Permohonan Sekolah Menengah Teknik dan Vokasional 2012

TERKINI: Keputusan Permohonan KV, SMT dan SMV 2012

Permohonan Kemasukan Sekolah Menengah Teknik (SMT) dan Sekolah Menengah Vokasional (SMV)/ Kolej Vokasional 2012

Pelajar-pelajar tingkatan tiga yang akan menduduki Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2011 dan berminat menyambung belajar tingkatan 4 di Sekolah Menengah Teknik atau Vokasional bagi sesi pengambilan tahun 2012 bolehlah membuat permohonan sekarang.

Permohonan SMT SMV

Pendidikan teknikal dan vokasional dihasratkan memberi peluang kepada murid yang mempunyai kecenderungan dalam pendidikan sains dan teknologi untuk memenuhi tenaga kerja dalam bidang industri negara. Bagi merealisasikan hasrat ini, Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional (BPTV) Kementerian Pelajaran menawarkan program-program yang membolehkan murid berpotensi menjadi separa profesional dalam pelbagai bidang teknikal dan kejuruteraan.

Kementerian Pelajaran juga dalam proses menukarkan status Sekolah Menengah Vokasional kepada Kolej Vokasional secara berperingkat-peringkat sebagai sebahagian usaha memantapkan lagi sistem pendidikan negara serta menghapuskan stigma bahawa pengajian vokasional adalah untuk pelajar yang tidak dapat menguasai bidang akademik. Perubahan nama itu akan melibatkan pindaan Akta Pendidikan serta rombakan kursus-kursus teknikal dan vokasional, dengan pelajar yang dikeluarkan tidak terbatas di peringkat sijil kemahiran tetapi merupakan lulusan setaraf diploma atau diploma lanjutan.

Aliran

Bahagian Pendidikan Teknik Vokasional Kementerian Pelajaran menawarkan 3 aliran dan 1 kolej;

  • Aliran Teknikal
  • Aliran Vokasional
  • Aliran Kemahiran
  • Kolej Vokasional

Aliran Teknikal

Aliran teknikal dikhususkan kepada pelajar yang cemerlang dalam akademik pada peringkat PMR. Objektif bidang teknikal adalah untuk membantu melahirkan tenaga profesional dalam bidang kejuruteraan dan bukan kejuruteraan (pertanian dan perdagangan). Setelah tamat pengajian di SMT, pelajar berpeluang melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi di peringkat diploma di IPTA (universiti, politeknik, kolej komuniti), kolej matrikulasi teknikal, kolej matrikulasi umum, atau Tingkatan 6.

Aliran teknikal menyediakan 6 pakej kursus iaitu Kejuruteraan Mekanikal, Kejuruteraan Awam, Kejuruteraan Elektrik, Perdagangan, Sains Pertanian dan AgroTeknologi.

Aliran Vokasional

Aliran vokasional memberikan peluang kepada pelajar yang berpencapaian baik dan sederhana dalam akademik dan berminat kepada pembelajaran bercorak vocational (berkaitan pekerjaan). Isi kandungan bidang vokasional mempunyai komponen teori dan praktikal yang seimbang. Objektif aliran ini adalah untuk membantu melahirkan separa profesional (juruteknik/pembantu teknik) dalam bidang kejuruteraan dan bukan kejuruteraan. Setelah tamat pengajian, pelajar berpeluang ke IPTA, IPTS, dan institut latihan kemahiran awam dan swasta, atau terus ke alam pekerjaan.

Aliran vokasional menyediakan 17 pakej kursus iaitu Automotif, Penyejukan dan Penyamanan Udara, Amalan Bengkel Mesin, Kimpalan, Elektrik dan Elektronik, Pengurusan Perniagaan, Fesyen, Katering, Seni Kecantikan, Perkhidmatan dan Perkembangan Kanak-kanak, Bakeri, Pelancongan, Hortikultur Hiasan dan Lanskap, Teknologi Tanaman, Agroindustri Tanaman, Agroindustri Ternakan dan Pengaturcaraan Komputer.

Aliran Kemahiran & Kolej Vokasional

Aliran kemahiran dikhususkan kepada murid pencapaian rendah pada peringkat PMR dan sangat cenderung kepada pembelajaran secara hands-on (amali). Isi kandungan kursus-kursus bidang kemahiran ditetapkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia. Murid yang tamat dengan jayanya mengikut peraturan yang ditetapkan oleh JPK akan dianugerahkan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) yang diiktiraf oleh industri.

Murid akan dilatih menjadi tenaga kerja mahir untuk bekerja di industri atau membuka perniagaan sendiri apabila tamat pengajian. Disamping itu juga, murid boleh melanjutkan latihan kemahiran pada peringkat yang lebih tinggi di Institut Latihan Perindustrian (ILP), Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), kolej komuniti, dan pelbagai institut latihan kemahiran swasta.

Mulai tahun 2010, BPTV memperkenalkan program traineeship kepada murid aliran ini jika mereka berminat dan mendapat persetujuan ibubapa. Program ini membolehkan murid mengikuti pembelajaran di sekolah selama 3 hari, dan 2 hari di tempat kerja yang sesuai dengan kursus yang diikuti murid. Tempat kerja ditentukan dengan persetujuan sekolah dan ibubapa dengan kerjasama industri. Program traineeship ini memberi peluang murid mendapat pendedahan awal kepada alam pekerjaan semasa di bangku sekolah lagi.

Aliran kemahiran menyediakan 20 pakej kursus iaitu Pemesinan, Jurukimpal, Pelukis Pelan Kejuruteraan Mekanikal, Juruteknik Automotif, Mekanik Penyejukbekuan & Penyamanan Udara, Pembuat Perabot, Jurubina Bangunan, Jurubina Bangunan (Asas Kayu), Jurukerja Paip, Pelukis Pelan Senibina, Timber Processing and Finishing, Juruteknik Elektrik, Juruteknik Elektronik Industri – Peralatan, Demi Chef, Pembuat Pakaian Wanita, Pendandan Rambut, Jurukecantikan, Juruteknik Akuakultur, Juruteknik Ladang Pertanian dan Jurupemprosesan Makanan.

Kolej Vokasional pula menyediakan 14 pakej kursus iaitu Pemesinan Industri, Teknologi Kimpalan, Teknologi Automotif, Teknologi Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara, Teknologi Elektrik, Seni Kulinari, Kosmetologi, Fesyen dan Membuat Pakaian, Hortikultur Hiasan, Landskap, Mekanisasi Agro, Agroindustri Tanaman, Agroindustri Ternakan Ruminan dan Agroindustri Ternakan Poltri

Syarat Umum

  • Pemohon mestilah warganegara Malaysia.
  • Pemohon hendaklah:
    • Berada di Tingkatan 3 dan akan menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) Tahun 2011.
    • Telah menduduki peperiksaan percubaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) Tahun 2011.
  • Kesihatan diri pemohon:
    • Mestilah sihat tubuh badan dan sesuai dari segi fizikal.
    • Bebas dari penyakit seperti lemah jantung, darah tinggi, kencing manis, alahan (allergy), pekak, sawan (epilepsy) dan lain-lain penyakit yang boleh membahayakan atau menghadkan pelajar daripada menjalankan kerja kursus dan kerja amali.
  • Pemohon kursus Kejuruteraan (Elektrikal, Mekanikal dan Awam) mestilah tidak rabun warna.

Syarat Khusus

  • Aliran Teknikal – Minimum B semua 8 mata pelajaran dalam peperiksaan PMR
  • Aliran Vokasional – Pencapaian sederhana dalam peperiksaan percubaan PMR
  • Aliran Kemahiran – Pencapaian rendah dalam peperiksaan percubaan PMR
  • Kolej Vokasional – Pencapaian baik dalam peperiksaan percubaan PMR

Permohonan

Temuduga

  • Pemohon yang disenarai pendek akan dipanggil untuk sesi temuduga di SMT/SMV yang berkenaan.
  • Pemohon diminta hadir temuduga dengan berpakaian lengkap sekolah. Sila bawa bersama salinan kad pengenalan, keputusan peperiksaan  percubaan PMR 2011 yang telah disahkan oleh pihak sekolah pemohon dan sijil-sijil berkaitan.

Tarikh Tutup

Tarikh tutup permohonan untuk ke Kolej Vokasional, Sekolah Menengah Teknik dan Sekolah Menengah Vokasional 2012 adalah pada 19 Disember 2011.

Rayuan Kemasukan

Bagi permohonan yang tidak berjaya, pemohon boleh membuat rayuan terus melalui online atau terus ke Kolej Vokasional, Sekolah Menengah Vokasional (SMV) atau Sekolah Menengah Teknik (SMT) yang berkenaan.

Maklumat

1,564 thoughts on “Permohonan Sekolah Menengah Teknik dan Vokasional 2012

  1. apkh sy diterima masuk ke sklh vokasional dgn kputusan percubaan pmr 4c1d3e , sy mohon jwpn dari anda ..

  2. sekarang nie bleh mohon g kew?

  3. Harimalar Krishnan says:

    hi… bilakah temuduga dijalan??? Cam mana mereka beritahu kat kita org????

  4. soalan :

    1. Apakah Kolej Vokasional hanya untuk mereka yang mempunyai kelayakan sepertimana permohonan ke alairan teknik? Tempoh belajar 2/3 tahun ?

    2. Anak saya sangat berminat dalam bidang penternakan/haiwan….jika anak saya memohon ke sek vokasional di luar Johor, adakah permohonan anak saya layak kerana saya dimaklumkan permohonan diutamakan utk pelajar yg berhampiran sekolah ?

  5. […] Permohonan Sekolah Menengah Teknik dan Vokasional 2012 […]

  6. zanariahkhairi says:

    assalam..info yg bagus tp saya masih konfius..apa beza kolej vokasional dgn SM vokasional?

  7. bole x kalo kita wt permohonan ni sdangkan kita da wt permohonan d SBP??

  8. kate boleh buat permohonan online, tapi kenape nak tandatangan pemohon ??…
    tolong jawab, please………….

  9. Jenviendasz Patin says:

    Bak bagi anak masuk SMT kat SMT matang sarawak. boleh guna ker keputusan Pra PMR yg ke-2 haritu ker??

    • mat kowt kola says:

      salam nk tanya cara nk isi borang secara online ek plz gtw

    • memang boleh guna result praPMR tu

    • Nang makei ia keputusan pra ia Jen…awal2 lah kitak ngisi pom online tok. Banyak juak mau difotostat & disain pengetua sekolah lama nya kelak. Mun ok keputusan pra nya, mintaklah ke teknik di Sejingkat, mun sederhana banyak C kah, mintaklah ke Matang tapi mun lemah gilak, minta kemahiran di Matang ia juak.

      • jenvien dasz says:

        terima kasih smvm..keputusan pra nya kira ok juak ..layak juak mum nya maok minta kat smt..tapi nya maok pilih vokasional..ada kursus yang diminat nya kat sia…

  10. mat kowt kola says:

    salam macam mana nk isi borang secara online ek tolg g tw sikt plaz

  11. salam nk tanya cara nk isi borang secara online cm na

  12. en.putra…kata boleh online..tp sy cube tak boleh pula..mcm mn caranya..minta tolong tunjuk ajar sedikit.

