mksd dia ap? blaja pasal ap? bleh smbg medic ke?

  79. REDFACE:
    ASASI SAINS: KE DEGREE MEDIC,DENTIST,PHMCY
    SAINS GUNAAN:TIDAK BOLEH KE DEGREE KE ATAS

  80. sy kurg fhm la. sy smak upu – n dpt asasi sains uitm (E001). Tpi ble smk dkt uitm dpt smk dkt uitm sy dpt PI080 asasi sains n bwh die ad sains gunaan.. sy dpt sains gunaan atau asasi sains. bole continue medic or pharmacy x?

  81. Blur..blurr* says:

    ~hyeloww…nak tnya…”boleh x klau saya nak tukar course..??..
    saya dpat course pengajian kejuruteraan awam…
    dpat x tukar..???….

  82. dok kL dapat ipta kat perlis.bukan main dekat lagi.tak pe la.. syukur.

  83. yob kalau diploma analisis pelaburan pulak macam mane?
    susah tk nak bawak? degree nnti sambung ape?

    aku google pasal kos ni, tapi tk banyak membantu

  84. FZ
    :KOD P1080 ADALAH KOD UITM
    KOD E0001 ADALAH KOD UPU.
    ANDA BOLEH KE DEGREE SEKIRANYA MENDAPAT SAINS ASASI

  85. Air-pul says:

    ape 2 sains gunaan??npe x leh smbung medic??detail plzzz……

  86. dapat uitm segamat kot.. ‘dekat’ nyeeeeee.. bukan semua fakulti akaun tu kat s.alam.. and waktu buat degree boleh ke tambah dgn acca sekali.. rasa cam a little bit tiny regret that didnt applied for the cat.. hummphh.. thanks keliru 92

  87. redfacemisery says:

    oh,xp kn kt surat tawaran tu dia tlis
    Sukacita dimaklumkan bahawa anda ditawarkan tempat untuk mengikuti program di UiTM:

    Program: (PI080) Sepenuh Masa
    ASASI SAINS
    SAINS GUNAAN

    Kampus: B8 – UiTM Kampus Puncak Alam Semester: JULAI 2010
    mksd dia ap? dpt asasi sains dlm bidang sains gunaan ke?

  88. pandangan pelajar, ini result saya
    B.MELAYU – A+
    AGAMA ISLAM – A+
    ADD. MATHS – A+
    MODERN MATHS-A+
    SEJARAH – A
    KIMIA – A
    BIO – A
    FIZIK – A
    B.INGGERIS- A
    1st choice saya , asasi farmasi uia, 2nd asasi sains hayat um
    terima kasih kerana respon

  89. PandanganPelajar says:

    REDFACE & AIRPUL:
    ASASI SAINS UNDER SAINS GUNAAN
    BUKAN JURUSAN SAINS GUNAAN.
    SEPERTI ASASI KEJURUTERAAN
    ASASI KEJURUTERAAN UNDER KEJURUTERAAN KIMIA
    BUKAN JURUSAN KEJURUTERAAN KIMIA

  90. NUR:
    PERATUS MARKAH MERIT: 85.5
    MARKAH KOKO:7.5
    JUMLAH:93
    TAK DAPAT TAWARAN?

  91. redfacemisery says:

    kiranya,klu dapat asasi sains under sains gunaan,jd lpas abis asasi sains under sains gunaan nie bleh smbg medic/farmasi/pergigian ke?

  92. REDFACE:
    YA, TETAPI BERGANTUNG KEPADA CGPA ASASI AKHIR TAHUN PALING MINIMA 3.50
    DENGAN MUET BAND 3.
    TETAPI SYARAT MINIMA, SELALUNYA MEDIC=3.90< DAN MUET BAND 4. DENTIST MUNGKIN SEBEGITU.
    SEKIRANYA ANDA BAWAH 2.5. ANDA AKAN KE DEGREE BERKAITAN SAINS GUNAAN.

  93. PandanganPelajar says:

    UNDER SAINS GUNAAN BERMAKSUD DIBAWAH FAKULTI SAINS GUNAAN

  94. asasi sains( sains gunaan) = sains hayat + sains fizikal kew??

  95. PandanganPelajar says:

    LUQMAN:
    TAK ASASI SAINS=SAINS HAYAT

  96. PandanganPelajar says:

    ASASI SAINS DIBAWAH FAKULTI SAINS GUNAAN
    ASASI KEJURUTERAAN DIBAWAH FAKULTI KEJURUTERAAN KIMIA

  97. p,pelajr:
    93/100m ke?
    ya,saya langsung tak dapat apa2 tawaran.
    dan saya tak ada memohon apa2 selain matriks dan upu
    jadi ke mana arah saya sekarang?

  98. redfacemisery says:

    kira student yg dpt asasi sains mmg akan dpt under sains gunaan laa,ke ad under lain?
    thanks for the respon
    :)

  99. saye berpuas ati ngn jawapn pandangn pelajar..skrg ni nk tunggu poli plak..hrp2 leh dpt..syarat ke politeknik agk rendh kn berbanding upu?politeknik ni bgus tak kalo saye dpt?peluang pekerjaan mcm ne ek?

  100. crystal says:

    salam,
    alhamdulilah sy dpt diploma pengurusan perkhidmatan makanan di uitm dungun.
    ada x sape2 dpt same dgn sy? nak tanye course ni belajar tentang ape ye? sy ni berminat dgn dietetik sebenarnye so after dip ni layak ke sy nk smbung ijazah sarjana muda dietetik?? tlg bantu sy !!!! thx….

  101. danisha says:

    Pandangan Pelajar,
    Saya ditawarkan program sepenuh masa asasi undang2 UiTM (Trek pantas).Apakah yang dimaksudkan dgn trek pantas?Blh cerita cket sbjk apa yg akan diajar 6t…..

  102. semakan keputusan pra diploma uitm kemasukan 2010 dh keluar belum?

  103. Air-pul says:

    oo asasi sains under fakulti sains gunaan..mksdnye kami yg dpt asasi sains(sains gunaan) bkn blaja jurusan sains gunaan la ehh..ok tq 4 respond..

  104. pndgn plajar,
    saya dpt asasi sains fzikal di um
    lpas asasi adakah saya memg wjib continue dgree di um atau boleh apply mane2 ipta? apakah klebihan mmilih asasi ini drpd matriks?
    pndgn anda sgt dperlukan
    trima kasih

  105. Ppelajar ,,,, result okkkk . ,, tp sy cume dapat dip pengurusan pelancongan ??? Kos nh sal apa … Sy rase nh kos paling low sekali kan? Maslahnya sy x apply pun…………

  106. istighfar says:

    sy nk komen sket..yg xdpt 2 sudah2la..sket2 nk mngeluh..bnci tolla..butla rayuan..kputusan mktamad kan..korg mngeluh bkan ley wat pape pon..yg dpt result okey 2 tp xdpt result mybe korg ad wat salah/dosa kat cikgu or mak ayah korg..x ingt tuhan..tuhan x redha la 2..ingat sket sume 2 mmpengaruhi..ni sket2 nak komen yg dpt result truk dpt plak upu..eee…bnci tol org camtu…prsan tol..sket2 nk ungkit..dah lps tu lps arrr…

  107. salam
    alhamdulilah sy dpt asasi law kart uitm,
    lega sy liht comment kak princess kter asasi law best..
    sy ambl law sbb sy dpt sej A+ dan tasawur A+
    mslhnye sy xbrp fash dlm english..
    berckp blh tpi bla berhdpn dgn org sy mudh gemuruh..
    bgaimana sy nk dpt muet band 4 seperti yg dkatakn kak princess,
    lgy satu..sya dpt E0601-asasi undang-undang
    sy nk tnyer nih under uitm ke kpm sbb sy dgr ad dua..
    dan asasi nih kira fast track ke?
    tlgla bantu sy nilam and lain2x..t.you

  108. bussiness management(transport) tu mcm mna erk?…..ada ke pompuan dlm kos tue?

  109. shakila says:

    Salam,
    Pandangan Pelajar.. sya lpasan spm 2008,

    Sblm menetapkan permohonan kos pilihan tempoh hari, saya menyemak terlebih dahulu syarat khas kelayakan ke program diploma.

    Kesemua kos pilihan sya sudah mencukupi syarat minima setiap kos. Tp tdk terpilih utk ke ipta.

    Sy kurang pasti mengenai pengiraan merit.Blh tlg jelaskn merit sy bdsarkn keputusan sy?

    B.MELAYU = 1A / A+/ A
    B.INGGERIS = 4B / B
    PEND. ISLAM = 2A / A-
    SEJARAH = 4B / B
    MATEMATIK = 2A / A-
    SAINS = 3B / B+
    TASAWWUR ISLAM = 1A / A+ / A
    PEND SENI VISUAL = 3B / B+
    EKO. RUMAH TANGGA = 3B / B+

    KOKURIKULUM
    Gred keseluruhan = B
    GPA = 62
    CGPA =62

    Tlg saya… terima kasih.

  110. nur, sayang nya, result anda seharusnya melayakkan anda untuk mendapat tawaran yang lebih baik.

    pandangan pelajar, saya tak dapat matrik dan upu.
    betapa down nye sy rasa..
    sy rasa terlalu bodoh sangat.
    result saya

    bm-A
    math-A
    ag-A-
    p.seni-A-
    sej-b+
    bi-b
    fzk-c+
    bio-c
    kim-c
    est-c+
    tswr-c+
    admth-d

    sememangnya sy tak layak ke untk msk upu?
    apa yang sy hrs bwt..
    sy ‘DOWN’ sgt

  111. salam sy pon dpt matrik johor…sains n upu dpt asasi undg2x uiam…spm dpt 8a 1b+.rugi lak rasa dpt undg2x sdgkan sya aliran sains tulen masa skolah,,,,bleh x sya pohon bdg len? yg jpa plak…sya mntak diploma kejuruteraan teknikal korea dan tggu result temuduga…..yg akn kluar x lama lg.sya buntu r nak yg manew bntu sya…………

  112. a’aah reen sy pn nk tau gak sume psal law ni sma la cm awk..hee..tp sy dpt asasi law-E0600..sme ke??

  113. istigfar,
    mungkinkah anda tergolong org yang terplh dalam upu.
    kami (tk dpt upu) ni, mstla sdeyh..
    lagipn kami tak ganggu hdp anda .
    kami respect anda, jadi tolong respect kami.
    kami nak tahu hala tuju kami.
    tak kan tu pun salah.
    sedangkan mak ayah kmi rsau memikirkan keadaan kami.
    tolong letak kan diri saudara di tempat kami.

    salam

  114. natasha says:

    Salam.. Nilam dan Pandangan pelajar,

    blh sy tahu, IPTA manakah yg ada second intake utk lepasan spm/setaraf?

    bila tarikh pembelian no.PIN available?

    bila pula permohonan blh d lakukan?

    Bilakah pula keputusan rayuan ke ipta di umumkan?

  115. salam…
    sy dapat asasi kejuruteraan dan sains komputer di uiam..
    ada beberapa soalan,,
    1.apa beza course ni dgn kejuruteraan yg lain?
    2.bolehkah saya tukar course yg lain?sebenarnya saya lebih prefer dentist..
    kalau bole bile dan macam mane bole buat?

  116. TQ. pandanganpelajar.
    dari komen2 yg di baca..
    Asasi Sains UiTM (PI080) -Sains Gunaan. . . bukanlah course sains gunaan tapi course asasi sains hayat yg brada d bwh fakulti sains gunaan. Utk smbg bljr madic, pharmacy, dentistry etc.. must get pointer 3.5 n above atau kena smbg bljr sains gunaan n etc. . Utk lbih jls lbih baik cntct UiTM sndri.
    p/s: kalau salah tlg betulkan!!

  117. Bila tarikh rayuan 2 intake program asasi uiam keluar??
    Adakah pelajar yg dpt program rayuan asasi 2 intake masuk skali ngan budak2 yg dpt 1 intake??

  118. keliru_92 says:

    i got cat program…tp ntah la..xde pndedahan sgt tntg tu..so..trus tolak…then..going to dip je la..hope to strive the excellent point….

  119. vanilastress
    asal nk down? kau fikir kalau tk dapat upu tu dah tk ade mase depan lh?
    cube lh ubah mentaliti, apa salahnya masuk polyteknik, kalau kaye masuk ipts
    ke ko nak jage standart? tk nk blaja dekat poly? nk megah2 dengan A kau tu?

    aku benci orang yg banyak A lepastu merungut cakap kawan dia tk ade A tp masuk U
    ni semua rezeki, kite orang islam kena percaya qada dan qadar

    sorry terbuat spoil page ni -_____________-

  120. salam .
    sy dpt kos statistik ky uitm n matrik pon dpt ..
    xtaw nk pegi mane satu ..
    statistik 2 cm ne eh ?susah x ???ad sape2 leh share …?
    bnyak k peluang pkrjaan kos statistik ny …?
    so confused ….

  121. apa itu asasi kejuruteraan dan sains komputer?
    boleh tolom ka kawan2?beza…tolom paes 2,,haha=),,aqu pom nk tau ni,,ten q

  122. Hello Reen & MRS92

    E0600 adalah Asasi Undang2 under KTPM, manakala
    E0601 adalah Asasi Undang2 under UiTM…
    Tapi keduanya belajar di UiTM…

    Saya rasa, tarikh kemasukan adalah berbeza…
    Tak silap saya kemasukan untuk E0600 adalah bulan Julai..
    E0601 ada pada 23 Mei ini…

    Kemasukan ke peringat Ijazah juga adalah berbeza…
    E0600 dapat melanjutkan Ijazah di UM, UIAM, UPM dan sebagainya…tapi…
    E0601 hanya boleh melanjutkan Ijazah di UiTM…

    p/s: saya dapat E0601.

  123. salam..
    ouh begtu rupanye…thanks erzany.. =D
    nmpknyer xdptla kte berjumpe mrs92..
    sy dpt kat uitm kuantan pahang.
    pendftaran 23 may tpi knp dier tulis semester july?
    mknernye sy msuk bla?
    maafla sy tnyer byk soaln sy xtaw sgt bout upu ni..
    and asasi ad bantuan kewagn ke erk?
    sy xbpe pham sgt pasl nih jgk..

  124. salam,

    saya mendapat tawaran kemasukan ke uia dalam bidang asasi sains kemanusiaan,saya kurang faham dlm bidang asasi sains kemanusiaan itu…

  125. oow ye ke erzany.thx for da info.yela reen sy dpt kt shah alam. xdpt kte brkenalan.hee sy pn sme mcm awk kt srt twrn tlis sem julai but dftar 23mei.xsilap sy asasi diberi bntuan biasiswa@bntuan kewangn xsilap.cube awk bkk lmn web uitm an cri psl panduan pndftran pelajar bru.kt situ die ade bg info sal bntuan kewangn nie.^^

  126. abe,
    sbb ak tk mmp msk ipts la ak down.
    dn untk pgthuan kau, ak da apply poli.
    sume ak apply, jangan nk tdh melulu.
    just ak hrp lbh kt upu.
    ada ke aku cakap aku bangga dengan A aku tuh?
    ak perlukan PANDANGAN & NASIHAT,
    dgn kptsn aku tuh, aku layak amik course ape.
    lagi satu, tolong la er,
    aku join chat box nieyh,
    bersebab, bukan sebab nak cari pasal dgn orag lain.
    sememangnya kita harus menerima qada – qadar,
    tapi kita juga ada hak untuk cuba mencari jalan agar dapat yang lebih baik.
    kalau asyik terima je, tak kan majulah umat islam kita nie.

    salam

  127. Khairul says:

    Salam,
    Kpd smua kwn2 yang dpt asasi/diploma, tahniah diucapkan…
    Kpd nilam, trima kasih sbb bnyk membantu sy dan kwn2 slame nie.. diakui, sy mmg agak anxious dlm perkara2 berkenaan upu/matrik/biasiswa/halatuju slps spm sbb sy anak pertama dan ini merupakan pengalaman pertama dlm bende2 camni… mungkin same jgak dgn kwn2 lain, batch spm09 yang sntiasa tak sabar nak check keputusan… hehehe…
    Kpd kwn2 yang dpt matrik pun tahniah jgak…
    Kpd yang tak dpt twrn, jgn bsdeh… rezeki ada di mana2… n gudluck dgn rayuan..
    Anyway, sy dpt twrn matrik selangor & asasi sains hayat unimas… sy pileh utk tolak matrik n ambik asasi unimas…(save, tak plu bli tiket g selangor.. heheh)
    Skrg tgh tggu kputusan MARA gak… klau dpt MARA, sy akn tolak unimas.. klau tak dpt, akn stay unimas le..
    anyway, gudluck utk smua kwn2!! dgn ini bermulanya satu lembaran baru dlm hidup kite sbg pelajar balek…

  128. tension92 says:

    betul2 sokong ngan vanilastress,kita berhak cari jalan agar dapat yg terbaik…mentang2lah korang dah dpt upu,sedap2 jer kata kat kitaorang nih yg tak dpt upu…tak dpt berkat mak ayah lah,cikgu lah…mcm mcm..lets say kalo korang yg tak dapt upu,aq rasa koranglah yg paling kuat merungut…jadi fikir2kanlah ek..kita dtg sini bkn nak cr pasal tp cuma nak berikhtiar cari jalan yg terbaik dlm hidup kita..