  13. Ujian PraPMR yg mana satu yg digunakan utk mengisi borang?. Sbb 2x dh Ujian PraPMR haritu.

  14. smv mana yg ade bidang bakeri??

  15. mcm mane eak nk mohon secara online ?

  16. mcm mne klau gagal satu??smv terime ke??

  17. lau nk msuk teknik math c bleh ke???agk2 result nye minimum kena bape A ??

  18. Tiada kursus kewartawanan (broadcasting) ke ? Hihi . :)

  19. biskut marrie says:

    salam… dlm trial sy m’punyai 2C & 2D, layak kah sy m’mohon ke sm teknik nti form4??

    • untuk aliran teknik perlu dapat sekurang2nya B semua matapelajaran utk aliran lain tak perlu

      • askum, boleh tnye skit, cam ne klau sye dpat 2c 2e 1d , geo ngan agama sye x ambik!
        yg E tu science n math! sye bru tau nak msuk sekolah teknik nk tngok trial pmr!! so, boleh x sye nak daftar masuk vokasional , kursus perlancongan!??

      • die bdasarkan trial ke ?

  20. siti nazihah's says:

    actually,permohonan da kluar kerr blom nie???naks mohons larr,,lau boleh naks amek perdagangan!!!!!please help me,baby!!!!

  21. bila tarikh keputusan permohonan akan keluar???

  22. salam nk tanya kalu nk isi borang secara online macam mana

  23. klau gagal satu,vokasional bleh terima tak?

  24. naaaaaaaana says:

    kalau trial dapat 1a5b1c1d boleh apply teknik tak? sbb syarat tulis Minimum B semua 8 mata pelajaran dalam peperiksaan PMR. dia tak tulis 'dalam peperiksaan percubaan'

  25. saya ada satu mata pelajaran gagal,boleh tak mohon sekolah vokasional aliran vokasional?

  26. saya ada satu mata pelajaran gagal,boleh tak mohon sekolah vokasional aliran vokasional?

  27. saya ada satu E dalam peperiksaan percubaan PMR , boleh ke saya mohon sekolah vokasional aliran vokasional?

  28. safwan kamarudin says:

    keputusan percubaan pmr saya 2B2C3D1E , bolah ke saya mohon ke sekolah vokasional?

  29. kalau percubaan pmr 2B2C3D1E , boleh ke mohon sekolah vokasional aliran vokasional?

  30. kalau trial 2B2C3D1E boleh tak mohon sekolah vokasional?

  31. nak tye leh…klu trial 1a4b3c leh msk aliran teknikal x???

  32. salam.. kalau permohonan secara online boleh dibuat berapa kali permohonan.. buat byk2 boleh ke ataupun ada had ??? tolong yee… :)

  33. salam… kalau buat permohonan secara online boleh buat berapa kali ? boleh buat byk2 ataupun ada hadnya ??? tolong okay.. :)

  34. saya dpt 5a 3b ley gi teknik?

  35. salam… kalau guna borang isi sendiri tu nak kena hantar mcam mna ? guna pos boleh ke ? hantar dekat sekolah yg kita nak ataupun hantar kt tempat lain yerk ?

    • Salam… kalau isi borang manual tu sebaiknya hantar sendiri ke sekolah yang dipohon tapi kalau jauh sangat guna pos pun boleh.

  36. salam.. kalu da buat permhonan secara online, bole buat yg bertlis jugak x??

  37. salam…mase saye pergi ke laman web tu..
    dier ade mintak angka giliran…
    angka giliran tu..nak mintak dari cikgu skola
    saye lah..kan???

  38. kalau kite dh print borang itu..nk hntr borang kt mner ek??

  39. Sorry disturb. Perdagangan got include prinsip akaun and add maths?

  40. asl'kum . jurusan katering ada kat batu pahat ?

  41. moga diterima permohonan kami

  42. assalamualaikum. agak2 kalau sejarah 'D' ada halangan tak utk memilih apa2 aliran yg kita minat di SMV? HEHE ^_^

  43. slm..apa plk beza dgn kolej vakasional dan pendidikan vakasional??

    • salam… Kolej Vokasional baru ditubuhkan dan akan bermula pada tahun hadapan dengan 15 buah sekolah dipilih sebagai perintis. Pelajar yang memohon ke kolej vokasional tidak akan mengambil SPM tetapi belajar macam di Politeknik, ikut sistem semester. Belajar sampai Tahap Empat yang bersamaan dengan Diploma. Boleh sambung pengajian di Politeknik dan universiti yang ada link dengan Kolej Vokasional seperti Universiti Kuala Lumpur atau terus bekerja. Seeloknya hubungi Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional untuk maklumat lanjut.

  44. untuk pelajar yg tidak mengambil pmr, atas sebab tertentu, boleh buat rayuan untuk kemasukan ke SM Vokasional?..Pelajar ini sangat sesuai untuk mengambil kursus yg ditawarkan oleh SMV..malangnya ada masalah yg tidak dapat diundur balik, kiranya boleh tak pihak Bhg. Pendidikan Teknik & Vokasional beri peluang pada individu berkenaan…

  45. SMK Teknik mane yang paling bagus?? o,O…

  46. saya nak tanya dalam borang permohonan ada tulis tugas-tugas khas , tugas2 khas tu apa?

  47. kalau saya dapat keputusan yang cemerlang dalam pmr….smk teknik yang mane paling bgus untuk saya masuk??

  48. saya nak tanya lelaki boleh mohon bidang katering dan bakeri ?

  49. askum?trial sy harituh dpt 3b2d3e.agk2 dpat x?kalu kursus tuh ade due je(kemahiran),satu tuh sy nk tp yg lg satu tuh sy x nk.dlm borang tuh kne mohon due kursus.mcm mne?dye ade skolah2 tertentu je ke yg ade kursus tersebut?

  50. slm..kalau saya dpt 7b1c boleh apply teknik x????(tngh keliru ni tlg pls)…dia 80 keats baru A kan..??

  51. cane ni still confuse…!!! ~,~'

  52. ameer shafiq says:

    hmm..spe msok smt klang????jez nak tnye..kot2 boleh share……

  53. salam…hmm nak tnye….spe kt sini msok smt KLANG…reply…..kot2 boleh share,,..

  54. spe kt sini msok smt KLANG????…..

  55. klou bi jerk gagal blerh mohon kw?

  56. SALAM… MCM MNE NAK ISI BORANG SECARA ONLINE ? PLEASE HELP ME..?

  57. salam… borang online boleh skali je kan? kalau borang manual pulak boleh isi berapa kali?

  58. bakeri ini macam mana

  59. SALAM …..BORANG YANG TELAH DI BUAT BOLEHH TAK DIPADAM SEMULA KERANA TAKNAK MASUK …

  60. voke die amik keputusaan percubaan ke?

  61. saya nak tanya sikit.saya dah buat permohonan secara online tetapi gagal di dihantar.macam mane untuk saye boleh buat .

  62. aisya syahira says:

    salam..nx tnya skit klw xda A kn bley x nx mnx msuk sekolah vokasional ? dn rsanya sekolah vokasional kt area utara yg mna k??

  63. aisya syahira says:

    salam..nx tya klw xda A kn bley x mnx sekolah vokasional??

  64. salam..knape nak masok smv ….dorang ambik keputusn percubaan pmr pulak..??

  65. smv ada tukar jadi kolej vokasional kan? so, kalau pencapaian sederhana boleh lagi ke minta dekat smv yg dh tukar jadi kolej vokasional? agak keliru la sebab diorang dh tukar smv jadi kolej vokasional.

  66. salam… borang online boleh skali je kan? kalau borang manual pulak boleh isi berapa kali?

    • salam…. sepatutnya seorang pelajar hanya boleh membuat satu permohonan sahaja tapi utk kepastian ca;; 03-8884 5154 / 5031

  67. saye math E ..gagal 1 jea .. sy na mcok smv .. boleh kea .. sy na amek kursus katering .. agknya boleh kea x ??? plizz tlg reply …

  68. Tolong terangkan apa pengurusan Teknologi Pejabat tu. Esok dah habis ke mana hala tuju nya

  69. saya nak tanya borang online boleh ke kemaskini kalau tersalah tulis dan terhantar?

  70. camne nk tau klu kputusan da kuar??

  71. klau ad 2 gagal bley msok smv x???

  72. permohonan boleh buat 2 sekolah tak contohnya SMT dan SMV?

  73. Salam suma,hmm,nape skola teknik,vokasional mesti ambik keputusan percubaan PMR plak? kalau keputusan Pra PMR sye tak cemerlang sangat tapi Keputusan PMR sebenar nanti sye Cemerlang,dye tetap ambil keputusan Pra ke? Kolej Vokasional terima Keputusan PMR sebenar kita ke,ataupun yg percubaan je? KONFIUS la

    • Salam… secara amnya keputusan percubaan akan digunakan dalam pemilihan tetapi jika keputusan sebenar lebih baik pelajar boleh cuba memohon pertukaran kursus yg lebih sesuai jika ada kekosongan

  74. na tanye leh x…smt law amik aliran sains pertanian / agroteknologi,mte plajaran pe je yg amik nnt?

  75. smt law aliran agroteknologi / sains pertanian,nnt blaja mte plajaran pe je??

  76. smv mane yg ade kursus pelancongan

  77. salam….nk tnye…kalu skolah teknik , dyer nk exam trial ke atau exam pmr yg betol ? kak lina , tolong jawab ?

  78. SMV mane ade kursus pelancong??

  79. feeyzaohhfeyzza says:

    slm… sy nk mhon smk teknik sibbu,sarawak.. cam maner nk isi borang secara on9 ?? plz reply,, sy amat memerlukan bantuan.. :(((

  80. kak lina boleh tolong? tolong inform kalau borang manual boleh dihantar berapa banyak.. please kak lina tolong bagi tahu berapa banyak… urgent k.. :)

  81. salam semua..
    Saya nakbertanya. Kursus pendidikan awal kanak-kanak ada tak?

  82. safwa nadhira says:

    salam,,,sy nak ambik,pertanian atupun ternakan,kat mana je yang ada kos tersebut?

  83. annuur syahida says:

    asslam.. boleh tak sana nak tau dekat mana lagi ade SMV selain dekat Kuala Lumpur , anyone please , reply :/

  84. sesiapa tau tak , dkt mana ade lagi SMV selain dkt k.l and Slngor..

  85. salam,,sy nak ambik pertanian atupun ternakan,,,
    kat mane je ada kos yang sy nak ambik tu?

  86. askum, saya nk sangat ambik elektrik dan elektronik tp saya xyakin saya dapat masuk teknik dengan keputusan percubaan saya ni

  87. salam..sy dah bkak isi borang cara online too tp dya mintak no ic dgn angka gliran . .dh kasi tp tley msuk pon . .cmne nak buat eyk??