  129. soyabean says:

    salam semua ..saya pun dapat asasi sains gunaa UiTM. Syukur alhamdulilah.Saya dh call pusat asasi UiTm….asasi sains gunaan UiTm tu boleh sambung ke peringkat ijazah sarjana muda perubatan, pergigian dan farmasi…termasuk kejuruteraan dan arkitek.. so let’s go for it…

  130. penawar22 says:

    salam…
    sy dpt matrik n asasi sains kejuruteraan n sains komputer..
    tp xtau nk plih yg mne..
    konfius…

  131. salam, ada sesapa yang dapat diploma accountacy uitm dekat shah alam(fast track)???

  132. saya spm 2005 , bekas askar ,mintak dip sains kesihatan ;
    RESULT SPM
    BM A1, BI A1, AG A1,MAT A1,SEJ A1,KIM A2, BIO B3, ADD MAT B3, FIZ B3,EST C5.
    6A3B1C tp x dpt apa2

  133. boleh saya tahu samaada bantuan kewangan untuk asasi tue macam biasiswa ke pinjaman je?

  134. shakila says:

    slm,

    ABCD, bestnye ko.. msti ko proud sgt ngn diri ko kan? dpt byk twaran.. tinggal choose je which da best.. btw, good luck utk ko.

    x mcm aku.. ape pn xdpt.. hrp kan poly je lg…

  135. kurioseo says:

    nie nak tnye ni…sy dpt uitm dlm jurusan kejuruteraan kimia
    kejuruteraan kimia tu camne ek?? elok ke jurusan tuh??

  136. shakila says:

    sori ABCD statement aku bkn utk ko.. tp utk PENAWAR22

  137. salam..sy da check td and alhamdulilah dpt bantuan kwgan dri kementerian pelajaran..kalo xpham pa pe pasl biasiswa nih..buka link nie..hope dpt bantu korank sume..
    http://www.portal.mohe.gov.my/portal/page/portal/ExtPortal/MarketSponsor/OtherMisc/Info/Loan3

  138. Pandangan Pelajar,
    Terima kasih sekali lagi….

    Nur,
    Anda boleh membuat rayuan. Anda boleh masuk Tingkatan 6 jika ditawarkan atau mohon pengambilan Disember nanti.

    Crystal,
    Salam… Saya pun tak pasti, mungkin anda boleh rujuk di Faculty of Hotel and Tourism Management.

    Danisha,
    Setahu saya trek pantas di UiTM ni adalah memendekkan tempoh belajar Diploma dari 3 tahun kepada 1.5 tahun.

    Ayin,
    Setakat ini belum ada pengumuman lagi.

    Dia,
    Selepas tamat PASUM anda memang boleh memohon mana-mana Universiti.

    Vanilastress,
    Ada beberapa sebab yang mungkin punca anda tidak mendapat tawaran tetapi janganlah ia dijadikan alasan untuk berputus asa lagipun masih ada harapan lagi. Matrikulasi dan UPU boleh merayu. Lagipun untuk masuk universiti bukan sahaja melalui Matrikulasi, Asasi atau Diploma…. STPM pun boleh, Politeknik juga ada.
    Apa yang penting anda perlu lihat semua pilihan dan tindakan yang perlu diambil terhadap situasi yang dihadapi untuk mencapai apa yang dicita-citakan.
    Berfikiran positif dan setiap kejadian tu pasti ada hikmahnya…..

    Natasha,
    Salam… setahu saya tidak ada cuma selepas ini anda boleh memohon untuk pengambilan Disember pula yang biasanya dibuka dalam bulan September.
    Keputusan rayuan UPU biasanya akan diumumkan pada minggu ketiga bulan Julai.

    Paes,
    Salam…
    1 Saya tidak pasti mungkin ia lebih fokus ke arah yang berkaitan dengan ICT.
    2 Setahu saya boleh selepas anda mendaftar. Walaupun begitu ia bergantung kepada kelayakan anda dan kekosongan tempat.

    BB,
    Biasanya pada minggu ketiga bulan Julai.
    Tidak, first intake akan masuk 23 Mei ini.

    Hanis,
    Salam… Cuba rujuk di Program Asasi UIAM.

    Kiki dan Mat,
    Saya pun tidak ada maklumat mengenainya. Harap ada pembaca lain yang dapat membantu.

    Khairul,
    Salam… sama-sama… selepas ini teruslah singgah di sini untuk berkongsi pengalaman anda. Sementara itu didoakan anda akan cemerlang dan berjaya dalam hidup.

    Tension92 dan Vanilastress,
    Salam… setiap kejadian itu pasti ada hikmahnya, di samping itu hari ini mungkin urusan kita dipermudahkan tetapi orang lain banyak rintangan, mungkin di hari lain urusan kita pula sukar orang lain semuanya mudah.
    ePutra ini pun diwujudkan untuk sama-sama berkongsi maklumat dan pengalaman agar kita dapat membuat keputusan yang terbaik untuk masa depan.

    Soyabean,
    Salam… semoga anda berjaya dan akan tercapai yang dicita-citakan.

    Penawar22,
    Salam… Cuba anda kenal pasti minat dan cita-cita anda mungkin ia boleh membantu anda membuat pilihan.

    Saya,
    Cuba buat rayuan dan jika masih tidak mendapat tawaran, cuba pengambilan Disember pula.

    -Finaz-.
    Sila rujuk maklumat yang diberi oleh Reen di Bantuan Kewangan Pelajar Asasi IPTA

    Kurioseo,
    Saya tidak mempunyai maklumat mengenainya tetapi cuba rujuk laman web Fakulti Kejuruteraan Kimia UiTM ini.

    Reen,
    Salam… terima kasih dengan maklumat tersebut.

  139. Salam..
    Sye x dpt matrik gan UPU gak..
    Hish,kcewa n sdih gler..
    Cm ner ar nk wt..
    f6,cmfom dpt tp..
    Ish,cmfuis ar…

  140. TO NILAM……SYA DPAT UPU DI UITM DALAM PENGAJIAN PENGURUSAN PERNIAGAAN(PENGANGKUTAN), SYA KELIRU LA NAK MASUK F6 OR AMBK JE TWRAN KE UITM NI…TOLONG LAH BGI PENDAPAT YANG BERNAS NILAM…..NEED U FEED BACK AS SOON AS POSSIBLE……

  141. lolo kiru says:

    salam…saye dpt matriks sains n dip akaun…saye x brape minat akaun tp risiko kurang…matriks mcm minat tp risiko bnyk..rslt sye biase je 5a4b1c. Ape pelu sye buat? pndgn dpelukan…plez..

  142. PandanganPelajar says:

    NUR:
    YA 93/100.
    SAYA CADANG ANDA BUAT RAYUAN ATAU AMBIL APPLY UNIKL ATAU IPTA YANG MENAWARKAN 2 INTAKE.
    UNTUK KEPASTIAN,ANDA BOLEH KIRA SEMULA MARKAH MERIT ANDA.

    REDFACE:
    BAGI MEREKA YANG MENDAPAT CGPA KURANG MEMUASKAN MUNGKIN AKAN DISERAP KE IJAZAH SAINS GUNAAN.(UNTUK KEPASTIAN SILA HUBUNGI PIHAK UNIVERSITI)

    IFA4321:
    POLITEKNIK JUGA MENAWARKAN DIPLOMA. TIDAK USAH RISAU YANG PALING UTAMA ADALAH MENUNTUT ILMU.

    DANISHA:
    TREK PANTAS ADALAH MELANGKAU DIPLOMA YANG KHAS UNTUK PELAJAR CEMERLANG DALAM SPM MENGIKUT JURUSAN YANG DIPOHON.NAMUN ANDA PERLU MENDAPAT BAND 4 DALAM MUET SEKIRANYA UNTUK MENGAMBIL IJAZAH UNDANG2.(TERTAKLUK KEPADA UNIVERSITI)

    AIRPUL:
    YA, ASASI SAINS DIBAWAH FAKULTI SAINS GUNAAN.(UNTUK KEPASTIAN LAYARI LAMAN WEB FAKULTI SAINS GUNAAN UITM CLICK ‘PROGRAM’)

  143. hye..sy dpt twran uitm dlm diploma course pengurusan bank..course ni ok ke.dia mnjurus ke bdg perniagaan or perbankan?arggh confuse sgt..n sy stay kt selangor but dpt twaran uitm sg petani.blh ke buat rayuan utk dptkn uitm shah alam or puncak alam?help me plzzzzzz…so blurrr.n klu sy xtrima twaran ni,kolej unikop tu ok ke?swasta or kerajaan??thanks..