  88. Kenapa tak boleh daftar ? help me please :'(

  89. ade jawatan kosong tak kat sek. teknik skrg? sy nk mohon jawatan sebagai guru..bagaimana caranya ye?

  90. salam, nk tanya perbezaan kursus katering (voke) & Demi Chef (kemahiran). Sesiapa yg arif, tolong huraikan. tkasih

    • nur alia farhana says:

      bukak tab kt komp awk tu…then bkak google….pastu taiplah ape yg awk nk…. ade je kt situ..

  91. salam nak tnye ne………..first saye wat permohona untuk teknik…..n than time saye nak mohon untuk voke asal borang tu dah x boleh isi dah?

  92. slm..kalau saya 7b 1c…boleh tak masuk teknik??..saya sedang keliru 80 keats baru( A )kan..60 keats baru( B) kan..tlg pls need commnet!!!

  93. slm..kalau saya dpt 7b1c boleh apply teknik x????(tngh keliru ni tlg pls)…dia 80 keats baru (A )kan..(B) 60 keats kan??

  94. natasha syahirah says:

    boleh tak kalau percubaan PMR dapat 1C 1D 6E masuk ke vokasional ?

  95. D’ya dah isi dah borang online iaitu kemasukan ke Kolej Vokasional di SMV ERT Setapak. Just nak tanya, boleh ke diterima jika result percubaan saya 1A 2B 3C 2D.. boleh ke?

  96. ad x skolah
    Sekolah Menengah Vokasional (ERT) Setapak, KL , sya tgk dalam senarai dlm borg xd tp dkt senarai sm vokasional ad pulak .

  97. law kite nak minx teknik..tp kte just ade 1A(khb) yg len llos bleyh jgax kea??kea kne SMV jgak??

  98. Assalamulaikum, boleh ke saya apply aliran teknikal kalau trial saya dapat 2A 6B 1C ? C tu sejarah…boleh tak tolong terangkan beza kejuruteraan mekanikal dgn kejuruteraan awam ? I couldn’t understand..

  99. sek teknik kan nak minimum B for all sbject, tp tu trial o real pmr? kalau result pmr better than trial, kena mohon lg ke?

  100. tu utk real pmr.. boleh mohon tukar klau result lebih baik

    • tnye skit le ta ?? na register to smkv cm ne eah ??

    • sawing vincent says:

      Klau nk msk kolej vokasional nk ambik jurusan binaan bangunan dngan result 1A 2B 1C 2D 1E trial pmr bleh ke? klau xdpt jurusan tu.. nk mohon jurusan hortikultur hiasan & landskap bleh? Tolong eah..? Sya hrp sngt dpt msk kolej vokasional tu..

    • teknik ape 2 ??

  101. contoh:kalau result pmr 7b 1c…result trial 2a 6b 1c..result trial lg okay kan?..tak boleh masuk teknik ke???

  102. sy nak tahu . .kalau result trial 1A 4B 2C 1D tuhh bole dpt x SMV nihh ??

  103. salam, caner nak tau kalo kte dpt ke tk aper yg kte mohon ?

  104. salam, caner nk tahu kalo kte dpt ke tak aper yg kte mohon?

  105. syew dpat result 1b 2c 3d 2e…
    klaw syew m0h0n v0kasional bleh dpt ark..??
    someone help…?!!

  106. How is the fees price?

  107. hafsah :saya gagal 4 matapelajaran . boleh ke ambil aliran vokasional ? matapelajaran yg saya gagal :
    math , geo , sejarah , sains

    aqilah:kalau saya macam mana cikgu…boleh ke masuk,,saya gagal math,sej,b.inggeris….

    yuza : saya jugak , saya gagal bi , math , sejarah, geo dan sains ? saya nak masuk !!!!!!!!!

    fazlina : saya jugak gagal ,tapi saya tak pasti cikgu tapi boleh ke saya nak masuk ?

  108. aduhh dekt mne nk mohon nii..sush laa adoii..

  109. jenvien dasz says:

    kite rasa konpius ckit. kat borang tu kita kena isi 8 subjek termasuk pendidikan islam/moral. tapi anak kamek sik ada ambi subjek Pendidikan moral sbb mereka diberi subjek pilihan cth nya bahasa Iban. jadi camne nak isi borang mum dah sikda dinyatakan subjek bahasa iban??..takkan la nak isi 7 subjek saja. anak kamek nya dpt 1a 6b 1d ( A utk bahasa iban & D utk math ).

  110. vickneshwaran says:

    nak masuk

  111. tolong masuk.

    saya nak masuk………

  112. mcm mne nk isi brang nie…

  113. kalau dapat 6a 2b , macam mane plak? ….
    saya nak tau sangat….(=,=)

  114. nurul suraya says:

    kalau tak print boleh ke ???

  115. knape smv setapak ad ert?? dlm borg senarai xada?

  116. nape mse kte na login xbleh??dy ckp sr0h ms0kkan no i/c n angka gliran dgn bt0ol..pdhl da bt0ol da p0wn..

  117. salam.. saya nak tanya bila saya dah isi borang permohonan dekat moe.gov.my(something like that la tp mohon smt la) pastu kena buat apa ?

  118. Salam 1Malaysia, saya nak minta pendapat, percubaan PMR baru ni anak saya dapat 1A7C. Bolehkah dia memohon untuk ke Kolej Vokasional? Jika tidak layak kemana pilihan terbaik untuk beliau?

    • Salam… sebaiknya cuba call sekolah/kolej vokasional tu utk dptkan kepastian sebab syaratnya pencapaian baik tetapi tidak dinyatakan baik berapa gred mata pelajarannya

  119. sekolah teknik mne yang ada aliran bakeri ??

    • cuba call Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional di talian 03-8884 5154 / 5031 utk mendptkan senarai sekolah tersebut

    • di smv sungai petani 2 dan di langkawi,sebelum ni pun saya berminat nak ambil bakeri,tapi saya tukar ambil seni kulinari..bakeri dekat area selangor kl takde setahu saya.

  120. smekum n slm sjatera sye nk tnya brape yuran kemasukan sekolah vokasional

  121. nadia nudz tembamm says:

    smv mne yg ad corses fesysn ???

    • cuba call Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional di talian 03-8884 5154 / 5031 utk dapatkan senarai sekolah yg berkenaan

  122. klau percubaan pmr kite gagal kemahiran hidup mcm ane

  123. jika saya sudah membuat pemohonan secara online bagi memasuki sebuah smv ..boleh ke saya membuat pemohonan secara offline bagi smv yg lain..? sebab sekiranya smv pertama x menerima saya jadi saya mungkin mempunyai peluang yg ke 2 di smv lagi 1 tu..sila tolong yer..^_^

    • tidak boleh kerana seorang pelajar hanya boleh membuat satu permohonan sahaja.
      andaikata tidak berjaya anda boleh membuat rayuan

  124. salam. Saya ingin mendapatkan sedikit pandangan daripada tuan/puan dan pihak sekolah Teknik/Vokasional khususnya. Anak saya baru mendapat keputusan percubaan PMR hari ini.keputusannya ialah 5C ( B.I, BM, Pend.Islam, Sejarah & Sains) 2D ( Geografi & Kemahiran Hidup) 1E (Matematik). Dengan keputusan tersebut adakah anak saya layak untuk memohon ke sekolah Vokasional dan kursus yang bersesuaian untuk diambil. Saya bercadang untuk mengambil kursus Lukisan Kejuruteraan memandangkan dia cenderung dalam melukis dan expose sedikit sebanyak dalam IT. Mohon pandangan dan maklumbalas. Terima kasih.

    • salam… syarat khusus yg dinyatakan di atas secara umum sahaja, agak susah nak tentukan kelayakan yg tepat. Lebih baik call terus Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional di talian 03-8884 5154 / 5031 atau mana2 SMT/SMV utk mendapatkan penjelasan yg lebih jelas.

  125. saya dapat 2b 3c 2d 1e masa trial haritu, sesuai ke nak masuk kolej vokasional ??

  126. Salam Malaysia, berhubung dengan pertanyaan saya terdahulu, anak saya berminat dalam bidang agroteknologi, sains pertanian dan teknologi tanaman. Untuk pengetahuan encik Ali, saya tidak tahu sekolah teknik mana yang mempunyai aliran tersebut. Bolehkah saya mendapat mana-mana alamat dan no. telefon sekolah teknik yang mempunyai aliran tersebut?

  127. secret...please... says:

    salam…nak tanya smt skrang ada cawangan dkat mane je ye?!

  128. salam…saya nak tanya sedikit…saya dapat 4A(BM,MM,AG,KH) 4C(SN,BI,GEO,SEJ) dalam percubaan pmr 1…apa perlu sy ambil nnti…saya teringain nak masuk smt macam my sisters and my dad…tapi macam tak lepas je nak masuk smt….saya tensi0n sakarang coz banyak masalah keluarga yang menimpa saya semakin dekat pmr ini.

  129. TOLONGLAH SYA………
    SYA NK MSUK SMT……!
    TRIAL SYA TROK GILE……PLEASE!!!
    SYA CMA DPT 2B 4C 2E……..
    :)

  130. kalau saya dapat keputusan 1B 2C 3D 2E.. lawak masuk mane erk? ley tolong tak?

  131. thon depan semue sekolah vokasional nk di tukar kpd kolej vokasional ke?????. :)

  132. Assalamualaikum ~ saye ade 2gagal boleh ke mohon smv ???

  133. salam 1 MALAYSIA..sy just dpt trial pmr ari tu 3c 3d 2e..tlg berikn pndpt kpd sy alirn yg mcm mne sy perlu ambil..bleh tak klu sy nk ambil kolej vokasional..please…BERIKN PNDPT KPD SY

  134. salam:( sy kcewa sb sy xpnh hdpi kggalan sblom nie.. tp bla trail i just got ”1A 1B 5C and 1D(sEJARah) What should I do? sye ase sye da xkyak nk mtk KOLEJ VOKASIONAL kn?? kalaw as sy ada hrapan tlong la bantu n reply….

    • salam… syarat khusus di atas hanya secara umum sahaja tetapi untuk kepastian cuba call sekolah/ kolej yang berkenaan

  135. kalau mohon sekolah smv dua kali boleh tak ????????>??

  136. mohon dua sekolah boleh x ??? contohnya sekolah smt dengan smv

  137. salam .. smv mne yg ada alirn bakeri kt k.l ny ???

    plese t0lng jwb …

  138. kalo 3c mcm bi,math,gan sc ley msok vokasional kew??????????
    plsz jwb……………..

  139. Kalau masuk Sekolah Menengah Vokasional, cita-cita kita boleh jadi apa?
    Saya punya cita-cita nak jadi pramugari. Tapi nak jadi pramugari untuk SPM nanti perlu ambil aliran apa?
    Please answer my question someone.
    Thank you.

    • Bergantung kepada kursus yang diambil.

      Syarat utk menjadi pramugari atau pramugara;

      * Malaysian citizen aged between 18 to 30 years.
      * Minimum SPM or any equivalent qualification recognised by the Malaysian Government with a pass in Bahasa Malaysia, English, Mathematics and any other 3 subjects taken in one exam.
      * Fluent in Bahasa Malaysia and English. Fluency in another language is an added advantage.
      * Minimum height (weight in proportion): 165cm (male)/ 157cm (female)
      * Excellent health and good eyesight. Not colour blind.
      * Pleasant personality and a genuine passion in customer service.

  140. smv mne ad alirn bakeri at k.l ny ???

  141. klo ada gagal bole ke masuk vokasional ?? tolong jwb ! plezz ..

  142. gred peaa yg bole msokk teknik ?

  143. klu sy nk ambik jurutera kimpalan cmne ek

  144. salam,saya juga nk masuk smt/smv tapi keputusan trial saya teruk.. cmnew erk… please bantu saya..

    • cuba call mana2 sekolah tanya kursus apa yg sesuai dgn keputusan trial Akma, tentu ada yang boleh dipohon.

  145. kalau kte wat pemohonan 2 kali tpi sek brlainan , b0lh ke ????

  146. bleh ke klau percubaan PMR 2C5D1E prgi ke SMV

  147. ikmal faizal says:

    bleh ke klau percubaan PMR 2C 5D 1E prgi ke SMV

  148. ikmal faizal says:

    bleh ke klau percubaan PMR 2C 5D 1E prgi ke vokasional

  149. ikmal faizal says:

    bleh ke klau percubaan PMR 2C 5D 1E prgi ke sekolah vokasional

  150. ikmal faizal says:

    bleh ke klau percubaan PMR 2C5D1E prgi ke SMV

  151. ikmal faizal says:

    boleh ke kalau percubaan PMR 2C 5D 1E pergi ke vokasional

  152. salam..kalau aliran kemahiran..bermakna tak perlu duduki peperiksaan SPM la ye?

    • salam…. betul tetapi akan dapat Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)

      • Subjek apa yang diajar dalam bidang kemahiran ni dan kalau hanya sijil SKM ,pelajar layak sambung pelajaran di mana selepas SKM.

        • mata pelajaran bergantung kepada kursus yg diambil
          selepas memperolehi SKM, boleh sambung belajar di Institut Latihan Perindustrian (ILP), Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), kolej komuniti, dan pelbagai institut latihan kemahiran swasta.

  153. Nurul Natasha says:

    mcm ane nk taw mcm ane nk msok sekolah teknik vokasional?

  154. lau sekolah music kt mne plak…??????

  155. seindah bulan says:

    salam…cam ane lau sya minat lam bdang tu…tpy tempat yang dkat ngan tempat sya nie takde…ape yang sy nak adew tapy jauh…bley tak amik yang jauh tu

  156. noor fatini bt sukri says:

    nak masuk sekolah vokasional setapak ada bidang kecantikan atau fesyen tak ?

  157. Salm
    saya dapat 1A , 1B , 5C & 1D . Masih berpeluang untuk sya msuk ke SMT ?
    jika keputusan Pmr sebegitu mcm mne pulak ? msih brpeluang ke SMT ?

    • Salam… utk memohon SMT perlu sekurang2nya B dalam semua mata pelajaran.
      Jika tiada lebih berpeluang jika mohon vokasional atau kemahiran. Apa2pun jika gagal mendapat tawaran masih boleh membuat rayuan

  158. Mohd Nur Halim says:

    mcm mne sy nk mngisi brang kmaskan sklh vo_k ni????smpai skrng sy tdak bleh mngisi brang mlalui onlian…

    • setakat pukul 1:00 tengahari 19 Sept laman web permohonan SMT/SMV/KV masih belum boleh dilayari, sila cuba lagi di lain hari.

  159. adew temuduga kew? sijil2 berkenaan maksudnye apew? kalo xde leh msuk x?

    • ada utk kursus tertentu.
      apa2 sijil yg diperolehi semasa sekolah seperti sijil penghargaan, sijil penyertaan & seumpamanya
      kalau xde pun xpe masih blh mohon

  160. saya gagal 2 subjek, math n agama. saya layak masuk vokasional tak cikgu ?

  161. Boleh tak kalau percubaan PMR dapat 2C 5C 1E pergi ke vokasional dan jikakalau permohonan tidak dapat boleh ke memohon lagi sekali

  162. rysha amira azmi says:

    kalau tak ade A boleh apply tak?

  163. salam….sy nk msuk teknik….kptusan sy…1a(bm)2b(ag,bi)4c(sj.geo.kh)1e(math)blh ke sy mntak teknik???saya tngah bntu skrang ni..ad yg ckp lau msuk tknik…sy x kn ad pkerjaan ble tmat skolah…

    • salam… keputusan Dalila agak sederhana.. lebih sesuai mohon vokasional atau kemahiran
      ada banyak peluang utk melanjutkan pelajaran & bekerja selepas SMV/SMT

  164. akak demi chef tu mcm mne??yg mcm msk2 n wat bakery ke??

  165. ahmad tarmizi says:

    sye dpt 1A1B1C3D2E dlm P.PMR yg mne lbih baik SMV atau SMT

  166. salam na tanya ni cm ne na isi borang cra omline? tlg ar please

  167. cmne nak buat pindaan??

  168. ariq frieden says:

    salam, nak tnya sikit , permohonan ke mrsm da kluar ke ? ble tarikh kluar permohonan ? n cara nak mohon cmne ?

    • salam… permohonan mrsm belum keluar lagi. biasanya keluar dlm penghujung bulan sept & blh mohon secara online

  169. a’kum..

    cyex nk tye cm nex nk pat kan brang p’mhonan erk??plizzz help me..

  170. PUTERI NUR AIN says:

    trial aku cme gagal geo , math , sains , leyh masok x agak2 nyew ahh

  171. kalau ada4e4d~boleh masuk alira vokasional tak???

    saya menarik yang perniagaan dan perlancongan…..

    boleh masuk apa sekolah?vokasional atau kemahiran?

  172. Ni nak tnye, if dpt 6B 2C dlm trial, boleh mohon ke? Please reply. :|

  173. lps print kranye dh mohon kw???

  174. klo dh print prmhnan uh kranye dh mohon ke???

  175. as salam…

    sy akan mengambil pmr pd tahun ni…

    jadi sy telah memohon sekolah teknik dan vokasional…

    sy nk tnye cara pembelajaran di sana…dan kawan saya ada beritahu di sekolah ini lebih kepd kemahiran dan kalu nak ambil spm harus belajar sendiri…jadi sy keliru..kerana sy minat dalam graphic designer.. ttp sy mohon dalm bdg kemahiran pelan seni bina..

    • Salam…
      Memang benar pelajar yang mengambil aliran kemahiran tidak perlu mengambil SPM tetapi akan diberi Sijil Kemahiran Malaysia (SKM). Manakala mereka yang mengambil aliran teknik akan mengambil SPM.

      Saya cadangkan Muhd Fitri berbincang dengan guru kaunseling untuk mengetahui pilihan terbaik yang selari dengan minat & cita2 Fitri.

  176. skolah vokasional ade aliran komputer ke…

  177. . HYP . MCM ANE KTE NK ECI BORANG .. ?

  178. jenvien dasz says:

    salam 1malaysia…andaikata saya nak buat permohonan secara manual iaitu mengisi borang yg telah disediakan olh smt ataupun saya sendiri ke sekolah tesebut utk mengisi borang..sedangkan saya telah membuat permohonan secara online..apakah cara tersebut tidak menjejaskan permohonan online yg telah saya buat???.

    • salam… seorang pelajar hanya boleh membuat 1 permohonan sahaja
      jika ada lebih dari 1 permohonan akan menjejaskan peluang utk mendpt tawaran
      jika telah membuat permohonan online tetapi nak tukar sekolah/aliran/kursus boleh buat permohonan baru secara manual dan pastikan membatalkan permohonan online dgn menelefon sekolah yg dipohon itu

      • jenvien dasz says:

        haritu saya ada menelepon SMV tersebut dan menanyakan perkara ini..mereka kata..boleh. Tak kira saya sudah memohon melalui online dan kamudian ka sekolah tersebut untuk mengisi borang secara manual. dua-dua sekali boleh..tapi tak ada pulak mereka kata apa-apa tentang pembatalan tu. apa-apa pun saya mengucapkan ribuan terima kasih sebab pandangan dan penjelasan dari cik nurul. semua penjelasan dari cik nurul amat berguna utk rujukan saya dan kami semua.

        • Mungkin bergantung kepada sekolah juga rasanya
          Hari tu saya call kementerian, nombor yang di atas tu, mereka yang beritahu saya tentang suruh batalkan permohonan terdahulu

  179. assalam,klw result trial sya un ad 3E lyk x sya msk skola vokasional?? dn klw x print borang 2 bleyh x?? agk2 kptsn permohonan cllw kuar bla ek?? plez tlg eply ek,, trima ksih~

  180. Bukhari Adha says:

    cmacam mana nk masuk sekolah teknik niiiee…….. susah nya nk guna percubaan punya kewr pmr yg betul punya aduh !!!

  181. ikmal faizal says:

    bleh ke klau saye dapat 2c 5d 1e pergi ke smv dan jikalau permohonan gagal bleh memohon lagi skali tak????

  182. *klau saye dapat 1d7e boleh mohon ke (SMV)….*
    Plzz………..

  183. *klau saye dpt 1d7e bleh ke mohon (SMV)…..*
    Plzzz apply my msg………..

  184. kalau nak jadi doktor atau yang same dngnya kene amek aliran ape ye ?

  185. e-one ridzuan says:

    salam,,sy nk tnya,,apekah nama sekolah teknik kat kelantan ni dan susah untuk buat permohonan kemasukan ke sekolah teknik dan vokasional di kelantan ni???

    • Salam… rujuk link senarai sekolah di atas.
      Rasanya sama je mana2 cuma mungkin bergantung kpd jumlah orang yg memohon

  186. jenvien dasz says:

    salam semua..boleh tak cik nurul atau sesiapa yang berkenan beritahu kami..apakah mata pelajaran teras yang diambil apabila telah memasuki sekolah vokasional..adakah sama seperti matapelajaran tingkatan 4 di sekolah menenggah kerajaan?? ( SMK )

    • Salam… mata pelajaran teras hampir sama antara SMK & SMV iaitu Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Sejarah, Pendidikan Islam/Moral, Pendidikan Jasmani & Kesihatan tetapi masih bergantung kepada kursus yang diambil

  187. salam…kalu nk masuk skolah teknik , dye nk result trial ke atau result pmr ?

  188. antara kolej vokasional dan aliran vokasional, yang mana lagi baik? dan adakah seni kulinari dan katering adalah satu bidang yang sama? kalau boleh,tolong terangkan apa itu seni kulinari dan katering serta kebaikannya.
    akhir sekali,bolehkah kita mngambil kos seni kulinari di ipta/ipts nanti,sedangkan di sekolah menengah teknik/vokasional kita mengambil aliran katering?? hrap tuan/puan sudi membantu saya

    • Secara amnya semuanya baik.
      Tentang bidang & kebaikan tu lebih baik Nur call sekolah tu sendiri untuk mendapatkan maklumat yang lebih baik

  189. salam… klau dah isi borang permohonan vokasional tempat lain , boleh tak isi borang lagi . then tukar tempat lain ? plezzz… answer :)

  190. result saye 2B 6C tapi saye nk msok skolah aliran teknikal..agak2 boleh x?