  144. cmne sye nak researh sket pasal syllabus tok kos electrical enggineering major power?
    wat prepare tok masuk u nnti..
    UTm ok x kos nie?

  145. salam,saya tak dapat tawaran ipta ataupun matrikulasi…sy slh plih course kew???spm result sy 4a for bm,math ns ej dan agama dan c+ for bio n chem dan c for addmth n phy so course mne yg ssuai untk sy yew???dgn result 2 sy lyk mohon unt matrikulasi kew???adkn bkemungkinan sy dpt matrikulasi?/dan unt course kt ipta whch course yg mgkin sy akn dpt bcoz sy sgt rsau sy xdpt twaran kemna2…tolong rep asap k…plizzz sy sgt buntu…

  146. @keliru_92,
    x paham sgt.. account ada fast track ke?
    mean untuk yg kat shah alam je?
    then, nape awak tolak cat?
    sorrry banyak tanya..

  147. Fullmetal Alchemist92 says:

    Kpd Erzany,
    saya rasa anda mungkin tersilap tntg asasi undang2 kat uitm.Kod E0600,ialah untuk pelajar yang mengikuti asasi undang2 kat uitm dan kena ambik sarjana muda kat uitm itu sendiri.Kemasukannya adalah pada 23 Mei ni.Kod E0601 adalah untuk pelajar yang hanya ambik asasi kat Uitm tapi akan diserapkan kat universiti lain bg pengajian sarjana muda.Universiti yg terlibat ialah UUM,UM,UKM dan UDM.Fakta ini saya dapat dari kaunselor pengajian tinggi sendiri.Sy dapat asasi undang2 kat UiTM dan kod pengajian saya ialah E0600/P1007.Sy kena daftar kat shah alam pd 23 Mei ni.Sy yakin fakta yg sy beri ni benar,kalu silap tlg reply dgn cara berhemah.Peace!

  148. @keliru_92,
    aritu awak memang mhon CAT ke? or diploma akaun?
    CAT tu kena mohon ke?

  149. sy ni bekas student asasi dr sbuah ipta d msia.lps 2 , sy try apply upu sekali lg untuk ketegori b bg calon spm lepasan 2008,.dan keputusan upu sy gagal untuk program diploma.di sini ,sy ingin bertanya bbrapa soalan .1) adakah nama sy telah d blacklist untuk ipta y lain krn sy telah mndftr d ipta y lalu?

    2)apakah peratusan untuk sy berjaya dalam proses ryuan untuk mendapat tempt d ipta y lain untuk prgram diploma?

    3)apakah sy perlu untuk tidak berdaftar dengan mana2 ipta y lain selama bbrapa ms untuk membolehkan sy untuk mendapatkan program diploma d ipta y lain?

    sebarang jawapan untuk soalan sy td…amatlah sy hargai… =>

  150. assalamualaikum, pandanganpelajar….
    sebelum result upu keluar, saya ada apply unikl….. diploma chemical engineering(bioprocess) dan permohonan saya diterima….
    bila result upu dah keluar, saya ditawarkan diploma pengurusan ladang di uitm yang menjadi pilihan ke 3 saya masa saya apply upu dulu….
    saya nak tanya:
    1. apa pengisian diploma pengurusan ladang?
    2.kerja apa yang sesuai dengan diploma pengurusan ladang tu?
    3.pada pendapat pandanganpelajar, yang mana yang harus saya pilih?…..
    saya pernah ambil subjek agroteknologi semasa spm……

  151. istighfar says:

    vanillastress & tension92..
    kitorg xksah korg nk ckp ape pon..kitorg bknnye mrah korg sbb 2..kitorg cume arap korg jgn r ckp ”eh knape yg result truk dpt upu??korg result bgus x dpt..”cube korg fkir sket prasaan org laen..kalau korg pcaye qada’ dan qadar korg xkn ckp mcm tu..korg nk ckp pape pon ckp arh kitorg xkesah..tp jgn nk skitkan ati org laen..btol x abe??yg ak ckp xdpt berkat 2 cume pndangan ak..mcm2 pngaruh luar yg bleh blaku..fkir ar positif sket..ak bg nciha je..korg nk mrah ak xkesah r..n buat pngetahuan korg ak dpt 8A 2B spm..tp satu twaran pon xdpt..jgn ar sdap mlut sgt ckap..ak pon tension gak tp ak cube ikhtiar jgk..jgn ingt ko sorg je ad msalah..tp ak xpnah nk mrungut coz ak tau rzeki ak ad kat mane2..salam..

  152. Hello Fullmetal Alchemist92,

    Ermm…saya tak pasti la pulak…Maaflah kalau saya tersilap..
    Tapi saya dapat E0601, Asasi Undang2 UiTM…
    dan saya hanya boleh melanjutkan Ijazah di UiTM…
    Ini berdasarkan yang saya periksa di laman sesawang….
    upu.mohe.gov.my (syarat khas program)…

    https://online.mohe.gov.my/upu/emas/index_syarat.php?pagefunc=epanduanSyarat&carian1=E&carian2=A&carian3=S1&carian4=00052

    Saya minta maaf atas kesulitan yang berlaku…
    Mungkin awak lebih tepat sebab berhubung dengan Kaunselor Pengajian Tinggi…
    Saya hanya berdasarkan fakta internet…
    Maaf sesangat…

  153. AtiPuspa says:

    salam. saye nak tanya bg pihak kawan saye. boleh atau tidak dia mohon untuk rayuan ke PASUM? dia ditawarkan ke asasi sains fizikal di UIA tetapi dia hendak ke UM kerana asasi sains fizikal di UIA hanya boleh further dlm degree maths shj dan wajib belajar bhs arab. tetapi, dia tidak ada asas utk b.arab dah dia tidak b’minat untuk ambil degree dalam bidang maths. kalau boleh dia buat rayuan, apakah tindakan yang perlu dia ambil?

  154. hazreen says:

    sye dpt uitm kat sarawak dok kat selangor
    blleh tka x

  155. KALO DAK SAINS mmg banyak saingan kalo dapt c or d dalam subjek fizik,kimia,bio…mmg susah msuk u….coz dak cina smua a dalam subjek tuu…btw skang poli un da bgus…brdasarkan pgalaman ayah sy sbagai penemuduga pgawai kerajan..kadg2 dak yg msuk u ni x rti brcakap brbnding gn dak poli or stpm or dak kolej under krajaan…n dorg x praktikal..coz poli ni lbey kpd praktikal…snang dapt keje,,btw kalo nk jd pgawai krajaan kna r de dgree…lpas dip kt poli amek dgree…kakak sy wat camtu…so skang nie smua same..cube taye jutawan dorg blajar tgi2 x?….x an tp dorg blajar dr pgalaman….sy x stuju kpm wat tawaran terbuka coz ni akn menyempitkn pluang bumiputra yg kurg cmerlang tuk msuk u….kalo matrik biar mtrik je….asasi…je…kn snang x yah dorg pning wat plihan…sbb tu rmai yg cmerlang trcicir….agak trkilan…tp biase r..x smua bnda perfect..kwn sy 1 a pon dpt matrik..lg x pham

  156. istighfar

    betol lah tu, rezeki ade dekat mana2, berdoa jelah, kite ni muslim, jangan cakap macam kite ni tak ade agama, Allah itu Maha Besar.

    FARAH
    tak juga, subjek sains tu kebanyakan nak kredit je, and jangan risau, UiTM semua bumiputra, so tak perlu bersaing dengan bukan bumiputra.

    yang penting, banyak kan berdoa. kalau hari2 merungut, tak kename pon.

    vanilastrees

    aku bukan nak kondem sape2, tapi bagi nasihat je. ingatlah, Allah menguji hambanya dengan pelbagai cara, kekayaan,kegembiraan, kesedihan, kecantikan, tu semua hanya ujian dari Allah. ok cool :-)

  157. bia btul fullmetal Alchemist92, sy dpt asasi undang2 uitm kod E0600/P1007. tp kt srt twran tu die tulis under kptm.bingung pla sy ble awk ckp cmtu.sy pn xtau.tp yg psti sy kne dftar 23mei ini.