  191. siti khadijah says:

    saye nk mohon smv tapi…cm ne carenye…
    tapi klau gred tk baik bleh msok ka???

  192. macam mane nak online yeee…plz reply

  193. klau seseorg 2 nk jdi jururawat …x bleh msuk ker sklh nim??????

  194. klau seseorg 2 nk jdi jururawat bleh ker sklah kt sni????

  195. klo abg msuk skull tknik abg ambil bhagian automotif..bla abg bjaya abg msuk ofshow petronas..amin yarabballalamin

  196. muhammad afiq says:

    percubaan saye 2b4c1d1e..boleh saye msok skolah ini dalam aliran teknikal??

  197. bleh xmsuk skolah tknik mse prcubaan dpat 4C2D2E?

  198. saya mint bahgian eletrik. .bolh bwa msok sya sklh teknik vokasional. .

    sya mnt sgt bhagian elektrik. .

  199. siti fatimah says:

    sya nk msok teknik sbb sya mnt sgt bhagian eletrik. .

  200. salam . kalau p'cubaan sya dpt 1B 2C 4D 1E, ley ke msok skola vokasional ?

  201. mcam mane nak tahu permohonan yang kita mintak, sudah berjaya atau tidak, bgaimana kita nak tahu? Beliau hantar melalui apa?

    • Keputusan blh disemak secara online bila diumumkan nanti
      Boleh juga menelefon sekolah yang kita pohon tu….

  202. salam…

    saye nk tanye saya minat pada bidang perdagangan

    tapi saye fail 2 subject math and sains

    boleh ke saya mohon smkt vokasional..

    • Salam… Perdagangan dalam aliran teknik yg memerlukan sekurang2nya 8B dalam semua mata pelajaran. Jika ada mata pelajaran yg gagal lebih sesuai memohon aliran vokasional atau kemahiran

  203. sye tringin msuk teknik vokasional

  204. klau sye ade gagal 2 mte plajaran iaitu bi , sej . lbihh sesuai msok SMT or SMV ? anwer plezzz ! :)

  205. sy nak tnye!!! trial pmr sy dpt 3c2d3e….. bleh x dpt masuk smt ….. sy memohon bleh lah….. please…

  206. sawing vincent says:

    sy nk msk kolej vokasional kat kuching,, nak ambik jurusan binaan bangunan,, tp trial hri tu dpt 1A 2B 1C 2D n 1E… E tu math… dpt ke..? klau xdpt,, nk ambik hortikultur hiasan & landskap dpt ke?

  207. klau nk msk kolej vokasinal kat kuching,, nk ambik jurusan binaan bangunan dngan result trial hri tu dpa 1A 2B 1C 2D 1E.. E tu matematik.. dpt lulus ke pemohonan tu..? klau xdpt.. nk ambik jurusan hortikultur hiasan & landskap dpt ke..? tolong eh..?

  208. kenapa saya upload borang permohonan tapi tak boleh

  209. dah dpat dah.. baru aje dapat

    kalau gagal boleh ke masuk sekolah teknik??

  210. kalau dapat 8B , boleh mohon ke ?

  211. Hari tu trial dapat 5A 3B. Pahtu saya tak tahu macam mana nak mohon.

    Dah isi borang. Lepas tu kena cetak ke?

    Aaaaa tak paham. Tak paham! T_____T

    • Kalau dah mohon secara online boleh cetak borang tu sebagai rekod sendiri.
      Boleh call nombor di atas utk semak permohonan

      • Kalau dah mohon online,

        tak payah mohon dengan cara hantar borang kat sekolah tu kan?

        K thanks.

  212. salam saya nk tnya kalo nk mohon vokasional dpat 3b 5c x pa x?? lgpun saya ambik dlng bdang hatering n seni kecntikan.. plesss saya tgh keliru sgt2 nie

  213. kalau ade mate plajaran yg gagal ley mohon kew ???????
    aliran kemahiran

    • yes ! tu yg nak taO tuh ! risau gak lau kite mOhOn tapi dlm trial ade subject yg gagal . cham ne tuh ? diterime ker tak erk ??

  214. assalamualaikum..kwan sya ni nak tanye kalau percubaan pmr gagal 3,dia boleh masuk tak???pliz bagi tau sedkit..

  215. selain bahagian yang dikatakan dlm laman ni,ada lagi tak bahagian lain?sy brminat dlm bhgian perhotelan tp ada ke dlm mna-mna SMT atau SMV?tlg lh sy

  216. hello , harap maklum , nk tanye sikit habis tempoh permohonan bile? kalau hantar waktu-waktu akhir ni boley tak .

  217. Hazura binti Asmuni says:

    Saya adalah seorang ibu kepada anak saya yang akan menduduki PMR pd tahun ini. Anak saya bercita-cita untuk menjadi seorang Chef yang terkenal pada suatu hari nanti. Saya telah merujuk kepada syarat2nye.

    Pencapaian bagaimanalah yang melayakkan anak saya masuk ke sekolah vokasionl?

    t.kasih.

  218. kalau kite ambik aliran vokasional,bleh tk kita kukar semula tmpat yg kita dah pilih?????

  219. Boboy Vincent says:

    hello…? klau nk msuk kolej vokasional nk mohon jurusan binaan bangunan dngan result 1A 2B 1C 2D 1E trial pmr hri tu bleh ke? klau xdpt jurusan tu,, nak mohon jurusan hortikultur hiasan & landskap bleh ke? tolong eah…? lma sngat dha sya tnggu jwpan utk soalan sya nie.. tp xda sorang pun yg rply..? tolong arrr…..? i wish to go to vocasional college. hope that you can help me..? please reply….

  220. kalau dpt cme 1A 2B 4C 1E boleh tak mntk vokasional ??

  221. nak tanya sikit, kawan saya ada subjeck agama yg gagal dalam percubaan pmr tahun ini, tapi die nak masuk sekolah vokasional , boleh ke?

  222. nak tanya , ada kawan saya, result die, 7C 1E , yg E tu agama, boleh ke die masuk ke sekolah vokasional ?

  223. Mcm Mane nk Mohon Sekolah Teknik ?
    Sekolah Teknik tu untuk org2 pandai2 ke ?

    • Boleh mohon secara online atau datang sendiri ke sekolah yang ingin dipohon.
      Untuk memohon SMT perlu memperolehi sekurang2nya B dalam semuat mata pelajaran

  224. hurm,,klau nk memohon smv (ERT) setapak KL , dengan keputusan 2C 1D 5E , boley kew saye nk memohon. saya nk tanye smv (ERT) setapak KL ade studen lelaki kew , dan saye hendak mengambil aliran bidang kemahiran bahagian pendandan rambut . " harap balaz"

    • sya nk tanye ckit , klau keputusan saye rendah (2c , 1d , 5e) boley kew saye nk memohon smv bidang kemahiran bahagian pendandan rambut .dan sye nk tnye smv mne yg ade bahagian pendandan rambut niyy ,

    • Di SMV Setapak memang ada kursus tersebut dan Memey boleh cuba memohon

  225. semakan permohonan bile

  226. kalau rase kurang bijak dalam sains masuklah smkteknik…………………………..yee….supaya dapat pekerjaan yang baik..

  227. keputusan permohonan bila akan keluar?

  228. aku nak mohon sekolah teknik slim river r mcm mne r…!!

  229. nuraina kamilia farahim says:

    salam,sye nk tnye nie..

    lau nk msuk sekolah vokasional/teknik kne wjib lulus semua kew??

    lau nx ambik aliran ert mcm anew eh??

    sye minat mcm masak2 nie like kulinari lah an..

    s0,mcm anew eh??

    tlg inf0rm sye k..

    thanx..

    • Salam…
      – tidak perlu lulus semua
      – boleh mohon & pilih sekolah yg berkenaan
      – kursus berkaitan masak termasuk Seni Kulinari, Katering, Bakeri & Jurupemprosesan Makanan jadi pilihlah yang paling sesuai

  230. 1)kalau saya mohon cara online…perlukah saya hantar sekali borang permohonan pada sekolah saya?

    2)boleh tak kalau saya tukar pilihan program setelah saya menghantar permohon secara online?

  231. saya nk tanye sek. vokasional mane ad mnawarkan bhagian katering… ??? t.kasih..

  232. kalo nk masuk teknik,tgk trial ke atau keputusan pmr yg betul..sbb trial sye agak teruk..

  233. sy pnya keputusan
    bm-B
    bi-C
    sejarah-D
    geo-D
    agama-C
    math-E
    sains-C
    kh-B
    jd tlg cadang kn aliran yg mne sy patut msuk.sy suka masak dan melukis semua bnda tp sy x nk msk pelukis pelan

    tlg jawab

  234. Salam..kalau tersalah taip maklumat dan terhantar,boleh ubah x selain call 03-8884 5154 / 5031??

  235. kalau 2C 3D 3E bole masuk aliran kemahiran x.,,.,

  236. knape borang permohonan lmbt sgt nk upload??sblum2 nie pown sama gak..

  237. aku nak mohon masuk sekolah teknik… !!

  238. askum . boleh ke if result kitorang byk E layak tak pegi sekolahh teknik but amik cos KEMAHIRAN ?

  239. Salam.. nak tnye,

    dgn rezult trial 7A 2B, sye igt nk msuk skul teknik,

    cmne ea nk mohon scre online?? try bru nie, y kuar b0rang pdf.. kne print n ntar ke skul t’sbut ke?? 0r camne? klu skul teknik nie kne tggu rezult pmr kuar dlu ker?

    h0h0oo pliz help me..

    lg 1.. c0urse lukisan teknikal nie ktg0ri mne ea?? hehe..

    • Salam..
      Kalau nak mohon secara online di menu capaian tu klik di Permohonan / Kemaskini bukan di Borang Permohonan.
      Kalau tak nak secara online boleh print & hantar sendiri borang tu ke sekolah pilihan
      Boleh mohon skrg guna result percubaan
      Lukisan teknikal tu kalau tidak silap adalah salah satu mata pelajaran yg akan diajar jika ambil aliran teknik kursus kejuruteraan

  240. nak tnye.. jurusan perdagangan ade di smt johor bahru x?

  241. salam:Klu nk amek bahagian AUTOMOTIF …..ape yg perlu lulus..????

  242. kalau result dapat 3b 3c 1d 2e boleh masuk kolej vokasional tak ? please reply. hope sgt2. saya tersangat buntu nie..

  243. sape tau sekolah menengah teknik mne yg pling top?
    kalo bole kat semenanjung je..

  244. . salam nak taye kalau result trial gagal sume bolah tak amik kolej vokasional ? ape yang layak .

  245. 1)klw trial sayer dpat 3c 5d b0ley x m0h0n sekolah teknik .

    aliran aper yg layak ..