  158. man_curious says:

    salam wat sumer shabat SPM09 YG SY RESPECT…..sy ckup trharu dan dronok nengok u all nyer reaction korng trhdp upu.ini dh tunjkkan yg kita bdak muda2 remaja memng amik bert tntng masa depan peljrn kita..sapa kata kita xde kesdran kan??? bagoz la mcm nie…hee. ok, sy NAK TANYA SKET JER, mcm mana kita nk tau yg kita dh setuju nk sahkan trima twrn utk upu atau x????????mcm mana plak kalu dh TERSETUJU pdhal kita x mau trima gi???…..sy cuma nk cetk surt twrn uni course sy..takut2 nanti terTRIMA twran..sy nk pikir2 abis dlu…PLEASE sumer friend tlong gitawa sy yg x tau ni……

  159. Salam semua especially kpd sape2 yg dpt asasi undang2 UiTM/KPTM.Saya telah menghantar e-mel kpd slh seorang pensyarah di UiTM berkenaan program asasi ini.Diharapkan semua penerangan yg telah diberikan oleh beliau dpt meleraikan semua kekusutan kalian semua.Berikut merupakan penerangan yang telah diberikan:Rayuan hanya untuk mereka yang tidak mendapat apa2 tawaran shj.

    P1005- Asasi Undang2 UiTM (Trek Biasa)

    Minimum kelayakan : 3A

    3 semester

    Kampus Kedah dan Kuantan shj.

    P1006 – Asasi Undang2 UiTM (Trek Pantas)

    Minimum kelayakan : 5A

    2 semester

    Kampus Shah Alam

    Selepas tamat Asasi pelajar layak melanjutkan pengajian ke ijazah undang2 di UiTM sekiranya keputusan peperiksaan mereka sekurang-kuranynya 3.00 dan MUET sekurang-kurang band 4. Pelajar yang tidak mencapai syarat di atas boleh memohon ke jurusan sains sosial yang ditawarkan di UiTM.

    Pelajar tidak perlu memohon semula melalui UPU untuk melanjutkan pengajian ke ijazah undang-undang di UiTM.

    Penempatan pelajar ke kampus masing-masing adalah dibawah pengurusan Bahagian Pengambilan Pelajar UiTM.

    P1007 – Asasi Undang2 KPTM (Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia)

    Minimum kelayakan : 4A

    2 semester

    Kampus Shah Alam

    Selepas tamat Asasi pelajar ini layak melanjutkan pengajian ke ijazah undang2 di mana2 IPTA di Malaysia sekiranya keputusan peperiksaan mereka sekurang-kuranynya 3.00 dan MUET sekurang-kurang band 4. Pelajar perlu memohon semula melalui UPU untuk melanjutkan pengajian ke ijazah undang-undang di universiti yang diminati.

    Semua pelajar Asasi layak menerima elaun sebanyak RM1000 setiap semester.

  160. salam…sy pun keliru jgak nih…sy dpt E0601..
    daftr 23 mei..tpi tulis kart situ sem july..so mknenye msuk julyla ek?
    sy dpt p1005 mknenye sy hanye bley melnjutkan degree kat uitm je ke?

  161. oow mcm 2 ke danisha.time kasih byk2 sbb bg info yg brgne.skrg xde la sy kusut memikirkan msalah ni.hee.reen, kalo awk nk tau dgn lbh lnjut psal asasi undang2 ni cube awk cri kt lmn web http://asasi.uitm.edu.my kt c2 ade gk info psal undang2 ni.sy da bkk td.hee^^

  162. salam..ley x tolong sy..sy dpt asasi engine kat uiam..lpas kite print sume yg diorg sruh tu prlu ke kite pos surat penerimaan kat diorg..plz help me..pning ni..sbb die ad tulis camtu dalam admission form yg diorg suh print..help2..bley x sape trangkan step2 nye..plz..urgent..tkut nnt ad poblem mase dftar..

  163. wolfram says:

    tension ssgt x dpt mana2 pown.last tgk dpt msk form 6 jer.. sbb member yg dpt 2 @ 3 A dpt tawaran uitm. aq x kisah tapi yg sedey sekali bila member seme pandang sinis kat aq, tanya apsal aq x dpt tawaran upu/matriz. betul ker aq dapat 5A……memang sedey……………..X(.Aq redha..10 hb ni aq stat melangkah alam sekolah kembali..pakai baju putih kain biru muda..waaaaaaaaaaa

  164. keliru_92 says:

    oo..sy tolak cat sebab mls g tmudga..
    ala..
    dip pun ley gak fast track..
    kjar dekan asenya..

  165. Salam . saya dpt uitm di perlis , course diploma business studies
    dan kolej profesional mara di beranang,selangor course diploma account
    memandangkan saya tinggal di selangor , saya tidak berapa selesa utk pergi ke perlis kerana amat jauh. Apa pandangan nilam ? yang mana satu perlu saya ambil ?

  166. saya mintak dip sains kesihatan dlm upu
    tp x dpt.SPM saya 6A3B1C ,B bio ,kimia and add math dan C EST.SAya buat rayuan dlm kos yg sama.Adakah peluang sy nk dpt cerah?

  167. korg2 yg dah dpt twrn upu tu xyah lah fikir nak rayu tkr course lain sbb erayuan tuk budak yg x dpt ape2 twrn sahaja mgkn ade hikmah korg dpt course tu

  168. aku dpt ASASI PENGURUSAN MAKLUMAT.
    BENDE?

  169. bukan aku tapi kawan aku dapat asasi pengurusan maklumat.
    bende tu?
    aku tak tau lah beza asasi dan diploma.
    asasi utk dak habis spm kan?
    diploma utk dak habis stpm?
    camtukan?

  170. crystal says:

    salam, nak tnye ni. kalo uitm sampai sem brape je bleh duk hostel(kolej kediaman)????

  171. entah :

    asasi dan diploma dua-dua untuk lepasan spm.

    ASASI tu program singkat, sebelum sambung ijazah.lepasan asasi akan mudah dapat laluan untuk ke program ijazah di universiti di mana anda ambil asasi tersebut.

    DIPLOMA program tiga tahun, terpulang kemudian nak sambung ijazah atau, tp peluang belum pasti sebab kena mohon lagi.

    bagi lepasan STPM, program ditawarkan adalah IJAZAH. kiranya, kalau anda dapat tawaran ASASI, laluan anda lebih mudah untuk ijazah nanti berbanding STPM dan DIPLOMA. tp, fikir baik-baik kerana memilih asasi bermakna anda telah pasti dengan pengkhususan anda untuk peringkat ijazah.

  172. kak princess..
    tol ke law best?
    sy dpt asasi law uitm under kptm…y setaon tu…
    mmg dr dlu aim sy nk g law…
    sy pon xde prob cgt dgn bi…kire bley bwk laa…
    tp tkot gak sbnrnye…mcm ssh jew sbjek2 tu…
    da la sy sowg kt sne…hu
    agpon, sy xdpt sokongn rmai pihk…
    famili pon cm xbg cgt sbnrnye…
    rmai kate lawyer ni…kejenye xberkat…
    bela penjenayah….
    geram gak bile dgr dieowng mengata kerjaya impian sy tu…
    bajet dieowg tu bgos sgt jew…
    hu! tp papepon…
    sy ttp pilih law…
    but….offer letter sy x smpai2 ni!!!!
    uitm mmg lmbt anta kew?????????????
    huhu!

  173. eh korang!
    huhu…
    keliru betol
    asasi undg2 uitm bwh kptm msok 23mei ni kan3????
    bkn bln julai….
    sme jew tarikh kemsukn dgn y laen..
    huhu…
    tekejut tgok coment…
    ade kate msok julai….
    klu btol msok julai best gak…
    dpt cuti lame kit…
    hahaha…
    tp, realitinyeee
    msok 23mei……2010….

  174. keliru_92 says:

    ok la..
    mcm ni ye..
    ari tu sat pg karnival uitm..
    so..sembng la ngn pnsyrh acc tu..
    begini..untuk dip acc(yg len xtau) di UITM kte boleh wat fast track..
    but..mst pointer ok..
    or maybe kejar dekan aseny..

    to FARA..
    sy apply for cat..
    ni trus under uitm..
    yg dip tu under upu..
    dua2 pt..
    but..
    i prefer to dip..

  175. PELAJAR YANG BERJAYA says:

    akum smua..

    sy Azhar, sy spm tahun 2004 sy mendapat 9A1 3B3..time semak result UPU ke IPTA sy tdk brjaya tau…agak seday jgk time 2 ialah result ok kn..lps masuk u 2 result mc2…last sy uat keputusan tggu resut polyteknik then dpt polyteknik sy pn trus study kt sana dlm bidang diploma pengurusan bank dan kewangan di polyteknik ungku omar…kwn2 smua anggap sy kurang cerdik masuk ploy..adak tertekan jfk time 2..xpi sy teruskan usaha utk tamatkn pelajaran sy di situ……hasilnye amat membanggakan coz result CGPA sy 3.92 dan sy dianugerahkan pelajar terbaik semasa konvokesyen 2..now sy uat degree dlm bidang pendididkan perakaunan di UPSI insyALLAH bln 12 ni abis la..now poiter sy sehingga tahun 4 ni 3.85..amat brsyukur sgt……..buat adik2 yg xdpt msuk IPTA jng seday dan putus asa..belanjar di mana2 pn sama asalkan kite berkeje keras dan brsungguh2 insyALLAH kita akn brjaya nti….TANIAH kpd yg berjaya!!!!!