    2)klw sk0lah v0kasi0nal aliran aper yg layak ..

    3)aliran yg sayer ambil layakah masuk ker IPTA dan POLITEKNIK

    c – bm,sej,math

    yg len sumer d ..

  246. 5 ta0n lagi bidang aper yg diperlukan dlam pekerjaan ..
    sbb sayer x nx salah ambil bidang dlam pelajaran ,.

  247. saya dpt 2C6D boleh x masuk ke teknik?

  248. askum,klu pmr ty cm ad 4B 4C b0le ms0k sk teknik ker ? n satu agy kwn ckp sk teknik kl knr ad 7A atau 8A ..bet0l ker ?na semak nme ms0k ker ta na tg0k kt mne ?kt mne ?

    • salam… utk mohon teknik semua subjek sekurang2nya B. kalau tidak cuba mohon aliran vokasional atau kemahiran
      Boleh call SMT/SMV/KV yang diminati

  249. smt lbih kpd sains kan ?

  250. Hai,keputusan percubaan pmr saya 3C 4D,boleh ke saya masuk smv.

  251. boleh ke saya masuk aliran vokasional atau aliran kemahiran.

  252. Sy Bca .. Dia mnta slip percubaan.. cmna law bg slip pmr ? slps dpt result la…cmna erk?

    • keputusan sebenar PMR akan diperolehi oleh Kementerian secara automatik, permohonan kemasukan mesti dihantar sebelum tarikh tutup

  253. Nicolejojo says:

    macam mna nak daftar ni???

  254. cm ne nx wt permohonan masok

  255. syukur zainal says:

    mcam mna nk isi borang nk msuk teknik????bleh bgitahu saya???

  256. salam..sye nak tanye..kalau trial sye dpat 7E 1D boleh ke masuk ke sekolah teknik..sye btul2 nak masuk…

  257. syukyr zainal says:

    saya fale 4 mta plajaran,math,b.ingris,a.islam,n sjarah…saya nak thu bleh ke saya msuk skolah tknik vokasional ni????

  258. salam , saye nk tnye , boleh ke if result trial saye dapat 5E , saye nk minta SMT tapi ambil aliran kemahiran ?

  259. aliran teknik wajib blajar sejarah ke??

  260. kalau ade 2 gagal bole msuk SMV ATAU SMT tak ??

  261. saye nk msOk skOlah tknik vOkasional,, tpi sye tkOt x dpt msOk sbb tkOt sye x lyk..

  262. kat bOrang tu dye ade sruh tulis pncapaian kOkOrikulum terbaek..
    kputusan trial pmr sye kurg memuas kan,,
    tapi, dlm bidang kokorikulum,, sye aktif..
    ade kah bnde ni slah satu drpd klayakkan nk msOk skOlah tknik vOkasional??

  263. aslm lw bi gagal leh x ambek automotif kat smv

  264. 1. Maklumat senarai sekolah dan senarai kursus saja yg ada. Bagaimana nak cross check kursus apa yang dia sediakan di sekolah2 tersebut. ???

    2. Boleh tak apply Kolej vokasional dan sekolah vokasional…?? Pilihan pertama saya ialah Kolej Vok. ttp saya jugak nak kene standby sekolah vokasional …in case tak dpt Kolej Vok..? Boleh ke cam tu..?

  265. 1.Untuk kursus kemahiran…apakah sijil yang diperolehi?
    2. Selepas tamat kemanakah boleh menyambung belajar….? ILP, IKM, IKBN…memerlukan spm/spvm.

  266. askum..saya nak sngat sangat masuk SMT,, tapi macam mana nak mohon secara online..

  267. ahmad muzamil wafi says:

    assalammualaikum…… nak tanya lah kalau lah result pmr saya ni kurang baik boleh ke saya memohon kemasuk kan sekolah teknik

  268. em…klu kptsn kalau2 lh 2C 5D..AMBL bdg KECANTIKAN..boleh ka…???

  269. em e2 bkn keptsn sy lh..cuma saja2..

  270. kalau trail dpt 5e trima x kemasukan pilihan kemahiran ???

  271. saya nk mohon kemasukan ke teknik sibu lh..tp,saya tak tahu mcm mana nk mohon.?boleh tlg tak.?

  272. jika keputusan trial saya teruk dan jika saya dapat result PMR yg lebih baik dr result trial. Adakah saya akan diterima masuk ke vokasional..? berdasar kan beberapa sumber..saya diberitahu bahawa permohonan ke smv berdasarkan result trial..bkn nya result pmr sebenar..sila tlg ya ^^

    • mmg berdasarkan trial tetapi selps tu blh buat rayuan

      • apakah & berapakah gred minimum bg pemohon yg memohon kursus pengaturcaraan komputer..? jika tidak menyusahkan boleh tlg nyatakan..^^

        • Sekurang2nya Bahasa Melayu B, Bahasa Inggeris C, Matematik B, Sains C, Kemahiran Hidup C dan C dalam 1 mata pelajaran lain

  273. mohd,tabrani says:

    slm,bile temuduga untuk smt..?

  274. nak ambik catering perlu lulus subjek ape….

  275. apa beza teknik n vokasional ea????

  276. nak tnye skit boleh tak ?
    sy pnye trial dpt 4b4c . boleh kea sy mohon sekolah teknik ?

  277. salam , saye mhu mohon teknik vokasional .. but , rsult trial saye , ade fail satu . saye dpat 1A 2B 2C 2D 1E , E 2 sejarah ..

    agak-2 boley ke saye mohon teknik vokasional ?

    saye mhu amik perdagangan ,

  278. Nur Amirah says:

    assalammualaikum ,

    amira nx tnye bhagian IT ad ke ?? , kt mne ek ??

  279. saya dah apply sekolah teknik dekat k.kangsar…. course fashion @ pengurusan pengajian..tp saya nk cancel course fashion n cbe course lain..bole tukar lagi kew?

  280. muhd rashid says:

    klau dapt 2c3d3e bleh dak msuk tknik vkasional??..

  281. Firdaus Omar says:

    kawan2 mcm mne nk mohon tukar sekolah boleh tolong ajar tak?

  282. umm..lau gagal camne? tpi tak nak masuk kemahiran.. nak vokasional..

  283. assalammualaikum.. nk tnye mcm mne nk daftar masuk vokasional ?? klau cara nk daftar on9 mcm mne erk ? terima kasih..

  284. kenape x boleh daftar……………? help me please

  285. salam..,saya ingin mnjdi seorang arkitek…aliran apkah yg ptot saya masuk?????

  286. jadi knapa kalu ko dapat 5a 3b ada ku kesah……..

  287. boleh x kalau nak mohn teknik ngan vokasional

  288. salam, nk tnye niy klau kite tiga E boley kew ambik vokalsional pnye… subjek E cume math, sn, sej…. plezz reply cepat skit eyhhhh

  289. kalau trial dpat 2b 1c 2d 3e layak x msuk sek teknik??

  290. kalau trial dpat 2b 1c 2d 3e layak x msuk sek teknik?? pai,sains,geo dapat e..

  291. p balik naik RR leh x

  292. salam, mcm mne nak isi borang sekolah teknik kuala selangor secara online??

  293. mau juga kah prgi temuduga tu ?

  294. kalau 5D 1C 1E boleh msuk smv kah arh ?

  295. klu trial leh 2A 3B 3C sesuai ambik y mner stu alrn?????
    nk plih sklh pew?????

    • sesuai aliran vokasional atau kemahiran
      pilih sekolah yg ada menawarkan kursus yg ingin dipohon

  296. Cakcibor Kenyang says:

    salam, kalo dah daftar & print, pastu alamat x lengkap..
    kalo nak repeat blek permohonan buleh tak??
    agak2 nya lulus ke?

  297. mcm mna kta nk tau yg prmohon
    an kta 2 dpt ke x…tlg jwb plzzzzzzzz….

  298. wan mohd hanif says:

    Asalamualaikum,

    nak tanya bagaimana cara untuk isi borang secara on line

    terima kasih

  299. biler kptsan kmskan nie kuar ek?

  300. kalau pakai cermin mata boleh terima ke….
    ke aliran teknikal
    plzzzzzzzzzz
    cepat jawap……

  301. aila shahera says:

    assalamualaikum.,na tanye,.lw sye na mohon SMV.,tapi result sye 1b5c2d1e.,lepas ke.,??
    and then.,cmnew na isi borg online.,??

    • salam…. boleh bergantung kpd kursus yg dipilih, cuba call SMV pilihan & tanya kursus yg sesuai dgn result
      utk mohon online rujuk tajuk Permohonan di atas

  302. kalau nak isi borang scara online nak isi no IC dan isi angkah giliran kn ?

    tapi bila saya dah isi . blasannya ‘Harap Maaf, kombinasi Angka Giliran dan No. Kad Pengenalan yang dimasukkan tidak betul.’ walaupun saya dah b’kli2x cuba .

  303. tyra & alin says:

    kami nak masuk kolej vokasional,nak ambl aliran seni kulinari..kami ada 2 atau 3 gagal,leh mohon x?

  304. tyra & alin says:

    kami nak masuk kolej vokasional,nak ambl aliran seni kulinari..kami ada 2 atau 3 gagal,leh mohon x?

  305. Saye x ambil PMR,

    boleh x saye masuk sekolah vokasional….

    Sekarang nie saye tengah belajar baiki motosikal.

    Okey setakat itu saje… :)

    • Tidak boleh sebab syaratnya mesti menduduki PMR, kalau tidak ambil PMR cuba mohon kursus di GiatMARA

  306. kalo msuk kolej vokasional bley smbong bljr lgi ke?

    • klau adik masuk kolej vokay adik leh sambung lagi…and adik kuar dari kolej dah dapat diploma….tapi sistem pembelajaran seperti kolej lah…tapi bgos lah pening skrang bkan dah besar..

  307. law xdk A langgsung cam mnew erk….

  308. jenvien dasz says:

    Satu Soalan yang hendak saya tanya kat cik nurul dan sesiapa yang arif tentang nih.
    1.sessi temuduga ni akan dibuat selepas tarikh tutup permohonan atau sebaliknya?
    2. sessi temuduga akan diadakan disekolah yang dipilih atau pihak SMT sendiri yang akan memilih
    tempat temuduga??

  309. Nurshuhada says:

    boleh tak kalau tersalah pilih kursus batalkan lepas tu buat balik? kawan buat tersalah salah pilih kursuslah.. boleh tak?

    please reply nak tahu..

  310. kalau dah hantar … lepas tu nak tukar balik pilihan memang tak boleh ya ?

  311. macam mana nak memohon ni ??

  312. aduhsh…ssqh nyew nq ms0k……

  313. nk memohon snang jew la..

  314. ar nk tye boleh x..saye nk taw kod sekolah vokasional yg mne??

  315. da ka aliran untuk juruterbang?

  316. bole tak kalau 1C 2D 5E ..boley tak masok teknik vokasional . boley tak ?reply secara cepat ..