  176. Salam

    kalau nak buat rayuan, bkan based on 8pilihan kos yg d pilih, bleh x? Tlg jwp,

  177. INGIN TAHU says:

    Salam,

    blh bgi tahu sya different program diploma dgn asasi? dari segi level atau bil. sem? atau lain2 yg bknaan

  178. INGIN TAHU says:

    Salam keliru92.. awak dpt dip acct eh? blh sya tahu result spm awak? sbb sya apply acct dan minat acct sgt2.. tp xdpt

  179. kalau tolak tingkatan 6 ada peluang lagi x dapat tawaran upu?

    bilakah tarikh kemasukan bagi pelajar yang membuat rayuan upu?

  180. INGIN TAHU says:

    salam, ada sesape ble bgtau beza program diploma ngn asasi? dari segi level ataupun jmlah semester? ataupn lain2 yg berkenaan?

  181. danisha says:

    qiqi,
    sy pun dpt asasi law,tp under uitm la.bkn kptm…sy ada call uitm psl srt twrn asasi n,n dia kata semua dokumen wajib print dr intrnt…phk uitm xkan pos kat rmh kita…tp n asasi law under uitm la,x cnfrm plk srt twrn akan dihntr kat rmh student yg dpt under kptm…baik awak call pihak yg berkenaan cpt2,tkt x sempat nak settle sume bende sblm 23 mei n…k

  182. Salam..

    PELAJAR YANG BERJAYA,
    Boleh saya tau.. mcm mana dip boleh ambl kos lain,cont degree ambk kos lain eh? macam kamu? Dia ambl dari side ape

  183. bila kah keputusan rayuan di umum kan?

  184. keliru_92.
    thanks, sgt2 membantu… so klu fast track, brapa lama kita dapat jimatkan masa?
    then, awk dpt dip. account katne?

  185. ada sapa2 yang tahu mengenai course quantity surveying ?apa subject yang akn kita belajar ye ?ergghhh im sooo scared .takut takbleh carry .ada yang kata subject ni tough ,kne pro , and whatssooever ..but i’ll try the best .pls ..anyone ?give me your respond o.O sapa2 yang ade pengalaman tentang ni mmg sgt2 diperlukan !

  186. wanie dan BELAJAR ,

    mggu ketiga selepas pendaftaran ke U .

    shakila ,

    rayuan tu bukan bdasarkan 8 pilihan yg kita dah buat

    crystal ,
    blh tengok kat intake uitm punye site

  187. ….k…tq danisha…-__-

  188. to wolfram: sebenarnya ramai lagi yg tak bernasib baik macam awak..tapi saya rasa matrik tu boleh dapat dengan rayuan coz awak bumiputra kan?5a?subjek2 lain semua lulus tak? anyway form 6 pun tak teruk sangat sebenarnya standard dia lebih tinggi dari matrik,asasi dan sesetengah diploma kalau awak ambil jurusan sains la…saya non bumi dapat 10a, 9a+ 1a..tapi tetap tak dapat matrik…yg dapat hanya diploma di unimap..awak ingat saya tak geram…anyway just try your best..jangan ingat masuk u tu dah glamour..kadang2 keluar tak dak kerja kalau course tak betul..saya pun nak masuk ting 6 gak 10 hb ni..all d best

  189. thnx wina.

  190. bole spe2 tlg xplain kn.
    pe beza antara sains geomatik,sains geomatik(sumber alam) n sains geomatik(sistem maklumat geografi) ?

  191. Kpd yang memberi komen yang berguna pasal asasi law kat uitm,saya merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih yang amat sangat.Jadi,saya nk tanya sikit dalam borang tu nk isi apa kat ruang INTAKE tue?Bulan Julai kew atau bulan Mei?Tlg saya yek!

  192. hani dania says:

    salam,
    sy ingin bertanya
    adakah semakan bg program pra diploma perdagangan uitm ambilan julai 2010
    telah dibuka?

  193. salam..bolehkah sy b’tnye apakah itu dip ukur bangunan??

  194. hanabella says:

    as`kum…ramai yg sedih dan rasa pengambilan utk UPU dan maktab x adil langsung. Nk buat cemane kuasa bukan di tgn kita tp JANGAN PUTUS ASA dgn cepat. Untuk yg telah mohon KPLSPM tp gagal MASIH ADA PELUANG! Tiada rayuan online. Tp anda boleh buat rayuan bertulis. Hubungi BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU (BPG) berdekatan. Tulis surat kpd BPG tersebut dan lampirkan salinan SPM. Selamat mencuba, mohon sama2 diberi peluang kedua ini… GAMBAREE..

  195. BELAJAR says:

    kalau syg nak buat rayuan ke ipta based kpd 8 pilihan yg tlh d pilih ble x?

  196. sy dpt diploma farmasi kat uitm.. ada sesapa blh jelaskan lg ttg fast track?? plzzz.. utk dip farmasi ada ke fast track??.. lagi satu, betul ke lepasan diploma klu nak sambung apply degree susah coz kena bersaing dgn student asasi, matrix n f6??plz make it clear for me.. n utk wolfram, jgn bersedih sbb tak dpt upu.. f6 pun bagus..stpm tue menepati piawai cambridge A level oo.. bleh sambung study oversea lg lps tu(klu bminat)..p klu matrix xdpt pg oversea.. so, look at it from different angle.. biarla kwn2 pandang sinis skrg..kita x tau apa yg bakal terjadi in d future kan..wolfram, teruskan perjuangan anda..

  197. Good advice from u eshavir!!Tq

  198. jika kita memilih program asasi di dlm rayuan upu,adakah keputusan
    rayuan tersebut akan keluar lebih awal iaitu sebelum minggu ketiga bln
    julai?ini kerana kemasukan program asasi ambilan pertama adalah lebih
    awal iaitu 23 mei ini…

  199. salam ,nilam ,nak tnye sikit.kalau kita buat rayuan untuk asasi sains ,katakanlah kita dapat ,boleh ke bila abis nanti kita sambung degree untuk medic ?and ape beza asasi sains hayat dengan asasi sains ?

  200. salam..

    sy nak tanya sikit, bila tarikh e-rayuan diumumkan? n btul ke siapa yg dpt twrn ke politeknik, rayuan nya ke ipta(2nd intake) xkan diterima? sy dpt twrn ke politeknik kos diploma pemasaran, tp sy nk tgu rayuan ipta. bukan tidak bersyukur, tp sy x brape minat dgn kos dip pemasaran itu.. sy x dpt ipta mungkin krn pilihan kos yg slh.. jd apa pndgn nilam/ sesiapa sje?

  201. salam..

    em, politeknik bkn ipta kn? jd peluang rayuan sy ke ipta masih ada la..kn? huhu.. n adakah pljr yg rayuan mereka diterima akn msuk 2nd intake? or still in 1st intake tp start lmbt sikit? n plis.. bila tarikh e-rayuan akn d umumkan??

  202. nak tahu says:

    web ePutra n x aktif dah k?setiap soalan yg ditanyer x dijwb ponnnnnnnn!!!!!

  203. HAMBA ALLAH says:

    SALAM..sya tgh tension skunk niey..upu n poli xdpt..now tgh 2uggu rayuan..but sya dpt tawaran ke f6..masalahnya plak sya tkOt xbley catch up..bkn xpcaya pda dri sniri tpi sya tkOt klu dpt bad result..result spm sya pOwn besa2 jew..haihh..pening kpala pikir pasal niey..

  204. sye'ra (^)>(^) says:

    saya budak lepasan spm09,dan mengambil diploma di ipts so disini saya nak beberapa pandangan la….:D
    1.kalu buat diploma kat ipts n amik ijazah kat itpa ada masalh x?
    2.ipta akan terima x lepasan diploma kat ipts?
    3.macam mana nak mohon bg lepasan diploma?adakah cara memohon macam budak lepasan spm?

  205. Why we left and why we will continue to leave..

    Posted by: MS Mohamad

    I read an interesting article today about a few prominent figures addressing their concern over the increasing UKM and UM medical graduates who have left the country to continue their medical practice overseas.

    After reading the news for 3 times, I called a very close friend, an MD (UKM) graduate to ask his opinion on how the news might have affected him. He has been working in Singapore for more than a decade as a Consultant Surgeon with a certain sub-specialty

    “Why be a slave in your own country, when you are a king in another?” He replied.

    Indeed, if anybody would want to find a reason why all of us left, either after housemanship, after being a specialist, or even after sub specializing, and now, even prior to doing housemanship, they need not look at our payslip, or the wealth that we have gained overseas, but only to the Medical System that has been rotting in the ignorance and politic-based stupidity that Malaysia has been well-known for (in the medical field).

    I have served the system for nearly 2 decades of my career, waiting for it to improve for so long, and only finding myself in despair, quitting with a 24-hour notice and serving abroad. The system is, in my opinion, keeping doctors, since the beginning of their career as House Officers to the end of it, in the lowermost priority. When I was working there, doctors are so ill-treated, while the nurses and the medical assistants are overpowering us.

    I still remember the days when I was doing seeing patients and rounds as an MO, while the staff nurses would mind their own business, having breakfast in the pantry, or having gossip chats at their own leisure. My House Officers would then have to do merely all the labour-work, up to the extent of setting intravenous drips, and serving medications. If I am to expect the nurses, my patients would have been dead, or the work would have been too slowly or incompletely done.

    When I was a House Officer, I had to run down 4-5 floors just to review a blood investigation of a dying dengue patient. The ward staff would either be nowhere around, or will say that he is busy (busier than the doctor?) or the answer I got at that time:

    “Doktor nak cepat, doktor turun sendirilah, gaji doktor lagi banyak dari saya”

    Even when I was a Specialist, the staff nurses had to be called again and again just to make sure the management plan for the patient would be done. I was already used to answers from them:

    “I’m busy with something else”

    “My shift is already over”

    …it was routine for me.

    The Medical Assistants were worse. They would hide behind their so-called boss, the Head of Medical Assistant. They feel hiding behind him would make them not under our jurisdiction, that we have no power to instruct them in managing the patient, that they have power to manage own their own. I’ve seen them giving medications not as we prescribed, performing procedures without our knowledge, as if they are the actual “Doctors”. They are in their own world, and we have to do their job, taking blood, labelling samples, and even cleaning gadgets from the procedures that we have done.

    Oh, but the ministry loves this group. They even let them run a clinic now, instead of upgrading the clinics already run by doctors. The government feels that the MAs are very important and should never be ill-treated by those big bad doctors. One time when I was a District Hospital Medical Officer, I was conducting a delivery of a baby. An MA insisted that I remove my car which was block-parking his car. I answered through the phone that I was busy.

    He came to the labor room and yelled “Semua orang pun sibuk jugak, macamlah doktor seorang yang sibuk!”

    It is insulting that an MA or a staff nurse claims that they are BUSY, as busy as a doctor? As a Malaysian Doctor, I have even worked for 72 hours straight. I have experienced working until my 6 month old daughter did not recognize me at the end of the week.

    Is that how busy they are? I am very sure that they are so busy, that they can only spend 2 hours at the nearby Mamak stall, or can only leave at 5:10 PM instead of 5, or can only have 1 hour of lunch.

    The management staffs are worse. I have to beg and plead so that I can get my on-call claims, of RM25 per 48 hours of work. While sitting in an air-conditioned office, they will at their own leisure, process my call claims so that I will receive them by the next decade.

    The state health or Hospital Director would just give another inspirational talk (of bollocks) on team effort and beauty of teamwork.

    That is how Malaysian doctors are treated in the government sector: without respect, without dignity and without significance. Why?

    It is because we are bound by ethics to try our best to save lives, despite how ill-treated we are. We hardly have time to complaint because we are too busy or tired, and we would rather spend the precious time resting or seeing our loved ones. The burden of trying to save lives is on our shoulders alone. No MAs or Staff nurses would shoulder it with us. They have their own bosses: the Sisters, Matrons, or Head of MAs, which job description is to ensure that the big bad doctors will not ask their underlings to do extra work.

    This is how the Malaysian Ministry of Health have treated their doctors. I am very sure that in each and every doctor, there is a slowly-burning patience in serving the Malaysian people, which will eventually fade and cause them to surrender to serving a place that treats them better.

    A few colleagues who graduated from UK choose to serve there:

    “The pay is more, and we get the respect we deserve”

    Another works in Brunei:

    “Here the staff nurses respect Malaysian doctors, and they are very co-operative” (He ended up marrying one)

    A few are consultants in Singapore (working with me):

    “Here we are treated well, we spearhead the management, and every else do their work to the best of their capabilities”.

    A few even enjoys working in Indonesia:

    “The work-load is horrible since there are a lot of patients, but we are well respected by every hospital personnel” (They have migrated there for nearly a decade)

    I am sure that people will see doctors as power-hungry individuals who want to be the boss in the hospital. Trust me, after having graduated 6-7 years of medical school, earning a DEGREE, and subsequently MASTERS, and SUBSPECIALITY, you would expect a degree of respect and being considered important. We are trying our best to improve patient’s quality of life, or making sure he lives another day. Is it too much to ask from the system that we are important?

    I find that Malaysia is the only country that is making doctors’ lives miserable and treated like rubbish. It was never about the pay in the first place. It is about the treatment we are getting and the false political-based promises. Do you know that the so-called circular about doctors can have the day off after working 24 hours straight released JULY 2009 is not yet implemented? Do you know that the raise of UD 41 to 44 does not involve every doctor in the government service?

    We are waiting for improvement. We have waited a long time when we were working in the system. Somewhere along the line we decided to leave and wait outside the system. Until the system changes, we will continue to work overseas, in countries which are appreciative of us. Trust me, Malaysian-graduate doctors are considered highly skilful and competent in neighbouring countries, and the 15 % brain drain is more significant than you think.

    We will return when the system prioritize us and gives us the quality of life we deserve.

    If it stays the same, Malaysian Hospitals would end up having Staff nurses and Medical Assistants as “Doctors”, and we would have to send patients to Indonesia for an appendicectomy.

    Hear our voice. We hardly speak, but will usually fade away from conflict (and fly to another place).

    Source: The Star Online: Blog
    (Sebagai renungan kpd bakal2 doktor)

  206. salam..

    bilakah tarikh keputusan rayuan ke ipta diumumkan?
    saya sudah buntu kerana sy telah dpt tawaran ke politeknik dan sy juga ingin mnunggu jika berpeluang ke ipta..
    harap dapat bantu
    terima kasih

  207. @r0xas92,
    Keputusan rayuan IPTA ialah pada 24 Mei..

  208. kemasukan rayuan pulak ?

  209. sape dpt law uia !!! cpt2 jwb..bleh brkenalan

  210. thanx khairul

  211. @r0xas92,
    Maaf, saya terkeliru antara tarikh keputusan rayuan matrik dan IPTA… Keputusan rayuan IPTA akan keluar pada minggu ketiga bulan Julai… Sila rujuk http://eputra.com/semakan-keputusan-permohonan-kemasukan-2010/… Maaf sekali lagi…

  212. SAYA DAPAT TAWARAN KE POLI YANG MWNAWARKAN KOS YANG YANG MEMPUNYAI SKOP KERJAYA YANG YANG LUAS DAN PELUAN MENYAMBING PENGAJIAN KE PERINGKAT DEGREE.KPTSN SPM SYA AGAK CENMERLANG TETAPI TIDAK DITAWARKAN KE IPTAUNTUK 1st INTAKE.TETAPI SAYA MASH LAGI MENUNGGU 2nd INTAKE UNTUK KE IPTA.APA PATUT SAYA LAKUKAN??

  213. nur 92.Awak nak amik ape ?Medic ?

  214. sy dpt uitm alor gajah melaka in course komunikasi media..blh nilam or sesape terangkan apa itu komunikasi media??

  215. Lydia,
    kemasukan rayuan lepasan spm fasa2 minggu ke tiga julai.

  216. belajar.sori sye dah pening .

    khairul cakap KEPUTUSAN kemasukan ipta fasa 2 minggu ketiga julai.
    KEMASUKAN pon minggu ketiga julai ??

    Abis yg web upu cakap semkan rayuan boleh dibuat 10 hari lepas tarikh tutup itu ape ?pening -__-

  217. btul ke keputusn rayuan poli pada setiap hari khamis bermula dari 27.5-15.7…
    rayuan upu pula pada mggu ke-3 julai….
    betol ke tarikh2 nie….???????

  218. tak pe…
    yup
    confuse la lydia….tlg jwb..kmasukan ke keputusan?

  219. ble tarikh sebenar tok rayuan tu akn kuar??mggu ke3 bln julai or yg tu tok k’msukan 2nd intake??ne stu yg btol ni………….

  220. ble tarikh rayuan yg sebenar ni??mggu ke 3 bln julai or 10 ari lps tarikh ttup rayuan????

  221. ble tarikh sebenar tok p’mohonan rayuan tu kuar??mggu ke 3 bln julai or 10 ari lps tarikh ttup rayuan????????