  317. shafik hafifi nandes says:

    blh kh sya msuk ke sm teknik thn 2012

  318. nurul nazurah says:

    mane nux crik borang prmohonan nux msok newp ' !
    benggang tol , aku tha tau . .

  319. anak akak keputusan percubaan tak berapa baik… tapi dia nak memohon sekolah teknik…

  320. mcm mane nak daftar

  321. pmr lepasan 2010 blh mtk ke utk sesi thn dpn..

  322. Dlm bidang teknikal ada subjek sains tulen tak?

  323. nak tnya sikit…aliran apa yg senang untuk dapat kerja

  324. vandi betulah ini

  325. cm na nk mohon borang vokasional ny???

    kalaw keptusn trok boleh ka nk msok skolah vokasional..??

    saya teringn nk smbung bljr..saya nk msok skolah vokasional nie sngt..

  326. ader sijil spm tak utk aliran vokasional?

  327. haryry ayaasofia says:

    saya perlukan no telefon pihak yg tertentu untuk memohon ke sekolah teknik . sila serta kan no nya .

  328. shazwani atirah says:

    mekOwm,,,nk tnye ley x ???
    nk tnye…kalo ade 2e,,bOle time masOk SMV x ??? pLezz jawab…

  329. salam nk tnye buley x…
    knpe sye nk mohon niyy, tpy nme sye dh di anta… sye pnye keputusan percubaan PMR sye terukkk knpe sye tgok at sini keputusan sye baik……
    spe yg wt sye pnye niyyy… daftar sye pnye sesuka hati jew,,,,,, sye x phm la……..

  330. nak tanyer betul ke kolej vokasional tak ada SPM ? bila keluar je kolej, terus dapat diploma ?

  331. Aiman Rosli says:

    salam , npew kte xleyh try lbih dryy skali erk ?

  332. nak tnyer…..klau smbung smpai PHD ble tak????????klau dpt keje dpt swasta atau kerajaan?????

  333. salam..na tnye sikit…
    kalau isi b0rng vokasional secara manual..
    na post kat mne borang tersebut?

  334. SALAM NK TNYE BOLEH X MOHON 2 TEMPAT UNTUK VOKASIONAL

  335. hello .. nakk tanyee ,, kalau saye nak masuk vokasional ,, keputusan saye 1A2B5C ,, kalu nak ambil addmath boleh takk ???

  336. siti nuramalina says:

    salam …

    klau kputusan pecubaan saye 1B2C3D2E boleh kew

    mohon aliran vokasional??????

  337. salam…
    nk tnye nie lau kptusan pecubaan saye dpat
    1B2C3D2E boleh tak mohon aliran vokasional ???

  338. salam ..
    tlonglh klau kputusan percubaan saye …
    1B2C3D2E boleh tak mohon
    aliran vokasional ???
    plizzz reply …..

  339. SALAM,

    klau kputusan pcubaan pmr saya 7a1b bleh tak mohon aliran vocational….?????

  340. Ak nk cngat msok skolah vokasional………..haha…..

  341. Shafika Nadhirah says:

    macam mna nk isi borang kemasukan ke sekolah menengah vokasional kuala kurau perak sesi 2012??

  342. kalau dapt 2C6E bleh xmasok vokasional sye nk ambk plihan automotif dngan elektrik dan elektronik..sbb sye rase pmr sye lbih baik kowt…p..sye arap2..dapat masok vokasional ..besut xpown collage vokasional..terengganu..

    • lebih sesuai alrian kemahiran tapi jika result sebenar lebih baik blh mohon tukar kursus yg memerlukan keputusan lebih baik

  343. assalamualaikum..klau fail smua bleh msuk ke….????

  344. salam ,law ad 3 mataplajarn yg gagal bley macok vokasional x .. pleazz tlng jwab !!

  345. nur hazirah says:

    cm ner nk isi borang sekolah teknik???
    sye xthu la…

  346. Sheikh Ahmad says:

    salam..saya nak tanya sikit, kalau dapat 1c,3d,4e boleh masuk vokasional x?

  347. saya sudah membuat pemohonan tetapi butiran yang saya beri salah….but kad pengenalan & angka giliran saya betul …kad pengenalan & angka giliran saya guru di sekolah yang beri ….

    • Boleh call sekolah yg dipohon atau Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional di talian 03-8884 5154 / 5031 utk membuat pembetulan

  348. klau kputusan prcubaan pmr sya dapt 1a3b3c1d,bleh mmohon msok ke sklah vocational tak?

  349. assalamualaikum…saye nak tanye..kalau result trial PMR 2C,5D,1E tu dikira keputusan rendah ke sederhana…layak x kalau mohon untuk vokasional..atau layak untuk aliran kemahiran sahaja….harap dapat bantu kekusutan saya…terima kasih…

    • Salam… tidak pasti pula sebab kementerian tidak mengeluarkan sebarang panduan. Sebaiknya cuba call sekolah yang dipilih & tanya kursus yg sesuai berdasarkan keputusan peperiksaan percubaan tersebut

  350. aliran vokasinal nk kputsan percubaan PMR yg sdrhna
    sderhna cmna2, klau ade 1 subjek E xpe x??

  351. assalamualaikum,saya nk tye

    saya dh mohon smv lbh drpd 2

    sbb saya salah mohon sk

    jd saya nk tye rse nye dpt x smv yg saya mohon ?

  352. assalamualaikum,sye nk tye jgk yg ni,
    course pengurusan perniagaan & pengatucaraan komputer
    ada addmath x ???

  353. nak tanya kalau nak masuk smv di setapak ,kl .. ada bidang ert kan ?? so kalau nak masuk smv mesti dapat result trial or real pmr berapa ? urgent replies please ???

  354. salam nak tanye . kalau nak masuk smv kena dapat keputusan berapa ? trial n pmr kena berapa ye??

    • salam… bergantung kepada kursus yg nak dipohon, cuba call smv utk mendapatkan maklumat yg lebih tepat

  355. zahidah amin says:

    salam..kat mane de jurusan bakeri dan seni kecantikan??tolong la jwb..bntu sngt nie..

  356. salam. nk tya ckit. klu kite amik vokay nih kn. blh tk klu amik biologi then mnta msukkn dlm aliran kemahiran?

  357. klau dah masuk vokasional bleh sambung bljar smpai ke university ke???????

  358. lpas abis spm kat vokl bleh sambung ke univ ke??

  359. nk tnye skit…kolej vokasional dia nk brp minimun percubaan pmr??

  360. LOGESWARAN says:

    BECAUSE I LIKE VOKASIANAO WORK

  361. asalamualaikum,,,nak tanya kalau keputusan saya kurang memuaskan macam mana….

  362. maaf..camne nk isi borang nie???

    xboleh isi online ke?? kenape keluar mcm nk kne print jew?

  363. mcm mne nk isi borang dye ar…? aq dh bkak email nyew pas tkan yg mne ar…? tlong yer pliz…

  364. nk tanya blh ?? law kputusa pmr tk de a,b atau c masi blh memohon???

  365. klau nk msuk teknik,, kna ikot result trial ka rsult pmr?

  366. klau nk msuk teknik kna ikot rsult trial ka pmr ?

  367. wan player go down.. says:

    assalamualaikum…nak tanye, kalau trial pmr dpt 3e blh masok vokasional x??tlg xplain ckit..

  368. sekolah teknik ap yg terbaik kat msia ni -,-

  369. nak tanya…bila kluar keputusan nak masuk sekolah teknik bagi 2011?

  370. hi , mau tanya nii . apa subject lain yg ada selain dri bidang kemahiran , teknikal dan yg lainlain . berapa subject sebenarnya yg ada and apa kaa subject tuh ?

  371. #sambungan

    klau memhon d skola nii , trus dpt d teknik jaa kaa ? or kena kasih tempat d vokasional laa . ?

    • cuba rujuk laman web sekolah teknik/vokasional (link ada di atas) utk maklumat subject di setiap sekolah kerana ia berbeza mengikut aliran & kursus.
      boleh mohon samada nak teknik atau vokasional berdasarkan kursus yg dipilih

  372. macm mane mahu msuk skolah teknik secara on9.??

  373. TOLONG SAYA says:

    kalau result 3b4c1d boleh ke dterima masuk ke kolej vokasional? dan apa kelebihan kolej vokasional dengan vokasional? dan yang mana lagi baik? harap ada yang sudi membantu saya

  374. kursus yg mana sesuai utk pelajar aliran vokasional jikalau hendak bekerja sebagai Junior Technician ? automatif ke ? atau elektronik atau sbgainya ?????

  375. khavin raj says:

    saya nak masuk ke smk teknik

  376. boleh tak buat 2 permohanan ke sekolah yang berasingan?

  377. NurEyah Zahirah says:

    boleh tak kalau kita nak buat permohonan lebih daripada satu skolah ? macm mana erkk ? Help plizhh

  378. Muhammad Hafiz says:

    salam..sy musykil samada mahu msok smt atau tidak..harp sesiapa bley tergkan lbih lnjut ag tentang kebaikan smt ini..

  379. selepas mengisi borong permohonan , adakah perlu dilampirkan sekali dengan salinan kad pengenalan?

  380. asalamualaikum. .humm. .mcam mne ya sye nak msuk ke skolah vkasional nie??
    sye tringin sjak dri tngkatan 1 lg bcita2 dpat msuk, .huhuuu. .tpi mcam mne yer nak msuk sblum trikh ttup?? sye xnak khilangan cita2 sye. .tlong bri info dgan cpat yer. .

    • salam… boleh isi borang secara online atau datang sendiri ke sekolah yg dipohon utk mengisi borang permohonan di sana bawa salinan kad pengenalan dan keputusan peperiksaan percubaan yg telah disahkan

  381. sam mieha samieha says:

    course pelancongan 2 mcm na??

  382. macam mana nak batalkan permohonan jika tersalah hantar maklumat ??

  383. waieudin syafiq says:

    kalo result trial 1A2B4C1E boleh x amik aliran vokasional kos BAKERY??

  384. mcm mne nak isi borang prmohonn msuk smv scra online tu ek???? x pham arh…explain skit…

  385. aslm . saya nak tanya kalau misal nya saya ada masalah dengan sekolah yg sekarang , nak buat macam mana . saya di sekolah mempunyai masalah kedatangan . saya harap sekolah teknik dapat menerima saya . kerana ia adalah satu impian saya untuk menjadi seorang guru .

  386. di sekolah teknik ni ada jurusan perguruan ka ?

  387. Ckyn Surib says:

    Salam. . .bleh sye taw , , result percubaan PMR sye math , sej , pi ,n kh sye "D". . bleh ker sye nk apply aliran vokasional? ?sye minat bidang2 dlam aliran vokasional. . .

  388. blh tnya,kalau pelajar yang x ckp umur tp sdh mlalui pmr blh msk kah?mksdnyaa pelajar yg awal skolah..&kalau kputusn praPMR 4E blh msk tak??

  389. boleh ke pelajar aliran katering di smv ambik kos seni kulinari di ipta/ipts nanti?
    tolong bantu!

  390. kalo ada subjek gagal “e” ada harapan lagikah nak dapat sekolah vokasional??

  391. tak boleh ke masuk kolej vokey kalau ada 1d dlam trial? and tak boleh ke guna result pmr sbenar untuk mohon kolej vokey kalau result nye lagi elok? and kolej vokey nak result pmr yg baik macam mana ye? nk bpe a? and law ade d dia trime tak?

    • kalau tidak silap perlukan sekurangnya 8B
      mohon dulu kursus yg layak mengikut keputusan trial sekarang
      bila dah dapat tawaran & keputusan sebenar lebih baik, blh mohon tukar kursus yg lebih sesuai

  392. kalau sekolah vokasional,dia terima tak kalau 3B4C1D dlam kputusan percubaan pmr?

  393. salam , slps da dapat borang pmohonan , na kene hantar ke mane ?

  394. arna nasibah says:

    cm na nak tau dpt kew tak teknik vokasional nie

  395. salam….sya sdah isi prmohonan scarA on9,,,..adkah perlu jka sya mngisi borg prmohonan & mghantar borg trsbut ke skolah yg sya pilih…bgi mgukuhkn prmohonan sya…TLG BGI NASIHAT….!!TQ

  396. y ta dpt nk bukak permohonan online? ade byk errors….. pls..

  397. assalamualaikum….
    saya nk tanyer, ade atau tidak peluang untuk seseorang tu masuk ke sekolah vokasional kalau percubaan pmr nyer semua dapat E..atau dier harus masuk bidang kemahiran…
    maklum balas dr anda amat dihargai…

  398. boleh minta link untuk semak nama yang masuk sekolah menengah teknik tak? pls!

  399. mana borang?susah betul nak jmpa

  400. apakah maksud demi chef…??

    kalw x dapt sekolah yg dipohon,pihak pembelajaran akn hantar ke sekolah lain ke x..???

  401. assalamualaikumm.. (:

    nak tny . kalau nk buat layuan untok vokasional secara online dh buat . lpas to kena hntaq post pulak ke ?

    • Salam…. permohonan secara online sebaiknya dicetak kemudian dihantar kepada sekolah pilihan dlm borang tu

  402. salam..nk tnye..klu sy mntk alirn teknikal, dia minta result pmr sbnr kn?? sy b’mnt nk ambil kjuruteran awam..tp, knape dlm borng kene isi result p’cubaan. ke kte kne kemaskini lps dpt result, or cmne?? n klu sy dpt 1c jew n yg laen A n B..t’btal trus ke p’mohnan tu??xboleh wt rayuan kew??

  403. plihan aotomotif tu mcm mne ea??

  404. muhammad fitri says:

    saye nak mohon sekolah teknik pada tahun depan…dan akan masuk bile keputusan PMR sudah keluar

  405. sm vokasional n kolej vokasional 2 same ke laen???

  406. MATA PELAJAN TAMBAHAN ADA KHA…..?

  407. salam,saya nk tanya ni.kalau dapatkan kene pergi temuduga dan bwak result percubaan pmr.tapi kalau result percubaan pmr dah hilang camne?boleh ke sy guna yang potostat punya??tolong balas.saya sngt risau kalau sy x dpt masuk sbb tak ada result trial yang ori

  408. salam akk lina.saya dah daftar lme smt scare on9,yg sy print tuh sebagai rjukan je ke atau kene hantar.kwn2 sy ckp salinan tuh sebagai rujukan sahaja,tp ad yang kate kne hantar dkt sklh yg kita mntk uh.bantu sy akk lina.sy sngt buntu!! :(

  409. macam mna cara mengisi borang kemasukan smv teknik secara online?

  410. Adib_penang says:

    Assalammualaikum….
    nak tanya sikit…….
    Saya bersekolah di sekolah bestari di pulau pinang….
    Gred utk peperiksaan di skolah saya sgt tinggi…
    85% baru A..
    kalau ikut gred skolah saya saya dpt 1A 6B 1C……
    bolehka masuk smkt….
    Antara skolah teknik dgn Kolej Vokasional, mna lg bagus utk saya??
    Saya dah keliru…….
    tlong saya…
    saya perlukan jwb secepat mungkin….
    trima kasih….

  411. SAYA INGIN MEMOHON MASUK KE SEKOLAH TEKNIK UNTUK MENGAMBIL KEMAHIRAN

  412. mohammad hamzah says:

    aq nk masuk sekolah teknik

  413. hafidzul faez says:

    bilew surat kelulusan untuk ke vokasional akan sampai???

  414. salam ..
    tarikh tutup permohonan bila ?

  415. wei aku nak masuk smv.mcm mane nak buat

  416. lau nk jd acountant nk amk aliran ap eak???

  417. fakruk rezza says:

    insyaallah ..
    saya boleh masuk sini ..
    kalau result saya sangat memuaskan ..

  418. Lim Hui Jing says:

    betulkah Teknik di Lbn t'dak business?

  419. betulkah Teknik di Lbn tdk business?

  420. salam macam mane na tenguk borang online.boleh bagi wesitenya tak?

  421. Saya ada membuat permohonan ke MRSM , SBP dan SMT . Dengar khabar daripada kawan , SMT untuk pelajar baharu Tingkatan Empat akan bermula pada awal Januari . Masalahnya , keputusan pelajar yang berjaya ke MRSM dan SBP akan diumumkan pada sebulan atau dua bulan setelah slip keputusan PMR dikeluarkan . Jika saya mendaftar diri sebagai pelajar SMT pada awal tahun nanti , adakah permohonan saya untuk ke MRSM atau SBP akan ditolak ? Sekian , terima kasih . Komen balas anda amat dihargai .

  422. askm,, sy pilih bidang elektrik . nanti kalau misalnya sy dapat .. sy nak tukar aliran boleh ??

  423. sekarang boleh mohon lagi tak ?

  424. salam., sye nk tnye ., sye dh hntar prmohonn ke teknik taiping., kalo sye nk tukar ke teknik k.kngsar n nk tukar bdang jgak boleh ke..?

  425. askom….ni saya nk tanya mcm mne nk isi brng msok ke smv….???

  426. sye nk msok teknik lhh…. tp result triel sy hncoorrr,……………………….cmner aa???

  427. salam , nak tanye .

    ade x skola yg mempunyai khusus untuk PHOTOGRAPHY .

    kalau ade , skola ape yew ?

  428. macam mana kalau percubaan dpt 2b 1c 2d 3e…boley x amek aliran vokasional n mohon smv?????
    sebab dah amek aliran vokasional n pilih katering dn juga jurukecantikan……

  429. salam., nk tnye ., kalo dah hntar permohonan., bole x kalo nk tkar skolah..?

  430. kalau result percubaan dapat 2A 1B 4C 1D nk mohon vokasional amik aliran binaan bangunan agk2 dpt x??

  431. ape beza skolah vokasional n kolej vokasional????

  432. sye daa mohon vokasional…tpi keputusan xseberapa okay…tpi law nk semak dpat masok ke x nk tgok kat web ape yerk…???

    :)

  433. keputusan permohonan dah kuar kew untuk tahun 2012 ??

  434. salam.. nk tnye nie..
    mse ting3 sy belajar aliran pertanian, tahun nie sy uat permohonan utk belajar seni kecantikan n bakeri..
    tolong jawab pliss…konfius niee,…

  435. assalamualaikum..

    nk tnye nie..bler kte leh taw keputusan leh msuk kew x smv nie??

    n bler dy pnggil temuduga ??

  436. bleh ke xnie nak masuk teknik==harap2 bleh

  437. agak2 bile keputusan keluar??

  438. bila dah isi borng on9 biler dier ksih jwpn.dier akn ksih jwpn mcm mne?

  439. kalau nak tahu dapat ke tak macam mana ? bila agak2 dapat keputusan ?

    • boleh disemak secara online atau sekolah yg dipohon selepas keputusan diumumkan

      • nor syafiqah says:

        cara-cara nya mcm mner ? sorry lha saye kurang tahu . saye memohon di sekolah teknik kuala kangsar . boeh ajar saye ?

  440. Mohd Nazri Yaacob says:

    Anak saya dapat 2A5B1C…Layak tak anak saya memohon aliran teknik

    • utk aliran teknik perlu ada sekurang2nya 8B tapi boleh call sekolah pilihan utk bertanya jika dgn 1C masih boleh memohon aliran teknik

  441. salam…lau bt permohonan secare on9 kne print then anta kt skola untuk pe ye????kalau x print boleh ke???

  442. sya dpt 1B2C4D3E. . agk2 dpt x sya msok smv 2? ?

  443. kalo skrg nak apply msuk ke smt bleh x ?

    sbb dlm nie ckp permhonan kmsukan ke smt di ttp pda

    19november . . btul ker ?

  444. Sesiapa tlog plizz.. Lam dilema nie.. Nk tnye,kalu trial 2A7B,boleh tak masok kolej vokasional?

  445. nor syafiqah says:

    salam nak tnye , bila dapat keputusan untuk dapat sekolah teknik ini? agak2 nye bila ?

  446. sye dh isi lepas tu xbole la camne nk buat….tolong

  447. nk tnye cikit lau kite dh isi tpi xbole nk buat cammne yew…please tolong sye

    • Cuba lagi… mungkin server ada masalah. Atau boleh datang sendiri ke sekolah pilihan utk membuat permohonan

  448. Mohamad Farhan says:

    saya dah salah hantar keputusan, macam mana nak tukar ?

  449. bila agaknya keputusan pemohon yg b'jaya akn keluar ?

  450. kalo x dpt ,x tau la,,,sia2 je sye berenti sekolah,,,,sye mmg amat ingin sekali masuk vokasional,,,..

  451. cmne nk check kemasukan peljar ke sekolah 2012???

  452. cmne nk check kemasukan plajar ke sklah 2012???

  453. nak tnye…..bila tarikh bleh dapat tahu saya layak untuk pergi ke sekolah teknik

  454. salam..kalau kt batu pahat..boleh x hntr borng melalui online..?

  455. Salam cik/ encik…saya nak tanya pasal peperikaan percubaan tu,, dia nak tengok result je kan? atau dia nak tengok kertas periksa? tolong jawab…saya risau sangat .sebab saya punya kertas periksa tak tahu pegi kat mana…..

  456. salam….kalau kita nak tahu tarikh kemasukkan kita ke sekolah teknik cam ane? lepas tu kalau kita nak sekolah teknik macam dari kuantan ke perak…kita kena duduk asrama laa kan? adakah dia sediakan asrama tu?

  457. kalau 2d6e blh x msk teknik @ vokasional?

  458. spe yg masuk teknik dekat kuala krai>>>

  459. salam , saya nk tanya course pengurusan perniagaan dan pengaturcaraan komputer ada addmath x ???

  460. farrah aqilah says:

    bilakah tarikh temuduga tersebut…..

  461. salam, macam mana nak tahu yang kita telah disenarai pendek ?

  462. salam,,,nk tnye klaw dpt trial 3E bole ke mohon vokasional???
    please rply,,,..