  222. ingin tahu_@
    beza dip n asasi?
    dip: 6 semester 3 taun.sape2 pn bleh dpt asalkn result de ssuai ngn kos yg de plih.so pndai2 la…
    asasi: lagi cepat staun n staun stengah,
    asasi: de 4 plajar yg mndpt result yg cemerlang lam spm.
    asasi mcm matrik la.

    ok thats all.

  223. Kemasukan pelajar rayuan fasa2 ialah minggu ke-3 julai kan.
    Bila result utk rayuan d umumkan eh?

  224. saya rasa 10 hari lepas rayuan ditutplaa keluar.which means esok laa keluarr.
    kemasukan bukan julai tu .means yg dpt masuk rayuan tak buat orientasi.baru logikkan ?

    eh maksudnye esok laa rayuan keluarr!wahh takottnye -__-

  225. BETOL KE KPUTUSN RYUAN KLUAR ESOK?
    please answer me……..

  226. BTOL KE KEPUTUSAN RAYUAN UPU KELUAR ESOK?
    please answer me……….

  227. xtaww laa.tp if ikutkan 10 lepas rayuan ditutup esoklaa jawabnye .

  228. Anonymous says:

    salam. i wanna ask. keputusan rayuan UPU keluar bila? and betul ke kalau dapat pun, tu intake bulan 12 nanti?

  229. Kalo kite amik foundation kt IPTS bleh ke kita smbung degree kt IPTA??

  230. sye nk tnye bler yg sbnr-bnrnye trkh ryuan upu 2 kluar??
    sye dpt twrn politeknik..adkh sye msh berpeluang dpt twrn ke upu..
    sbb org kte klu dh dpt politeknik upu x kn dpt..sye bkn ape..cme x berminat dgn krss yg ditawarkn utk sye kt politeknik..
    -tolong jawab-

  231. yatie ,
    kawan saya cakap awal june ni.Dia email upu and tanye .upu cakap awal june.Ada orang predict 6 june .So berharap kita tggu jelaa ok :)

  232. Assalamualaikum….
    sye juga ingin bertanye soalan yg same dgn yatie..
    BILAKAH trikh ryuan sebenar upu kluar?
    sye dpt twrn politeknik..
    ADAKAH saye msih berpeluang utk mndpt twrn ke upu?
    saye mmg tidak berminat dgn twrn d poli..
    twrn yg diberi adalah dip.teknologi berasaskan kayu..
    em,ape tu…
    perempuan + kerja kayu = ??????
    cerah ke peluang sye jika saye ambil diploma tu..?
    confuse?…….
    tlg COMMENT……………… :(

  233. STUDENT KECEWA says:

    askum…saya SPM 2010 dpt 2A 5B 1C…saya ade mohon UITM dalam bidang GRAFIK BERKOMPUTER dan SENI LUKIS DAN SENI REKA…dengan keputusan itu boleh ke saya mendapatkan tempat di UITM dalam bidang yg saya mohon…saya sudah memohon di UITM tetapi permohonan saya gagal..saya telah membuat rayuan dan sedang menunggu keputusan rayuan yg akan keluar tidak lama lagi…tetapi yg menghairankan saya kenapa kawan saya yang mendapat keputusan yg lebih teruk berjaya mendapatkan tempat di UITM….sedangkan bakat melukisnya juga tidak seberapa..bagaimana dia boleh berjaya dalam sesi temuduga untuk bidang seni lukis dan seni reka…

  234. salam….
    sye nk thu sgt2 bile rayuan upu kluar…awal bln june ke?atau minggu ke3 julai…
    sye dah confuse…ape laman web tuk check rayuan ni…
    tlg sye…..plezz…

  235. Salam..

    tlg respon..
    bila tarikh sebenar result upu d umumkan?

  236. salam…
    saya sedang menuggu rayuan upu…
    tetapi kerana saya tidak tahu semakan keputuan rayuan akan diumumkan..
    saya telah memutuskan untuk kekolej UNIKOP…
    saya nak bertanya sekiranya ada sedikit info tentang UNIKOP ini secara pandangan pribadi.??
    saya mendapat tawaran diploma perakaunan di kolej unikop.

    Di UPu saya telah membuat rayuan dalam diploma pentadbiran awam..
    saya agak keliru sebenarnya dan terlalu kecewa kerana tidak mendapat tawaran IPTA. :((

  237. korg dpt upu best ar bsing2 kat sini…aku nie x dpt tgok lngit laaa jwbnyer…respect laa org x dpt…xperr gner tenet nak crik mklumat ttg kos korg..berbulu aku tgok….tgok laaa x semestinya bdak blajar tggi berjaye smpai mati…..

  238. KEPUTUSAN RAYUAN AKAN KELUAR PADA 4 JUNE

  239. salam..

    sebenar-benarnya bilakah pengumuman rayuan UPu akan diumumkam..??

    dilaman web manakah untuk semakan rayuan UPU..pihak yang bertanggunjawab..

    saya berharap pihak tuan boleh menjelaskan secepat mungkin dalam kekeliruaan ini..harap ada maklum balas.

    • Salam… Pengumuman keputusan permohonan rayuan akan dibuat oleh pihak UPU. Semakan pula boleh dibuat di laman web UPU dan semua IPTA yang berkenaan.

  240. betul ke rayuan keluar 4 jun ?
    sbb korang buleh check kat lmn web ni spe yg mohon rayuan kat uitm je
    http://istudent.uitm.edu.my/intake/home/main.asp?pg=selprog

  241. salam..

    maaf sye nk thu bile rayuan upu kuar,tlonglah hri2 sye 2gu rayuan upu kejab ckp awal bln june,kejab minggu ke3 bln julai..sbnarnye yg mane satu tarikh rayuan upu ni kluar…

    sye dah confuse..plezz..tlg bls soalan sye ni…

  242. askum.nak tya ni.bla result upu rayuan kuar ek? help me,plz..

  243. salam,,

    rayuan ke-uitm akan d umumkan pada minggu ke2@3 jun ini..

  244. Rayuan sebenar upu akan d umumkan pada 4jun ini, jam 12 tengah hari.

  245. Saya ni memang tengah buntu tahap gila-gila sekarang ni. Saya memang tak minta poli sebab saya tak berminat. Tapi saya risau saya tak dapat ke U melalui e rayuan yang saya dah mohon tu. Sekarang saya tengah mengikuti pembelajaran dekat Form 6. Agak susah sebab saya masih tak matang untuk belajar cara hard macam tu. Pagi tadi pihak UiTM ada jemput saya ke seminar bersama untuk tengok kelayakan ke U tu.. Tapi saya tak nak letak harapan tinggi sangat sebab result untuk BI saya tak kredit.. Tapi saya memang takut nak sambung form 6 sebab pointer yang saya kena dapat tu terlalu susah baru boleh sambung ijazah. Saya takut impian saya nak masuk U hancur… walaupun Form 6 jalan pantas masuk U… Saya memang berharap saya dapat ke Universiti…… Tapi dengan result saya yang teruk susah untuk saya penuhi impian saya tu. Sekarang ni saya perlu tunggu jawapan utk UPU erayuan atau saya perlu hadiri seminar UiTM tidak pun saya perlu sambung Form 6 macam biasa..

  246. anyway guys,sapa yg tak dpt utk rayuan 4 jun ni bleh check lg masa minggu ketiga bln 7 ni….

  247. salam..
    rayuan uitm pun 4 jun ke?
    check tade pun..
    tlg sy

    • ada a roxas92.. p website rasmi ipta..
      tp check kene seperate…
      x sure jugak prosuder dorg ni..

  248. eer.bengang tol cek kptusan ryuan x dpt2

  249. saya dh cri kt http://istudent.uitm.edu.my/intake/home/main.asp?….
    tapi die takde sebut lgsg psal rayuan ..
    dan tak silap sy,sy pnah check lman web ni sbelum ni tapi takde perubahan lgsg..
    dan ape mksd "Keputusan Permohonan Program Sepenuh Masa" dan "Keputusan Permohonan Program Profesional AC150 (CAT)"….
    buntu sy…plik btul sistem diorg ni..
    nape x tulis KEPUTUSAN RAYUAN terang2…harap sesiape dpt mmbantu sy… sy dpt twaran poli,tp kalo bole sy nak pegi ke uitm kalo berpeluang…
    pning kpale..

  250. uitm pnye mmg arini ke?
    mcm tak update je..

  251. roxas92 , yang uitm dye tak update lagi la . tak tau nape

  252. nak tanye..
    sy ex student uitm dan telah d dismiss atas sebab tertentu..adakah boleh
    jika sy ingin melanjutkan kembali pelajaran kemana2 IPTA semula..

  253. camna nk cek tawaran ke ipta nie…pning la…

  254. sy nk tw bla kptsn tmu dga sni lukis n sni reka d kuarkan……..